Πέμπτη 12 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Επιμήκυνση της ελληνορωσικής συμφωνίας

Με τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης συναντήθηκε χτες ο πρόεδρος της Gazprom Α. Μίλερ

Η επιμήκυνση της συμφωνίας για προμήθεια της Ελλάδας με φυσικό αέριο, ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και η άμεση δραστηριοποίηση της ρωσικής Gazprom («Γκάζπρομ») στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου και πετρελαίου, αποτέλεσαν την επίσημη «ατζέντα» των χτεσινών συναντήσεων του προέδρου του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Α. Μίλερ με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αρχικά και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Βέβαιο είναι - αν και δεν υπήρξε σχετική αναφορά - ότι συζητήθηκαν και οι προθέσεις της εταιρείας για διέλευση ρωσικού φ.α. από τον αγωγό που συνδέει την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία, ως εναλλακτικής διεξόδου προς τη Δύση.

Η ρωσική εταιρεία προμηθεύει την Ελλάδα μέσω της ΔΕΠΑ ΑΕ με το 80% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται (2,8 δισ. κ.μ. ετησίως), με μια συμφωνία που ισχύει μέχρι το 2016 και με πρόβλεψη για 10ετή παράταση. Η ΔΕΠΑ, ωστόσο, προμηθεύεται φ.α. και από την Αλγερία (20% αναγκών), ενώ έχει προχωρήσει σε επαφές με Ιράν και Αζερμπαϊτζάν για τη μεταφορά φ.α. από τον νέο αγωγό που κατασκευάζεται προς Ιταλία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Α. Μίλερ, υπάρχει συναίνεση για παράταση των σχετικών συμβολαίων μέχρι το 2040 με την τροποποίηση και της διακρατικής συμφωνίας των δύο χωρών, μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας είπε ότι θα αυξηθούν οι ποσότητες φ.α. και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε τις νέες δυνατότητες που διανοίγονται στη χώρα σας για την Gazprom, στις συνθήκες της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου», αλλά και ότι «δε μιλάμε μόνο για τον τομέα του φυσικού αερίου, αλλά και για τον τομέα του πετρελαίου».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας δήλωσε ότι εκτός από το θέμα του φ.α. θα υπάρξει συνεργασία και για την «αυτόνομη παρουσία της Gazprom σε ενεργειακά και οικονομικά ζητήματα της χώρας μας», κάτι που θέτει τη ρωσική εταιρεία εκτός από βασικό προμηθευτή της ΔΕΠΑ και ανταγωνιστή της στην εσωτερική αγορά. Στην Ελλάδα, η Gazprom συνεργάζεται με κοινό εταιρικό σχήμα με τον όμιλο Κοπελούζου. Μέσω αυτής της συνεργασίας συμμετέχει και σε έργα της ελληνικής πλευράς για τον αγωγό Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη, ενώ σε κεντρικό επίπεδο συμμετέχει και στον τομέα της ρωσικής πλευράς μέσω του πετρελαϊκού της «βραχίονα» Gazpromnieft.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ