ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕΔΔΑ
Με τα λαϊκά κινήματα της Λατινικής Αμερικής

Αφιερωμένη στις εξελίξεις στις χώρες της περιοχής όπου λαοί ξεσηκώνονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ήταν η χτεσινή πετυχημένη εκδήλωση

Στο βήμα της εκδήλωσης διακρίνονται ο πρέσβης της Κούβας Ε. Ερέρα και η επιτετραμμένη της Βενεζουέλας Μ. Φονσέκα
Στο βήμα της εκδήλωσης διακρίνονται ο πρέσβης της Κούβας Ε. Ερέρα και η επιτετραμμένη της Βενεζουέλας Μ. Φονσέκα
Η δέσμευση ότι η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) θα συνεχίσει τον αγώνα εκφράζοντας αλληλεγγύη στο λαό της Κούβας και της Βενεζουέλας, αλλά και συνολικότερα στους λαούς της Λατινικής Αμερικής προπαγανδίζοντας τις κατακτήσεις τους και το δικαίωμά τους για λαϊκή κυριαρχία και ανεξαρτησία, αναδείχτηκε κατά τη χτεσινή εκδήλωση - συζήτηση που διοργάνωσε η ΕΕΔΔΑ με θέμα «Οι εξελίξεις στη Λατινική Αμερική», στο αμφιθέατρο εκδηλώσεων της ΓΣΕΕ.

Δεν υπάρχει δύναμη να σταματήσει τον ξεσηκωμό των λαών

Ο πρέσβης της Κούβας, Ερμες Ερέρα, από τους κεντρικούς ομιλητές, αναφερόμενος στην επικαιρότητα των μηνυμάτων της Δεύτερης Διακήρυξης της Αβάνας, η οποία εξακολουθεί να έχει μαζική απήχηση στο λαό της Κούβας, τη χαρακτήρισε «ένα μανιφέστο της λαϊκής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, της σοσιαλιστικής Επανάστασης». Διαβάζοντας αποσπάσματα από τη Διακήρυξη ο πρέσβης τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η Κούβα σηκώθηκε, έσπασε τις αλυσίδες της, πήρε στα χέρια της την ιστορία της και τον πολιτισμό της και ξεδίπλωσε τη σημαία της. «Κανένας λαός της Λατινικής Αμερικής δεν είναι πια μόνος», ήταν τα λόγια του Φιντέλ Κάστρο, «η Επανάσταση είναι πια αναπόφευκτη». Σ' άλλο σημείο η Διακήρυξη υπογραμμίζει το ρόλο της εργατικής τάξης, των αγροτών, των μικροαστών και της προοδευτικής διανόησης στην επαναστατική διαδικασία, υπογραμμίζει την αλλαγή της συνείδησης, την αναγκαιότητα και τη δυνατότητα μιας επανάστασης και τονίζει ότι τα απελευθερωτικά κινήματα των λαών θα νικήσουν.

Αποψη του κατάμεστου αμφιθεάτρου
Αποψη του κατάμεστου αμφιθεάτρου
Ο Ε. Ερέρα αφού χαρακτήρισε απαράδεκτη την απελευθέρωση του «διαβόητου εγκληματία Καρίλες» έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι 45 χρόνια μετά τη Β' Διακήρυξη της Αβάνας αντηχεί ακόμα ότι η Επανάσταση στην Κούβα απέδειξε πως δεν υπάρχει δύναμη που να εμποδίζει μόνιμα τον ξεσηκωμό των λαών.

Η Μπολιβαριανή διαδικασία προχωράει

Στο όραμα και τις ιδέες του Σιμόν Μπολιβάρ αναφέρθηκε ξεκινώντας την ομιλία της η Μαρία Ινές Φονσέκα, επιτετραμμένη της πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, ενώ από την πρόσφατη 5η επέτειο της λαϊκής νίκης, που οδήγησε σε αποτυχία το πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης Τσάβες, πήρε την ευκαιρία να πει πως η Μπολιβαριανή διαδικασία δε στερήθηκε εμποδίων.

Η Μ. Φονσέκα αναφέρθηκε στο περιεχόμενο αυτής της διαδικασίας λέγοντας πως πρόκειται για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, λέγοντας ότι το κράτος έχει σημαντικό ρόλο στην εξάλειψη της φτώχειας, της ανεργίας, των κοινωνικών αποκλεισμών και του αναλφαβητισμού, ότι ο λαός της Βενεζουέλας συμμετέχει όλο και πιο μαζικά σε ανοιχτές συνελεύσεις και στα κοινοτικά συμβούλια, ενώ τέλος, τόνισε το σπουδαίο ρόλο των διαφόρων προγραμμάτων υγείας, στέγασης, διατροφής, εκπαίδευσης και πολιτισμού που διεξάγονται στη χώρα. «Υπολογίζουμε πάντα στην πολύτιμη βοήθεια της Κούβας» υπογράμμισε και συνέχισε: «Μετά το εντυπωσιακό 63% του λαού της Βενεζουέλας που στήριξε στις τελευταίες εκλογές την κυβέρνηση Τσάβες, βρισκόμαστε σε στάδιο εμβάθυνσης των λαϊκών δομών και μεταρρύθμισης του συντάγματος».

Παίρνοντας το λόγο, η Δέσποινα Μάρκου, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΔΑ, είπε χαρακτηριστικά πως στη Λατινική Αμερική ισχύει η πιο άνιση διανομή του πλούτου, καθώς από τα 530 εκατομμύρια, τα 220 ζουν σε συνθήκες φτώχειας και τα 96 εκατ. σε απόλυτη ένδεια. Είπε στη συνέχεια ότι είναι μία ήπειρος άγριων στρατιωτικών καθεστώτων, χιλιάδων φυλακισμένων, αγνοούμενων και νεκρών, αλλά και μία ήπειρος ισχυρών λαϊκών κινημάτων. Αφού έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή στις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών, κατέληξε λέγοντας ότι οι καθημερινές απεργίες, κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στις χώρες της Λατινικής Αμερικής δείχνουν ότι είναι μία ήπειρος, που «βράζει σαν καζάνι». «Το σίγουρο πάντως είναι - υπογράμμισε - ότι ένας νέος άνεμος έχει αρχίσει να πνέει κι ότι ο ιμπεριαλισμός έχει δεχτεί αρκετά και σοβαρά χτυπήματα».

Στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.

ΚΚΕ: Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους λαούς

Απευθύνοντας χαιρετισμό εκ μέρους του ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, αναφέρθηκε στην πρωτοπόρα δράση της ΕΕΔΔΑ και σημείωσε ανάμεσα σε άλλα, σχετικά με την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού στη Λατινική Αμερική: «Δεν είναι τυχαία η κλιμάκωση των απειλών και των πιέσεων προς τη σοσιαλιστική Κούβα, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις μανούβρες της οποίας καταδίκασαν πρόσφατα με κοινή τους δήλωση 36 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν τις συνωμοσίες κατά της Βενεζουέλας, κλιμακώνεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ, που μάλιστα έχουν πλέον άμεση στρατιωτική εμπλοκή στην Κολομβία». Συμπλήρωσε ακόμα ότι το ΚΚΕ καταδικάζει αποφασιστικά «την πρόσφατη απόφαση απελευθέρωσης του παγκοσμίως γνωστού εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες, που ακόμη παραμένει ατιμώρητος για τις εγκληματικές πράξεις του, την ίδια στιγμή που κρατούνται ακόμα φυλακισμένοι, και μάλιστα σε απάνθρωπες συνθήκες, οι πέντε ήρωες Κουβανοί πατριώτες».

Στην αναφορά του στη 2η Διακήρυξη της Αβάνας υπογράμμισε ότι: «Επιβεβαιώνοντας τη σοσιαλιστική φύση της Επανάστασης και την ανυποχώρητη απόφαση της Κούβας να υπερασπίσει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της απέναντι στις απειλές των ΗΠΑ, έδωσε σημαντική ώθηση στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα. Υπογράμμισε από τότε, πριν 45 χρόνια, ότι οι αστικές τάξεις των ξεχωριστών χωρών δεν έχουν πλέον θετικό ρόλο στον αγώνα των λαών για ανεξαρτησία και κυριαρχία, και ταυτόχρονα ανέδειξε το ρόλο της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, αποκάλυψε την οργανική σχέση που έχει ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας με την υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Στις σημερινές συνθήκες η επικαιρότητά της εκφράζεται στη δυνατότητα αποστασιοποίησης χωρών της περιοχής από την επιρροή των ΗΠΑ, αλλά και την απόσπασή τους από την ιμπεριαλιστική αλυσίδα, ώστε η "ελεύθερη επικράτεια της Αμερικής" να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο υπέρ των λαών, κι άλλοι λαοί να βρουν το δρόμο τους προς το σοσιαλισμό».

Και ο Δ. Κουτσούμπας συμπλήρωσε: «Η Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβρη του 2006 στη Λισαβόνα σημείωσε τις δυνατότητες, αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονούν οι εξελίξεις στην περιοχή και με ειδικό ομόφωνο ψήφισμά της δήλωσε την αλληλεγγύη και στήριξη των κομμουνιστών σε αυτόν τον αγώνα.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη του ΚΚΕ στο ΚΚ Κούβας, στην επανάσταση και το λαό της σοσιαλιστικής Κούβας, στο ΚΚ Βενεζουέλας και τις επαναστατικές δυνάμεις της Μπολιβαριανής Βενεζουέλας».

Στην εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο Κώστας Ησυχος, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, χαιρετισμό έστειλε και το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμα η Διαμάντω Μανωλάκου ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο Κώστας Παπαδάκης μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ο Στέλιος Μπενετάτος δήμαρχος Νίκαιας, αντιπροσωπεία της ΟΓΕ, του ΠΑΜΕ, της ΕΕΔΥΕ και εκπρόσωποι άλλων οργανώσεων. Εκ μέρους του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης ο γραμματέας του Κώστας Τουμασάτος και πολλοί εκπρόσωποι πρεσβειών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ