ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Απρίλη 2007
Σελ. /28
Αλλαξε γήπεδο

Του ΣΤΑΘΗαπό την«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του ΣΤΑΘΗαπό την«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Οταν καραμπινάτοι αστοί δημοσιογράφοι αρχίζουν τη συζήτηση με τη φράση «είναι πολλά τα λεφτά», άντε ψάξε εσύ να βρεις αν έχει ή δεν έχει οικολογική συνείδηση μια εφοπλιστική εταιρεία, ο υπουργός της και ο ...ξενοδόχος του.

Το να μάχεσαι μια υπόθεση με όρους υπεράσπισης των συμφερόντων της αστικής τάξης σημαίνει να βλέπεις πίσω από τον ορυμαγδό των ημερών το κύριο: Καλά τα σκάνδαλα και οι αποκαλύψεις, αλλά αυτό που τραυματίζεται είναι ο διάλογος για να πειστούν οι εργάτες για τις μεγάλες ανατροπές στο Ασφαλιστικό. Η αρθρογραφία στο «Βήμα» διδάσκει... Εκτός των άλλων και για το πώς αξιοποιείς τα θύματά σου μετατρέποντάς τα σε συμμάχους σου. Ετσι, ενώ η επιδίωξη της αστικής τάξης είναι να προχωρήσει επιτέλους η μεγάλη ανατροπή στο Ασφαλιστικό, που σημαίνει να δεχτούν οι εργάτες και τη δουλιά έως το θάνατο αλλά και την ανασφάλιστη δουλιά ως αναγκαία μέτρα για να «αναπτυχθεί η χώρα», όλο αυτό το πακέτο παρουσιάζεται ούτε λίγο ούτε πολύ και ως μια φιλάνθρωπη πράξη, ένα άδολο ενδιαφέρον των αστών μη και τυχόν, αν δε γίνουν τώρα οι ανατροπές, δεν έχουν αύριο συντάξεις οι εργάτες. Στο πλαίσιο αυτό, πράγματι, η συζήτηση για την αρπαχτή στα αποθεματικά των ταμείων δημιουργεί εμπόδια στο «διάλογο» για τις ανατροπές. Σου λέει: Μεγαλώνει έτσι η καχυποψία των εργατών.

Μακάρι να μεγαλώσει...

Στην ίδια ρότα, από τη σκοπιά της αστικής τάξης, είναι χρήσιμο να επικεντρωθεί η έρευνα για το ναυάγιο στα της ρύπανσης. Οταν μόλις χτες ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε ότι το ναυάγιο ήταν και προδιαγεγραμμένο. Οταν τα στεγανά ήταν σάπια, όταν επιβάτες αποθηκεύτηκαν ενάμιση μέτρο κάτω από το νερό. Γι' αυτά μόκο... Αφού κάθε συζήτηση γι' αυτά αυξάνει την καχυποψία των εργατών...

Ορισμένοι εκ των οποίων έχουν και την κακή συνήθεια να θυμούνται γεγονότα όπως το «Σαμίνα», όταν το δόγμα λέει «κάνε τη λαδιά, ποιος θα τη θυμάται δέκα χρόνια μετά». Ελα που ορισμένοι θυμούνται. Και προκύπτουν κάτι συμπεράσματα για «πολιτικό παχυδερμισμό» και του ΠΑΣΟΚ που στεναχωρούν τον Παπανδρέου...

Ασχετο: Δε διαβάζουν ούτε τι γράφουν στην αρχή του κειμένου όταν γράφουν τις τελευταίες λέξεις; Ετσι δείχνουν, αλλά δεν είναι έτσι. Γράφει, ο διακεκριμένος πολιτικός συντάκτης: Στην αρχή ότι η κυβέρνηση θα πάρει το κεφάλι 15 διοικητών και στο τέλος προαναγγέλλει ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως όχι μόνο δεν υπάρχει ζημιά, αλλά και κέρδος. Δηλαδή προαναγγέλλει το περιεχόμενο των πορισμάτων. Πρόκειται για μια απλή γλωσσική κομπίνα. Αλλά με τέτοιες δεκάδες μικρές κομπίνες κυβερνούν. Και χτες ως πράσινοι και σήμερα ως μπλε. Είναι οι ίδιοι ακριβώς. Σε μερικές περιπτώσεις δεν αλλάζουν ούτε καν τα ονόματα. Ολο αυτό που ονομάζουμε πολιτικό προσωπικό είναι κομμάτι της αστικής τάξης, επιφορτισμένο να φροντίσει τη διαρκή ικανοποίηση των συμφερόντων της, που με αυτό ή το άλλο φόρεμα ένα φροντίζουν: Να συνεχίζεται αδιατάρακτα η κυβέρνηση της χώρας από την αστική τάξη. Διδάξου!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΤΟΥΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Ο «ΔΙΑΛΟΓΟΣ»: «Αυτό είναι το μεγάλο, αυτό είναι το μέγιστο θέμα των ημερών: μετά τη συλλογική - πολιτική, συνδικαλιστική, δημοσιογραφική - αχρειότητα του "έκλεισε το Ασφαλιστικό για μια δεκαετία" επί Σημίτη/ Χριστοδουλάκη, μετά και την άκρα δειλία του "θα ανοίξει το Ασφαλιστικό την επόμενη τετραετία" της διακυβέρνησης Καραμανλή/Αλογοσκούφη, τώρα δυναμιτίζεται η αρχή και της συζήτησης επί της ουσίας. Ποιος θα πληρώσει; Μα, φυσικά, ο συνταξιούχος και ο ασφαλισμένος. Που όλοι θα μάχονται να τον υπερασπίσουν και δε θα δέχονται ούτε συζήτηση για αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση» (ο Α. Δ. Παπαγιαννίδης στο «ΒΗΜΑ»).

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ: «Το Μαξίμου προτίθεται να "ξηλώσει" τουλάχιστον δεκαπέντε διοικητές Ταμείων αν από πορίσματα των επίσημων αρχών που ερευνούν την υπόθεση επιβεβαιωθεί ότι με τις πράξεις τους έβλαψαν τα αποθεματικά των Ταμείων (...) ο κ. Αλογοσκούφης θα αναφέρει ότι η περιουσία των Ταμείων επί ΝΔ αυξήθηκε από 21,8 δισ. ευρώ το 2003 σε 31 δισ. ευρώ το 2006» (ο Μ. Κοττάκης στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΤΟ «ΣΑΜΙΝΑ»: «Συνάδελφος που έκανε ραδιοφωνική εκπομπή φιλοξενώντας στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που μίλαγε για "κυβερνητικές ευθύνες και πρόωρους, αλλά και άκαιρους πανηγυρισμούς του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας" μου έλεγε πως πέντε μόλις λεπτά μετά το ξεκίνημα της συζήτησής τους, η οθόνη του υπολογιστή γέμισε με μηνύματα επικριτικά για το ΠΑΣΟΚ και με σαφείς αναφορές στο ναυάγιο του "Σαμίνα". Και δεν ήταν η πλειονότητα των ακροατών φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση (...) απλά η συζήτηση ξύπνησε μνήμες λίγων χρόνων πριν, όταν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν είχε παραιτηθεί αναλαμβάνοντας έστω μέρος των πολιτικών ευθυνών, δείχνοντας πολιτικό παχυδερμισμό. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ: το κυβερνητικό παρελθόν του, το οποίο είναι πολύ νωπό για να ξεχαστεί και συνοδεύει ακόμα και σήμερα την πορεία του» (ο Γ. Παντελάκης στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στο φως ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ - ΣΟΚ για τη βύθιση του πλοίου

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΘΡΙΛΕΡ με το «μαύρο κουτί»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επιχείρηση απεγκλωβισμού

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΘΑΛΑΣΣΑ τα 'κανε ο υπουργός

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: «Σκοτώνουν» με μαζούτ τα λιμάνια του Αιγαίου

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ 100.000.000 δολλάρια

ΕΞΠΡΕΣ: Ευελιξία στα εργασιακά με bonus και απολύσεις

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Επίσπευση διαδικασιών για τις αλλαγές στα Ταμεία

ΕΘΝΟΣ: ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ για την αφαίμαξη του ΛΑΕΚ

ΤΑ ΝΕΑ: Κουκουλώνουν τα ομόλογα με 5 τρικ

Η ΑΥΓΗ: Η κυβέρνηση αναβάλλει την απολογία για τα ομόλογα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο Εισαγγελεύς στη ΛΑΡΚΟ και τα ομόλογα στη Βουλή

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΚΑΤΑ 42,5% ΑΥΞΗΘΗΚΕ η περιουσία των Ταμείων

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Συμφέροντα στο βυθό

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αμεσος κίνδυνος μπλακ άουτ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Μόνο βέβαιο το ταμείο...

«Σε θέατρο του παραλόγου κινδυνεύει να εξελιχθεί η υπόθεση της βύθισης του πλοίου στη Σαντορίνη καθώς όλοι όσοι μετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης αρνούνται να απαντήσουν στα προφανή και προσπαθούν με υπεκφυγές να αποσείσουν τις ευθύνες τους (...) το κρίσιμο ερώτημα παρέμεινε χωρίς απάντηση για ακόμα μία ημέρα. Γιατί δεν επιχειρήθηκε να οδηγηθεί το πλοίο στα αβαθή ώστε να αποφευχθεί η ρύπανση. Φυσικά θα μπορούσε να είχε αποτύχει. Από τη βεβαιότητα του ναυαγίου όμως είναι καλύτερη η αβεβαιότητα της προσπάθειας» (από το κύριο άρθρο στα «ΝΕΑ»).

Γκέτο στη Βαγδάτη

«Αντιμέτωπος με εξέγερση στη Βαγδάτη, ο αμερικανικός στρατός στην πόλη σχεδιάζει τώρα νέα τεράστια επιχείρηση καταπολέμησης του αντάρτικου, η οποία προκαλεί πολλές αντιδράσεις. Το σχέδιο προβλέπει να σφραγιστούν ολόκληρες περιοχές της πόλης. Γειτονιές θα αποκλειστούν με οδοφράγματα από την υπόλοιπη χώρα, ενώ η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε Ιρακινούς με νεοεκδοθείσες ταυτότητες. Η εκστρατεία "περίκλειστων κοινοτήτων" η οποία επινοήθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ θα αφορά έως και 30 από τις 89 κατεγραμμένες περιοχές της πόλης και θα είναι το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της εξέγερσης που έχει εκπονηθεί έως σήμερα από τις ΗΠΑ στο Ιράκ» (ο Ρόμπερτ Φισκ σε «The Independent» / «ΤΑ ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ