ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλούσια η πείρα από τη δράση

Η πρόσφατη μαζική μαχητική κινητοποίηση στον «Ευαγγελισμό», η οποία υποχρέωσε την εργολαβική εταιρεία «Αριάδνη» να ανακαλέσει τις απολύσεις των καθαριστριών, που είχε επιβάλει σαν εκδίκηση για τη συμμετοχή τους στην απεργία της 29ης του Μάρτη, είναι η χειροπιαστή απόδειξη ότι με την άμεση αντίδραση των εργαζομένων, με τη συμπαράσταση των ταξικών δυνάμεων, μπορούν να μπουν εμπόδια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, που ενθαρρύνεται και διογκώνεται από την πολιτική και τους νόμους των ιδιωτικοποιήσεων.

***

Η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στο Καζίνο-Ξενοδοχείο-Τελεφερίκ Πάρνηθας στην απεργία και η σταθερή επιμονή στην περιφρούρησή της συντέλεσαν ώστε να καμφθεί η εργοδοτική αδιαλλαξία. Η διοίκηση υποχρεώθηκε να υπογράψει με το συνδικάτο σύμβαση που προβλέπει αυξήσεις 9% για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του κτιριακού προβλήματος, καθώς και την ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων που έθετε το σωματείο.

***

Πλούσιος ο απολογισμός από τη δράση στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων. Για παράδειγμα, στα «Λιντλ» ακυρώθηκε απόλυση εργαζόμενης, καθιερώθηκε το διάλειμμα, η επιχείρηση υποχρεώθηκε στην πρόσληψη αποθηκάριων και εργατών αποθήκης. Αποτέλεσμα της πολύπλευρης δράσης ήταν να δημιουργηθεί Σωματειακή Επιτροπή. Επίσης, στα «Μάκρο» ακυρώθηκε απόλυση εργαζόμενου και δημιουργήθηκε Επιτροπή Αγώνα. Στα «Αλιμέντα» μετά από κινητοποιήσεις η εργοδοσία αναγκάστηκε να καταβάλει αναδρομικά και στήθηκε και Σωματειακή Επιτροπή. Πλούσια ήταν επίσης η πείρα από την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

***

Στη βιομηχανία τροφίμων γίνεται όλο και πιο φανερό πως τα ζητήματα φτηνής και ποιοτικής τροφής για το λαό δεν είναι θέμα μόνο των εργαζομένων σ' αυτούς τους χώρους, αλλά συνδέονται άμεσα με τα συμφέροντα τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών. Αρα, προβάλλει άμεση η ανάγκη ενός μετώπου των εργατών στα εργοστάσια τροφίμων, των παραγωγών οι οποίοι γίνονται αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης από τα συμβόλαια που τους υποχρεώνουν οι μεγαλοβιομήχανοι και τους οδηγούν στο μελλοντικό αφανισμό και των καταναλωτών.

***

Εκεί όπου αξιοποιούνται ο «Ριζοσπάστης» και η ΚΟΜΕΠ, εκτός από τη βελτίωση του ιδεολογικοπολιτικού επιπέδου και το σφαιρικό εξοπλισμό, ταυτόχρονα διευκολύνεται μακροπρόθεσμα και η οργανωτική δουλιά.

***

Η εργασιακή ανομοιογένεια στο χώρο των εκπαιδευτικών βάζει δυσκολίες στη συλλογική δράση, που για να ξεπεραστούν χρειάζονται καινούριες μορφές δράσης. Για παράδειγμα, η μορφή της σύσκεψης δίνει τη δυνατότητα να βάζεις συνολικά τη θέση σου για την Παιδεία και ταυτόχρονα να διαμορφώνεις συνειδήσεις που αντιλαμβάνονται τον κοινό στόχο.

***

Η εμπειρία των Επιτροπών Στήριξης του ΚΚΕ στα εργοστάσια αποδείχνεται ιδιαίτερα θετική και στόχος είναι να διευρυνθεί σε όσο γίνεται περισσότερους χώρους δουλιάς. Αποδείχτηκε από την πράξη πως η ανάθεση δουλιάς στους οπαδούς, τους βοηθάει να ενεργοποιούνται, να ενημερώνονται για τα προβλήματα και να έρχονται πιο κοντά στη δράση.

***

Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στα ΔΣ και η κατά συνέπεια άμεση ενημέρωσή τους εξασφαλίζει τη σφαιρική ενημέρωση και αλλαγή συνείδησης, αφού ξεφεύγουν από το μικρόκοσμο του επιχειρησιακού σωματείου και αντιλαμβάνονται τους κοινούς στόχους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ