ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
14ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Πλούσια ανταλλαγή πείρας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία χτες στη Βενεζουέλα

Η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ σε ένα από τα τραπέζια συζήτησης στο Συνέδριο της ΠΔΟΓ
Η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ σε ένα από τα τραπέζια συζήτησης στο Συνέδριο της ΠΔΟΓ
ΚΑΡΑΚΑΣ (Της απεσταλμένης μας Αναστασίας ΜΟΣΧΟΒΟΥ).--

Οι συνέπειες της γυναικείας ανισοτιμίας αλλά και το ότι αυτή βαθαίνει, όσο οξύνεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, αναδείχτηκαν μέσα από την εμπειρία που αντάλλαξαν οι περίπου 450 γυναίκες από 81 χώρες και 136 οργανώσεις, και εκατοντάδες άλλες από τη Βενεζουέλα, που συμμετείχαν στο 14ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ), το οποίο ολοκληρώθηκε χτες στο Καράκας. Τις πρωινές ώρες αναμενόταν να πραγματοποιηθούν και οι ψηφοφορίες για την εκλογή των νέων οργάνων της Ομοσπονδίας.

Στο συνέδριο, υπήρχαν συνολικά 10 τραπέζια συζήτησης, με θέματα όπως «Οι συνέπειες της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης στις γυναίκες», «Χτίζοντας τη διεθνιστική αλληλεγγύη ενάντια στην πολιτική καταπίεση των γυναικών», «Η ιστορία και ο ρόλος της ΠΔΟΓ στην υπεράσπιση των γυναικείων δικαιωμάτων», «Σωματεμπορία γυναικών και παιδιών» κλπ.

Γεμίζοντας τους χώρους όπου διεξήχθη το Συνέδριο (πολυχώροι «Πάρκε Σεντράλ» και «Τερέσα Καρένιο» στο κέντρο της πόλης) με χρώμα, αγωνιστικά συνθήματα, αλλά και πείρα από την κατάσταση σε κάθε χώρα, εργαζόμενες, γυναίκες που δραστηριοποιούνται στο εργατικό, το αγροτικό, το νεολαιίστικο κίνημα, μανάδες, φοιτήτριες, νέες, αλλά και γυναίκες με μεγαλύτερη ηλικία και εμπειρία, αποτύπωσαν μέσα από τις παρεμβάσεις τους την ανάγκη η ΠΔΟΓ να ενισχύσει τα επόμενα χρόνια τον αντιιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα, να συμβάλει πιο αποφασιστικά στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων.

Στην Ολομέλεια, που έγινε την περασμένη Τρίτη, απεύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της ΟΓΕ η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Καλλιόπη Μπουντούρογλου. Τις παρεμβάσεις των αγωνιστριών διέκοπταν συχνά συνθήματα διεθνιστικής αλληλεγγύης (Abajo el imperialismo y Viva la Paz - Κάτω ο ιμπεριαλισμός και ζήτω η ειρήνη), ενώ ξεχωριστή ήταν η στιγμή που αγωνίστριες από την ΟΓΕ και την Παγκύπρια Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων (ΠΟΓΟ) «αντάλλαξαν» συνθήματα όπως «Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αμερικάνος δε θα μείνει» και «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός».

Πολύτιμη η ανταλλαγή της πείρας

«Αν πάνω από δυο γυναίκες μείνουν ταυτόχρονα έγκυος στην ίδια επιχείρηση αντιμετωπίζουν προβλήματα», σημείωσε μια αγωνίστρια από την Τουρκία. «Στο Εκουαδόρ το 75% του οικονομικά αποκλεισμένου πληθυσμού είναι γυναίκες, από αυτές το 50% αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών». «Το θέμα δεν είναι γενικά να συμμετέχουν γυναίκες στην εξουσία, η Μίσελ Μπατσελέτ είναι πρόεδρος, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχει πολιτική που αντιμετωπίζει τα προβλήματα των γυναικών», τόνισε μια νέα από τη Χιλή.

Η μάστιγα της ανεργίας που συνδέεται με την οικονομική εξάρτηση των γυναικών, η φτώχεια που ενισχύει τη βία ακόμα και μέσα στην οικογένεια, η ανάγκη οι νέες να απαντήσουν μέσα από την πάλη στη ραγδαία ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, το χτύπημα της μητρότητας, ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν.

Παρουσιάζοντας την κεντρική εισήγηση εκ μέρους της ΟΓΕ στο θεματικό εργαστήρι για «την προώθηση των δικαιωμάτων της γυναίκας στην εργασία, την κοινωνική ασφάλιση, την εκπαίδευση, την αναπαραγωγική, σωματική και πνευματική υγεία», η Χριστίνα Σκαλούμπακα, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ρόλο που παίζει η ΕΕ στην προώθηση των συμφερόντων των πολυεθνικών. «Σύμφωνα με τη Eurostat, η ανεργία των γυναικών στην ΕΕ των 25 κρατών - μελών ήταν το 2006 9,6%. Ασφαλώς τα στοιχεία είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Ακόμα και μια βδομάδα εργασίας αρκεί, ώστε μια γυναίκα να σβηστεί από τον αριθμό των ανέργων. Η ΕΕ δε διστάζει να κάνει μεγαλόστομες δηλώσεις για την ανησυχία, τις ανάγκες των ανέργων και ειδικά αυτές των γυναικών. Αλλά, αν κοιτάξει κανείς πίσω από τις λέξεις, θα συνειδητοποιήσει την ταξική ουσία των πολιτικών. Φυσικά, το κεφάλαιο δημιουργεί την ανεργία, ώστε να ανθίζουν τα κέρδη του».

Γόνιμη παρέμβαση της ΟΓΕ

Γόνιμη ήταν η παρέμβαση της αντιπροσωπείας της ΟΓΕ για την ανάδειξη όλων όσοι είναι πολιτικά ένοχοι για τα προβλήματα των γυναικών. Οπως υπογραμμίστηκε, ο καπιταλισμός χρησιμοποιεί διάφορους πολιτικούς δρόμους για την προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλίων, όπως είναι η σοσιαλδημοκρατία. Οροι όπως «νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση αποπροσανατολίζουν τις γυναίκες κάνοντάς τες να πιστεύουν ότι ο καπιταλισμός μπορεί να διορθωθεί και να αποκτήσει ανθρώπινο πρόσωπο».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για την πάλη της γυναίκας ενάντια στην κρατική τρομοκρατία και τις συνέπειες, η Μαιρήνη Στεφανίδου, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ, επισήμανε ότι οι γυναίκες πρέπει να οργανώνονται στον αγώνα με στόχο την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο προς όφελος των εργαζομένων και του λαού συνολικά.

Με αφορμή την παρουσία τους στη Βενεζουέλα, οι συμμετέχουσες στο Συνέδριο της ΠΔΟΓ θα λάβουν μέρος σήμερα σε διαδήλωση που οργανώνεται στο κέντρο του Καράκας, για τη συμπλήρωση των 5 χρόνων από τη λαϊκή νίκη που ανέτρεψε σε 2 μέρες το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε ενάντια στην κυβέρνηση Τσάβες στις 11 Απρίλη του 2002.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Αντιθέσεις με αφορμή «δολοφονία» δασκάλου

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Ο δάσκαλος Κάρλος Φουεντεάλμπα σκοτώθηκε στις 4 Απρίλη όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από δακρυγόνο κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων έξω από το κυβερνητικό μέγαρο της Νεουκέν, εναντίον του κυβερνήτη Χόρχε Σόμπις, που όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει κάθε αίτημα του κλάδου, αλλά δεν εφαρμόζει ούτε καν τον ομοσπονδιακό νόμο της Αργεντινής για τον κατώτερο μισθό των εκπαιδευτικών. Ο θάνατος του Φουεντεάλμπα που έχει γίνει αφορμή για δεκάδες κινητοποιήσεις στην Αργεντινή, προκαλεί όμως και μείζονα πολιτική κρίση, καθώς η επιλογή της καταστολής του Σόμπις είναι καθολική έναντι όλων των λαϊκών κινητοποιήσεων στην επαρχία αυτής της Παταγωνίας, από την αρχή του 2007. Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του: «Οι μειοψηφίες δεν κυβερνούν την επαρχία», θα δηλώσει ο Χόρχε Σόμπις, ενώ θα χαρακτηρίσει τον πρόεδρο της Αργεντινής, Νέστορ Κίρσνερ αλλά και τον υπουργό Εσωτερικών Ανίμπαλ Φερνάντες «δειλούς και άθλιους» αφού καταδικάζουν το θάνατο του δασκάλου προκειμένου να «επωφεληθούν πολιτικά»...

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Επέτειος από το πραξικόπημα

Την ετοιμότητά τους να απαντήσουν σε οποιαδήποτε νέα απειλή διατρανώνουν κυβέρνηση και λαϊκές δυνάμεις

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Οι Ενοπλες Δυνάμεις, η μπολιβαριανή κυβέρνηση, ο λαός της Βενεζουέλας είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ανά πάσα στιγμή οποιοδήποτε σχέδιο αποσταθεροποίησης, είτε από την εγχώρια ολιγαρχία είτε από τις ΗΠΑ, θα επιβεβαιώσει για άλλη μία φορά ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες Φρίας, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών από το πραξικόπημα της 11-12 Απρίλη του 2002. Ενα πραξικόπημα μόλις 48 ωρών, που κατέρρευσε εξαιτίας της λαϊκής κινητοποίησης.

Η ολιγαρχία μπορεί να απέτυχε στα σχέδιά της το 2002, αλλά «δεν έχει λάβει κανένα μάθημα», τόνισε ο Τσάβες, προσθέτοντας ότι θα επαναλάβουν την εκστρατεία ανατροπής της μπολιβαριανής κυβέρνησης τις επόμενες εβδομάδες, με κορύφωση την 29η Μάη και αφορμή τη λήξη της άδειας λειτουργίας του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού RCTV. Η άδεια λειτουργίας του RCTV δεν ανανεώθηκε εξαιτίας των ευρημάτων της έρευνας για άμεση ανάμειξη του δικτύου στο πραξικόπημα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Τσάβες, με αφορμή την επικείμενη απελευθέρωση του εγκληματία Ποσάδα Καρίλες, φώτισε ακόμη ένα μέτωπο πρόκλησης χάους και αποσταθεροποιητικών ενεργειών ενάντια στην Κούβα και τη Βενεζουέλα: Τις ΗΠΑ, που στόχο έχουν τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας, όπως και στην περίπτωση του Ιράκ.

Με ανακοίνωσή του επίσης το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, για την επέτειο και με αφορμή τα νέα σενάρια αποσταθεροποίησης, καλεί τις λαϊκές δυνάμεις να είναι σε επιφυλακή και ενωμένες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση.

Τέλος, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας επικύρωσε το ένταλμα έκδοσης για τον Πέδρο Καρμόνα, από τους πρωταίτιους του πραξικοπήματος που έχει διαφύγει στην Κολομβία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ