ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Χαράτσι στη μισθοδοσία του δημοσίου

Υποκατάστημα της «Alphabank» στην Ανατολική Αττική παρακρατεί 3 ευρώ το μήνα από το μισθό κάθε εκπαιδευτικού

Αυτό που συμβαίνει με υποκατάστημα της τράπεζας «Alphabank» του κ. Κωστόπουλου στην Ανατολική Αττική αποκαλύπτει - από μια ακόμη σκοπιά - το μέγεθος της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των τραπεζιτών. Οπως μας κατήγγειλε εκπαιδευτικός από σχολείο της Ανατολικής Αττικής (τα στοιχεία του στη διάθεση των αρμοδίων), η εν λόγω τράπεζα κουτσουρεύει το μισθό των εκπαιδευτικών κατά 3 ευρώ το μήνα.

Συγκεκριμένα, το υποκατάστημα της «Alphabank» Καπανδριτίου (έχει αναλάβει την πληρωμή της μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών του συγκεκριμένου σχολείου) χρεώνει στον ίδιο - όπως επίσης και στους άλλους συναδέλφους του από το ίδιο σχολείο - προμήθεια που ανέρχεται σε 1,5 ευρώ για κάθε δεκαπενθήμερο. Δηλαδή, η «Alphabank» χαρατσώνει τον κάθε εκπαιδευτικό (τουλάχιστον του συγκεκριμένου σχολείου) με το ποσό των 3 ευρώ κάθε μήνα, δηλαδή με 40,5 ευρώ το χρόνο, μαζί με τα δώρα και το επίδομα. Με τον τρόπο αυτό, με την ετσιθελική αφαίμαξη των μισθών, η τράπεζα εξασφαλίζει ανέξοδη διόγκωση των κερδών της, προς όφελος των μεγαλομετόχων της.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί το εξής: Οταν πρωτοκαθιερώθηκε η πληρωμή των μισθών και συντάξεων του δημοσίου μέσω των τραπεζών, οι κυβερνώντες έλεγαν προς πάσα κατεύθυνση πως αυτό γίνεται για να εξασφαλιστούν περικοπές στις δαπάνες του δημοσίου, αλλά διαβεβαίωναν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι «δε θα έχουν καμία απολύτως επιβάρυνση». Το δημόσιο είχε αναλάβει την κάλυψη του κόστους πληρωμής των δημοσίων υπαλλήλων από τις τράπεζες, με την άτοκη κατάθεση των ποσών μισθοδοσιών για ορισμένες μέρες πριν από την επίσημη μισθοδοσία. Επίσημα, ο ίδιος κανόνας - δηλαδή να μην χαρατσώνουν τους εργαζόμενους και συνταξιούχους του δημοσίου με την επιβολή προμήθειας κατά την πληρωμή της μισθοδοσίας τους - ισχύει και σήμερα. Ετσι τουλάχιστον διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι.

Ομως, ο κανόνας αυτός, όπως φαίνεται, δεν ισχύει για τους τραπεζίτες, που σε αρκετές περιπτώσεις δείχνουν πως λειτουργούν ως «κράτος εν κράτει». Και σίγουρα δεν ισχύει μόνο για την «Alphabank» του κ. Κωστόπουλου - όπως διαπιστώσαμε με τα ίδια μας τα μάτια τσεκάροντας την κατάσταση μισθοδοσίας και το ποσό που κατατέθηκε από το υποκατάστημα Καπανδριτίου στον συγκεκριμένο εκπαιδευτικό.

Και εύλογα τίθενται τα εξής ερωτήματα:

  • Πόσο νόμιμη είναι η παρακράτηση από τις τράπεζες μέρους του μισθού των εργαζομένων και συνταξιούχων του δημοσίου, πολύ περισσότερο που κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη σύμβαση μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων μέσω τραπεζών;
  • Είναι μόνο η «Alphabank» που χαρατσώνει με 3 ευρώ το μήνα τους μισθούς και συντάξεις του δημοσίου, ή μήπως είναι και άλλες τράπεζες;
  • Τι λέει για όλα αυτά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που είναι και η αρμόδια για την πληρωμή των μισθών και συντάξεων του δημοσίου, χωρίς να τους φεσώνουν οι τραπεζίτες με τα διάφορα χαράτσια;
ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ - ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ
Στα 4,8 εκατ. ευρώ τη μέρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Τειρεσίας ΑΕ», τα επίσημα «φέσια» στην αγορά, στο τρίμηνο Γενάρης - Μάρτης 2007, ξεπέρασαν τα 357 εκατ. ευρώ

Με ρυθμό που φτάνει στα 4,8 εκατ. ευρώ τη μέρα συνεχίζουν και φέτος οι ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές. Κι αυτό, παρά τα συνεχή μέτρα ελέγχου και κατευνασμού του φαινομένου που παίρνουν οι τράπεζες. Τη νύφη πληρώνουν πρώτα και κύρια οι πλέον αδύναμοι κρίκοι - οι μικρότερες επιχειρήσεις και ελευθεροεπαγγελματίες - στους οποίους ο μηχανισμός της αγοράς μετακυλίει όλα τα κρισιακά φαινόμενα του ανταγωνισμού. Εκτός από τα «φέσια» των επιχειρήσεων, σε διόγκωση συνεχίζουν και τα δάνεια των νοικοκυριών που οι τράπεζες βγάζουν στο «κόκκινο», τα οποία έχουν την τάση να αυξάνουν μαζί με τη μάζα του δανεισμού. Είναι φανερό το γεγονός ότι μαύρα κατάστιχα της «Τειρεσίας ΑΕ» μακραίνουν καθημερινά με νέα ονόματα δανειοληπτών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η θυγατρική των τραπεζών «Τειρεσίας ΑΕ» τα κάθε είδους «φέσια» στο τρίμηνο Γενάρης -Μάρτης του 2007 διαμορφώνονται ως εξής:

Ακάλυπτες επιταγές: Εφτασαν σε 303,7 εκατ. ευρώ από 340 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2005, διάστημα στο οποίο είχε καταγραφεί έξαρση.

Απλήρωτες συναλλαγματικές: Εφτασαν σε 53,95 εκατ. ευρώ (από 53,26 εκατ. ευρώ πέρσι).

Συνολικά τα κάθε είδους φέσια διαμορφώνονται σε 357,67 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 4,8 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα.

Στο περσινό 12μηνο (2006) οι απλήρωτες συναλλαγματικές και ακάλυπτες επιταγές είχαν φτάσει σε 1,4 δισ. ευρώ.

Οι «παράπλευρες απώλειες» του ανταγωνισμού φαίνονται και από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν μέσα στο 12μηνο του 2006 έφτασε στις 9.743 από 9.618 στο 12μηνο του 2005.

ΚΚΕ
Να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι του Βελεστίνου

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Ερώτηση σχετικά με την αποζημίωση κτηνοτρόφων που έπαθαν ζημιά λόγω της απαγόρευσης ελεύθερης βοσκής στην περιοχή γύρω από τη Χαλυβουργία Βελεστίνου, κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας.

Σημειώνουν στην Ερώτηση: «Σε έρευνα που διενεργήθηκε γύρω από την περιοχή της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας στη Β΄ ΒΙΠΕ στο Δήμο Φερών από τον "Δημόκριτο" και το Εργαστήριο των Βρυξελλών, αλλά και το εξειδικευμένο Εργαστήριο Ελέγχου Κυκλοφορίας Ζωοτροφών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εντοπίστηκε - σε απόσταση 500 μ. γύρω από τη Χαλυβουργία Βελεστίνου - μόλυβδος κατά 57 mg/kg ζωοτροφής, όταν το όριο είναι 30 mg/kg.

Ο έλεγχος δε διοξινών και πολυχλωριωμένων διφαινυλίων εντόπισε διοξίνες σε ποσότητα 3,288 ngr/kg ζωοτροφής όταν το ανώτερο όριο είναι 0,75 ngr/kg και πολυχλωριωμένες διφαινόλες σε ποσότητα 4,9 ngr/kg ζωοτροφής όταν το όριο είναι 1,25 ngr/kg.

Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα των αναλύσεων με απόφαση του Νομάρχη Μαγνησίας απαγορεύτηκε η ελεύθερη βοσκή των ζώων σε απόσταση 1.500 μ. από τη Χαλυβουργία Θεσσαλίας. Ο περιορισμός των ζώων σε ποιμνιοστάσια (σταυλικές εγκαταστάσεις). Η διατροφή τους με ζωοτροφές που δεν προέρχονται από την ελεγχθείσα περιοχή και η μεταφορά των ζώων σε άλλες περιοχές για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί. Τέλος, προβλέπεται η απαγόρευση της σφαγής των ζώων των ποιμνιοστασίων της γύρω παραπάνω περιοχής, καθώς και η απαγόρευση διάθεσης για κατανάλωση του παραγόμενου γάλακτος ή για παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Το μόνο που δεν προβλέπεται έως τώρα από την πλευρά της κυβέρνησης είναι η αποζημίωση των κτηνοτρόφων της συγκεκριμένης περιοχής τόσο για την τροφή των ζώων όσο και για την απώλεια του εισοδήματός τους από την απαγόρευση κατανάλωσης των προϊόντων (κρέας, γάλα, γαλακτοκομικά) που ορθώς έγινε για την προστασία των καταναλωτών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει για την οικονομική ενίσχυση ώστε να αναπληρωθεί το εισόδημα των κτηνοτρόφων που από τις παραπάνω απαγορεύσεις χάνουν τελείως το εισόδημά τους».

ΦΟΡΟ-ΕΛΕΓΧΟΙ
Στο 40% η παραβατικότητα

Στο 40% φτάνει η φοροπαραβατικότητα των επιχειρήσεων, όπως αυτή καταγράφεται από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στην περιοχή Αττικής για το μήνα Μάρτη του 2007 ελέγχθηκαν 1.857 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 743 φέρονται να έχουν υποπέσει σε μια τουλάχιστον παράβαση.

Τα συνολικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν - για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων και για εικονικά τιμολόγια - έφτασαν σε 32 εκατ. ευρώ. Στα νυχτερινά κέντρα, η παραβατικότητα φτάνει στο 44% των επιχειρήσεων και τα συνολικά πρόστιμα σε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ