ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ
Αρχίζει το Σάββατο στη Νίκαια

Με τη συμμετοχή 400 αντιπροσώπων από όλη την Ελλάδα

Ολοκληρώνονται οι προσυνεδριακές διαδικασίες ενόψει του 15ου Συνεδρίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 του Απρίλη στο Δημαρχείο της Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10). Τις διήμερες εργασίες του Συνεδρίου αναμένεται να παρακολουθήσουν 400 αντιπρόσωποι από τις Επιτροπές Ειρήνης όλης της χώρας, καθώς και ξένες αντιπροσωπείες φιλειρηνικών κινημάτων από Κύπρο, Τουρκία, Ιταλία και Τσεχία.

Κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου είναι: «Κίνημα ειρήνης δυνατό - Ενάντια στους πολέμους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - Για Ελλάδα χωρίς βάσεις και ιμπεριαλιστικές εξαρτήσεις».

Το Συνέδριο αρχίζει το Σάββατο στις 9.00 π.μ. με εγγραφή συνέδρων, χαιρετισμούς του δημάρχου Νίκαιας Στ. Μπενετάτου, του προέδρου ΕΕΔΥΕ Ευ. Μαχαίρα και την κεντρική εισήγηση από τη Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ. Στις 11.00 θα χαιρετίσουν προσκεκλημένοι και ξένες αντιπροσωπείες και θα ακολουθήσει απονομή τιμητικών διακρίσεων. Στις 12.00 θα αρχίσουν οι ομιλίες - συζήτηση και οι εργασίες της πρώτης ημέρας θα κλείσουν στις 20.00.

Την Κυριακή οι εργασίες θα αρχίσουν στις 9.30 π.μ. και θα ολοκληρωθούν στις 13.30 με το Πόρισμα του Συνεδρίου, την έγκριση απόφασης και ψηφισμάτων και την εκλογή Εθνικού Συμβουλίου και Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Η Παμπειραϊκή Συνδιάσκεψη

Με την προσδοκία το 15ο Συνέδριο «ν' αποτελέσει ένα βήμα παραπάνω, που θα μας κάνει πιο δυνατούς και πιο αποτελεσματικούς στον αγώνα ενάντια στον πόλεμο και στον ιμπεριαλισμό», πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ η συνδιάσκεψη της Παμπειραϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ).

Στην ομιλία του ο Γρ. Πετρόπουλος, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, τόνισε ότι «η λαϊκή εγρήγορση και η απόκρουση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων από το αντιπολεμικό κίνημα και τους λαούς, αποτελεί το μόνο αποτρεπτικό παράγοντα απέναντι στην παγκόσμια απειλή που διαγράφεται». Ο Σ. Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος της ΠΕΔΥΕ, επισήμανε την ανάγκη «οι Επιτροπές Ειρήνης να συσπειρώσουν στις γραμμές τους εκείνους που αντιλαμβάνονται ότι σήμερα χρειάζεται μαζικό, πλατύ κίνημα ειρήνης, με ξεκάθαρα αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά».

Συνελεύσεις

Σήμερα Τετάρτη γίνονται οι τελευταίες Γενικές Συνελεύσεις των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης σε όλη τη χώρα:

-- Επιτροπή Ειρήνης Αμαλιάδας, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου (στον Ανεμόμυλο).

-- Επιτροπή Ειρήνης Λευκάδας, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Θα μιλήσει η Γεωργία Λαδογιάννη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

-- Επιτροπή Ειρήνης Μεσολογγίου, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Θα μιλήσει ο Σ. Κουνιάς, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.

-- Επιτροπή Ειρήνης Γρεβενών, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου «Α. Λαδά» (πρώην ΝΕΛΕ).

-- Επιτροπή Ειρήνης Χολαργού, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου. Θα μιλήσει ο καθηγητής και γραμματέας της Επιτροπής Π. Παπανάγνου.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΕΕΘΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
Για την παραπέρα ΝΑΤΟποίηση των Βαλκανίων

Αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση η διεξαγωγή τέτοιων συναντήσεων στην περιοχή, τονίζει η ΚΟΘ του ΚΚΕ

Η πιο βαθιά εμπλοκή των Βαλκανίων στους ΝΑΤΟικούς νεοταξίτικους σχεδιασμούς, στο όνομα της «Βελτίωσης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή», αποτελεί το βασικό θέμα της πρώτης Συνόδου αρχηγών ΓΕΕΘΑ των βαλκανικών χωρών, που πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη.

Οι αρχηγοί από 10 χώρες (Ελλάδα, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία), συναντώνται, με ελληνική πρωτοβουλία και τις ευλογίες των Αμερικανών. Την έναρξη των εργασιών της Συνόδου θα κηρύξει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευ. Μεϊμαράκης. Στις εργασίες θα συμμετέχουν επίσης ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUMC) και ο διοικητής του Διακλαδικού ΝΑΤΟικού Στρατηγείου της Νεάπολης (JFC Naples).

Οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ άρχισαν να καταφθάνουν από χτες το πρωί στη Θεσσαλονίκη. Το μεσημέρι έφτασε ο αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, ο οποίος αύριο το πρωί πρόκειται να επισκεφθεί το τουρκικό προξενείο, όπου βρίσκεται το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ.

Η ΚΟ Θεσσαλονίκης

«Σε μια περιοχή που έχει πρόσφατα δεχτεί τις ΝΑΤΟικές βόμβες, το απεμπλουτισμένο ουράνιο, το διαμελισμό χωρών και επεμβάσεις με ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής, αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση η διεξαγωγή τέτοιων συναντήσεων που στόχο έχουν "τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας για την αντιμετώπιση κρίσεων"», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Αφού υπενθυμίζει ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται μετά και την περσινή σύνοδο κορυφής στη Ρίγα, όπου αποφασίστηκε η μετατροπή του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο χωροφύλακα και η ένταξη των βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ, η ΚΟΘ καλεί τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία της πόλης σε επαγρύπνηση. «Υπάρχει μεγάλη εμπειρία στο λαό μας και δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση κανενός η παραπέρα ΝΑΤΟποίηση της περιοχής. Υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη της συνεργασίας των λαών της περιοχής σε αντίθετη όμως κατεύθυνση. Με ένταση του αγώνα του φιλειρηνικού κινήματος, του ταξικού εργατικού κινήματος, των κινημάτων των χωρών της Βαλκανικής», αναφέρει. Και καλεί το λαό να αγωνιστεί για να επιστρέψει ο Ελληνικός Στρατός κατοχής από το Κόσσοβο και το Αφγανιστάν, όπου τον έστειλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον διατηρεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Οχι στο ΝΑΤΟικό λιμάνι

Σε λαϊκή συνέλευση την Κυριακή καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στα σχέδια κυβέρνησης και ΝΑΤΟ να μετατρέψουν το λιμάνι Νέας Περάμου, του Δήμου Ελευθερών Καβάλας, σε στρατιωτικό ορμητήριο θανάτου. Την Κυριακή 22 Απρίλη στις 7 το απόγευμα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα καλεί σε ανοιχτή λαϊκή συνέλευση στη Νέα Πέραμο τους κατοίκους του Δήμου Ελευθερών. Σε εγρήγορση και αγώνα για να αποτρέψουν ξανά το έγκλημα καλεί το λαό όλου του νομού η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας.

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης σημειώνει πως ΝΑΤΟικοί χαμαιλέοντες και οι διάφοροι ντόπιοι υποτακτικοί τους επαναφέρουν το θέμα της κατασκευής του ΝΑΤΟικού λιμανιού με άλλους παραπλανητικούς τίτλους και χρήσεις. «Πρόκειται για ΝΑΤΟικό λιμάνι που στοχεύει στον έλεγχο και την κατατρομοκράτηση των λαών της περιοχής μας. Θα είναι άλλη μια βάση θανάτου. Ενα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Κεντρική - Ανατολική Ευρώπη», αναφέρει.

Επίσης καταγγέλλει την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευθερών, που έσπευσε, χωρίς καμία ενημέρωση του λαού, να συνεδριάσει Μεγάλη Τετάρτη και να συναινέσει στις επιταγές κυβέρνησης και ΝΑΤΟ.

Τέλος, η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας επισημαίνει ότι «η φιλειρηνική ανάπτυξη της περιοχής, η ησυχία και η εργασία των κατοίκων προϋποθέτουν ένα λιμάνι αναβαθμισμένο ώστε να καλύπτει την αλιεία, τον τουρισμό, τη γεωργία, τη μεταποίηση».

Με ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με τα προεδρεία των σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» σήμερα Τετάρτη και ώρα 11 π.μ. στα γραφεία της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών ΕΝ (ΠΕΜΕΝ), (Μπουμπουλίνας 21, Πειραιάς).

Τη συνάντηση θα απασχολήσουν:

  • Τα προβλήματα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και του περιβάλλοντος, τα οποία αναδείχτηκαν με τραγικό τρόπο και με το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «SEA DIAMOND».
  • Τα ασφαλιστικά προβλήματα των ναυτεργατών και η κατάσταση του ΝΑΤ.

Μετά τη συνάντηση, στις 11.30 π.μ., η Αλέκα Παπαρήγα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στον ίδιο χώρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ