ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Μακελειό σε Πανεπιστήμιο

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Η βία που παράγει και εξάγει η μεγαλύτερη ιμπεριαλιστική δύναμη του πλανήτη γίνεται παράδειγμα προς μίμηση... έτσι ένα ακόμη μακελειό στα σπλάχνα της έλαβε χώρα χτες, όταν ένοπλος άνοιξε πυρ σε κοιτώνα και αίθουσα διδασκαλίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, στις ΗΠΑ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 30 άτομα. Ο δράστης στη συνέχεια έπεσε νεκρός, άγνωστο όμως εάν αυτοκτόνησε ή τον σκότωσε η αστυνομία.

Το τραγικό συμβάν ξεκίνησε γύρω στις 7 το πρωί της Δευτέρας, τοπική ώρα και διήρκησε δύο ώρες. Αρχικά οι φοιτητές κλήθηκαν από τη διοίκηση του πανεπιστημίου να μείνουν μέσα στα δωμάτιά τους και να κρατηθούν μακριά από παράθυρα. Αργότερα διατάχθηκε η εκκένωση των χώρων του πανεπιστημίου και τελικά η αστυνομία διέταξε να κλείσει η πανεπιστημιούπολη. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ενός χρόνου που το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, που βρίσκεται 400 χλμ. νοτιανατολικά της Ουάσιγκτον, φοιτούν πάνω από 25.000 φοιτητές, γίνεται θέατρο βίας.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προεδρική ρουλέτα

ΑΓΚΥΡΑ και ΑΝΟΒΕΡΟ.--

Αρχισε κι επίσημα χτες η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για την προεδρία της Τουρκίας, που θα λήξει επισήμως την 25η Απρίλη. Βάσει του τουρκικού Συντάγματος, κάθε βουλευτής άνω των 40 ετών με πτυχίο ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος με 110 υπογραφές συναδέλφων του υπέρ του μπορεί να θέσει υποψηφιότητα. Η διαδικασία -- μαζί με τη μυστική ψηφοφορία -- πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 16η Μάη. Ο νέος πρόεδρος, όπως ορίζεται από τη διαδικασία, πρέπει να ορκιστεί την 26η Μάη.

Φυσικά, το μεγαλύτερο ερώτημα όσον αφορά στις εκλογές είναι εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισημοποιήσει την περιλάλητη υποψηφιότητά του. Η εφημερίδα Ζαμάν θεωρεί ότι αυτό είναι βέβαιο: Μιλώντας σε δημοσιογράφους ενώ ταξίδευε προς το Ανόβερο, ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚ) «δε θα έχει πρόβλημα» στις βουλευτικές εκλογές του Νοέμβρη εάν γίνει πρόεδρος και αποποιηθεί του ρόλου του ως ηγέτη του λόγω θεσμικής αναγκαιότητας.

Βέβαια, το αίνιγμα δεν είναι εάν το ΑΚ θα τα πάει καλά στις επόμενες εκλογές αλλά πώς θα αντιδράσουν οι στρατηγοί και οι ποικιλόχρωμοι αμύντορες του «κοσμικού κράτους» στην ενδεχόμενη υποψηφιότητα -- που αν υπάρξει, θα σημάνει αυτόματα σχεδόν εκλογή του -- ενός ισλαμιστή.

Στο μεταξύ, ο Μασούντ Μπαρζάνι, ο Ιρακινός Κούρδος ηγέτης, χαρακτηρίζοντας «επιθετικές» τις πρόσφατες δηλώσεις κορυφαίων Τούρκων αξιωματούχων, είπε ότι οι κουρδικές παρατάξεις «δε θα ανεχθούν απειλές» από οποιονδήποτε, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά της εμμένουσας διμερούς κρίσης.

Οσον αφορά στην επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία, η καγκελάριος Μέρκελ -- που εκτελεί χρέη προέδρου της ΕΕ -- είπε ότι άλλα δύο «κεφάλαια» διαπραγμάτευσης με την Τουρκία για την ένταξή της στο μπλοκ θα ανοίξουν ως το καλοκαίρι, ενώ άφησε κατά μέρος τις δηλώσεις Ερντογάν στο περιοδικό Der Spiegel περί της αναμονής του ότι η γερμανική προεδρία «θα απέφερε περισσότερα» στην Αγκυρα. Η τουρκική πλευρά ανέμενε ένταξη το αργότερο το 2012-13, όμως έρευνα του Reuters που ρώτησε σχετικά Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες προβλέπει ένταξη όχι νωρίτερα από το 2019.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- «Χάρη» έδωσε, χτες, ο Ιρανός Πρόεδρος σε 2 Σουηδούς υπηκόους που είχαν συλληφθεί το Μάρτη του 2006 με την κατηγορία της κατασκοπίας επειδή φωτογράφιζαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα, ο Αχμαντινετζάντ επανέλαβε ότι η χώρα του δε θα δεχτεί πιέσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ενώ ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ εκτιμούσε ότι είναι «μάλλον απίθανη» μια στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν, χωρίς, όμως, να την αποκλείει κιόλας.

ΝΤΑΚΑ.-- Οι δυνάμεις ασφαλείας στο Μπανγκλαντές συνέλαβαν και δεύτερο γιο της πρώην πρωθυπουργού Χαλέντα Ζία, τον Αραφάτ Ραχμάν, στο πλαίσιο ερευνών για διαφθορά - παρ' ότι ο συλληφθείς δεν είχε αναμειχτεί στην πολιτική. Πάνω από 160 στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων έχουν συλληφθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς ο στρατός μοιάζει να προχωρά σε «ξεκαθάρισμα» του πολιτικού σκηνικού.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Υπέρ της υποψηφιότητας του Νιγηριανού αντιπροέδρου Ατίκου Αμπουμπακάρ στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Σαββάτου αποφάνθηκε χτες το Ανώτατο Δικαστήριο της Νιγηρίας. Αγνωστο είναι εάν η απόφαση θα προκαλέσει επανατύπωση των 61.000.000 ψηφοδελτίων... Οσο για τις εκλογές που διεξήχθησαν το Σάββατο για την εκλογή κυβερνητών και βουλευτών στα τοπικά κοινοβούλια; Το κόμμα του απερχόμενου Προέδρου Ολουσενγκούν Ομπασάντζο φαίνεται πως ανέδειξε κυβερνήτες σε 21 από τις 36 πολιτείες. Οι εκλογές στις πολιτείες Ιμο και Ενούγκου αναμένεται να επαναληφθούν καθώς διαπιστώθηκαν εκτενείς εκλογικές ανωμαλίες. Σε διάφορα επεισόδια βίας, σκοτώθηκαν 21 και έγιναν 218 συλλήψεις.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Συνεχίζει να τρίζει η καρέκλα του Πολ Γούλφοβιτς που παραμένει πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς δηλώνει ότι δεν παραιτείται παρά τις κατηγορίες για νεποτισμό που δέχεται μετά τις αποκαλύψεις για την προαγωγή της συντρόφου του - εξασφαλίζοντάς της συνάμα ετήσιο μισθό 200.000 δολαρίων περίπου - Σαχά Ριζά, επίσης εργαζόμενης στην τράπεζα.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Απεργία πραγματοποίησαν χτες 22.000 γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στον κροατομουσουλμανικό τομέα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης διεκδικώντας ουσιαστικές μισθολογικές αυξήσεις.

ΜΟΣΧΑ.-- Την έκδοση του Ρώσου πολυεκατομμυριούχου Μπόρις Μπερεζόφσκι ζήτησε χτες ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσίας, από τις βρετανικές αρχές, όπου έχει βρει καταφύγιο. Αφορμή οι δηλώσεις Μπερεζόφσκι για ένοπλη ανατροπή του καθεστώτος στη Ρωσία και ο ισχυρισμός του ότι χρηματοδοτεί και ανθρώπους στο περιβάλλον του Ρώσου Προέδρου για την εκδήλωση πραξικοπήματος στο Κρεμλίνο.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εν αναμονή απόφασης...

ΚΙΕΒΟ.-

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιουσένκο, διέταξε χτες την αστυνομία και τους εισαγγελείς της χώρας να αναλάβουν δράση ενάντια σε οποιονδήποτε αρνηθεί να εκπληρώσει το διάταγμά του για τη διάλυση του Κοινοβουλίου και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Μιλώντας σε αστυνομικούς και δικαστικές αρχές, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η δική σας λειτουργία είναι να αποδείξετε σε 48 εκατομμύρια πολίτες ότι υπάρχει νόμος στην Ουκρανία».

Ωστόσο, θεωρείται μάλλον απίθανο να ληφθεί δράση άμεσα μιας και τόσο ο Ουκρανός Πρόεδρος όσο και ο κυβερνητικός συνασπισμός αναμένουν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο ξεκινάει σήμερα την ακροαματική διαδικασία σχετικά με τη νομιμότητα του προεδρικού διατάγματος.

Στο μεταξύ, τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χτες ότι τόσο ο Ουκρανός Πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα ξεχωριστά ταξίδια στην Ευρώπη, ώστε να συνομιλήσουν με Ευρωπαίους αξιωματούχους σε ό,τι αφορά την πολιτική κρίση στην Ουκρανία. Σύμφωνα με δηλώσεις του, πριν την αναχώρησή του, ο Γιανούκοβιτς σημείωσε: «Με τον Πρόεδρο έχουμε συμφωνία απόψεων κατά 100% σχετικά με τα ζητήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Κι είμαστε έτοιμοι από κοινού να δουλέψουμε για την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας με την ΕΕ, που θα καλύπτει την επόμενη δεκαετία». Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ, σημείωσε τα εξής: «Θεωρώ πως το ζήτημα αυτό πρέπει να το βγάλουμε από την ημερήσια διάταξη. Μπορούμε να μιλήσουμε για τη διεύρυνση της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας, για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε, όμως το ΝΑΤΟ δεν είναι μόνον η στρατιωτική μεταρρύθμιση, αν και έχουμε προχωρήσει και σ' αυτήν».

ΣΟΥΔΑΝ
Κυανόκρανοι στο Νταρφούρ

ΕΛ ΡΙΑΝΤ - ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Κοινή συμφωνία με ΟΗΕ και Αφρικανική Ενωση (ΑΕ) υπέγραψε χτες το Σουδάν, με σκοπό την ανάπτυξη 3.000 αστυνομικών και πολιτικού προσωπικού του ΟΗΕ με την υποστήριξη επτά επιθετικών ελικοπτέρων στην επαρχία Νταρφούρ, μετέδωσε χτες το Σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων στη σαουδαραβική πρωτεύουσα Ελ Ριάντ. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε αργότερα χτες βράδυ με την αποστολή σχετικής επιστολής του Σουδανού πρέσβη στον ΟΗΕ, Αμπνταλμαχμούντ Αμπνταλχαλίμ, στον γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.

Ο Σουδανός υπουργός Εξωτερικών Λαμ Ακόλ δήλωσε παράλληλα ότι η συμφωνία αφορά στο δεύτερο στάδιο συμφωνίας για την ανάπτυξη «υβριδικής» αποστολής ΟΗΕ - ΑΕ στο Νταρφούρ.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Νεγκρεπόντε, ολοκληρώνοντας τριήμερη επίσκεψη στο Χαρτούμ, δήλωσε πως επί του παρόντος η Ουάσιγκτον δε σκέφτεται την άσκηση πιέσεων για την επιβολή διεθνών κυρώσεων στο Χαρτούμ, για να διευκολυνθούν οι διαβουλεύσεις, με στόχο «τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Νταρφούρ».

ΓΑΛΛΙΑ
Ανεβαίνουν οι τόνοι ενόψει της κάλπης

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με επίσκεψη στον τάφο του στρατηγού ντε Γκολ, συμβολικής φιγούρας της χώρας αλλά και του κόμματός του UMP, ο Νικολά Σαρκοζί άνοιξε την αυλαία της τελικής αντίστροφης μέτρησης για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Οι επικοινωνιακοί ελιγμοί του Σαρκοζί καθώς και οι επιτυχημένες, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, προσπάθειές του να αλιεύσει ψήφους από την άκρα Δεξιά, τον φέρνουν, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, πρώτο στην πρόθεση ψήφου με 30%.

Μάλιστα, στις τελευταίες εμφανίσεις του ο Σαρκοζί ύψωσε τόνους απέναντι στον Λεπέν (το ποσοστό του μειώνεται στο 12%), που ανταπέδωσε «θυμίζοντας» στους Γάλλους ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών ευαγγελίζεται θέσεις και υπερασπίζεται απόψεις, σε πολλά θέματα όπως είναι η μετανάστευση, που ανήκουν στο «Εθνικό Μέτωπο» και ήταν καταδικαστέες μέχρι πρότινος. Την ίδια ώρα, η βρετανική εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου χαρακτηρίζει τον Σαρκοζί «καλύτερη ελπίδα της Γαλλίας για ριζικές μεταρρυθμίσεις», δηλώνοντας έτσι την προτίμηση μερίδας της βρετανικής αστικής τάξης για την εκλογή του.

Αντίθετα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η «προτίμηση» κλίνει προς τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία, μέχρι στιγμής, συγκεντρώνει 26%. Στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος ανεπισήμως πρότειναν στον τρίτο υποψήφιο των Φιλελευθέρων, Φρανσουά Μπαϊρού, να υπάρξει μια «συμφωνία συνεργασίας πριν τον πρώτο γύρο». Ο Μπαϊρού την απέρριψε κατηγορηματικά «τουλάχιστον μέχρι τον πρώτο γύρο», ενώ και το δικό του ποσοστό φαίνεται να μειώνεται κάπως (17%) με διαρροές πιθανότατα προς την πλευρά της Ρουαγιάλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ