ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Επιχείρηση συγκάλυψης και συμψηφισμού

Επιμένει ο Σ. Τσιτουρίδης στο τζογάρισμα σε μετοχές και σύνθετα ομόλογα

Σε ανοιχτή ομολογία ότι τα ταμεία και οι ασφαλισμένοι χάνουν τεράστια ποσά από τις εισφορές τους, μέσα από το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο και τα διάφορα τραπεζικά «επενδυτικά» προϊόντα και την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ όπως και σήμερα επί ΝΔ, εξελίχτηκε η συνέντευξη Τύπου του υπουργού Απασχόλησης. Η ανεπιτυχής προσπάθεια του υπουργού να κουκουλώσει τα πραγματικά αίτια για τις τεράστιες αυτές απώλειες, να διαχύσει τις ευθύνες και να συμψηφίσει τα αμαρτήματα των κυβερνώντων, δίνοντας στοιχεία για τις απώλειες παρελθόντων ετών επί ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να αποκρύψει το γεγονός ότι και σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει στην ίδια πολιτική «αξιοποίησης», δηλαδή στις «επενδύσεις» στο χρηματιστήριο και στα δομημένα ομόλογα.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε σχετική ερώτηση που υποβλήθηκε, ο Σ. Τσιτουρίδης ενοχλήθηκε σφόδρα, όταν οι επενδύσεις σε μετοχές αποδόθηκαν με τον όρο «τζογάρισμα», ενώ δεν αποδέχτηκε ούτε τον όρο «αμαρτωλά» ομόλογα..! Αντίθετα εκθείασε τα «σύνθετα ομόλογα» ως ένα προϊόν που «χρησιμοποιείται σε παγκόσμια κλίμακα» και έκανε λόγο για μια επένδυση που απλά ...«σε σχέση με άλλες επενδύσεις σταθερού επιτοκίου έχει έναν κίνδυνο επειδή μπορεί να αποδώσει πολύ περισσότερα». Και αυτά την ώρα που δεκάδες ταμεία μετρούν χασούρες, ενώ κινδυνεύουν να έχουν ακόμα μεγαλύτερες και στο μέλλον, όπως βέβαια και στην περίπτωση των μετοχών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισε ο υπουργός, τα τρία τελευταία χρόνια σε σύνθετα ομόλογα - δηλαδή σε αυτά του υψηλού ρίσκου - είναι τοποθετημένα 1,260 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να συμψηφίσει τις ευθύνες της κυβέρνησής του με αυτές του ΠΑΣΟΚ, δημοσιοποίησε πίνακα από τον οποίο προκύπτει ότι την τριετία 2000-2003 - και μάλιστα από δειγματοληπτικό έλεγχο - τα ταμεία έχασαν 7.859.360 ευρώ. Απ' αυτά τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ προήλθαν από αγοραπωλησίες ομολόγων, τις οποίες έκανε η χρηματιστηριακή «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ»! Για να φανεί έτσι περίτρανα ότι τα ταμεία χάνουν και σήμερα, όπως έχαναν και χτες, πληρώνοντας ταυτόχρονα υπέρογκες προμήθειες σε μεσάζοντες και επιτήδειους.

Ισχυρίστηκε ο υπουργός ότι η περιουσία των ταμείων αυξήθηκε από τα 21,8 δισ. ευρώ το 2003 στα 31 δισ. ευρώ το 2006 και με αυτό να αποδείξει ότι δήθεν τα ταμεία δεν έχασαν. Μόνο που οι αριθμοί αυτοί μαρτυρούν τελείως διαφορετικά πράγματα. Αποδεικνύουν, δηλαδή, ότι παρά τη χασούρα στον τζόγο και τη ρεμούλα των μεσαζόντων, οι εργαζόμενοι με τις εισφορές τους συνεχίζουν να είναι οι μοναδικοί αιμοδότες των ταμείων. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η σχετική αύξηση της περιουσίας των ταμείων γίνεται με τίμημα την καθήλωση των συντάξεων σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Οσο για τις απώλειες των 3,5 δισ. ευρώ την περίοδο 1999-2002 στο χρηματιστήριο, κάνει εντύπωση ότι ο υπουργός Απασχόλησης θυμήθηκε πολύ αργά το πλιάτσικο του χρηματιστηρίου. Πολύ περισσότερο, που αυτή η υπενθύμιση για την περίοδο του ΠΑΣΟΚ δεν έχει την παραμικρή αξία, αφού η κυβέρνησή του συνεχίζει να θεωρεί τον τζόγο ως μία από τις κατάλληλες μορφές «αξιοποίησης» των αποθεματικών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενισχύει τη δικομματική κοκορομαχία

Την πόρτα της «εξόδου» δείχνουν στον Σ. Τσιτουρίδη κυβερνητικά στελέχη

Σε μια ανούσια κοκορομαχία με το ΠΑΣΟΚ για το ποιος τάχα διαχειρίστηκε καλύτερα τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων επιδιώκει η κυβέρνηση να εκφυλιστεί η υπόθεση με τα ομόλογα, αφήνοντας ανέγγιχτη την πολιτική του τζογαρίσματος.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να «θυσιάσει» τον Σ. Τσιτουρίδη, τον οποίο με πολλούς τρόπους κυβερνητικά στελέχη εξωθούν σε παραίτηση. Στο πλαίσιο αυτό δε θεωρείται τυχαίο ότι χτες το βράδυ παρουσιάστηκε ταυτόχρονα σε τηλεοπτικούς σταθμούς έγγραφο, που εμφανίζει τον υπουργό Απασχόλησης να έχει βάλει πέρυσι την «υπογραφή» του στην αγορά ομολόγου ύψους 25 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ-ΟΤΕ. Ηδη, σύμφωνα με την καταγγελία που έκανε ο νυν πρόεδρος του Ταμείου, Ευ. Καραόγλου, το δομημένο αυτό ομόλογο έχει καταγράψει απώλειες 15%-20%, δηλαδή περίπου 5 εκατ. ευρώ, αλλά βέβαια δεν πρόκειται να ρευστοποιηθεί τώρα. Τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται επίσης ότι μετά τον Μ. Εβερτ και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης τάχθηκε χτες υπέρ της απομάκρυνσης του Σ. Τσιτουρίδη από την κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καθώς και ο υπουργός Απασχόλησης ανέβασαν τους τόνους της επίθεσης κατά του ΠΑΣΟΚ, αλλά την ίδια στιγμή υπερασπίστηκαν τον τζόγο των Ταμείων σε μετοχές και «δομημένα» ομόλογα. «Οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης υπηρετούν μία κομματική πολιτική, με λιγότερο ενδιαφέρον για την αλήθεια και περισσότερο ενδιαφέρον για τη δημιουργία εντυπώσεων», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος. Επιχειρώντας να αποκρούσει τις κατηγορίες περί συμψηφισμού είπε ότι αυτό που συμβαίνει είναι «μια διαδικασία σύγκρισης»...

Παράλληλα, υπερασπίστηκε την «επένδυση» των χρημάτων των Ταμείων σε δομημένα ομόλογα, επαναλαμβάνοντας τον αληθοφανή ισχυρισμό ότι σε αυτή την περίπτωση «το κεφάλαιο είναι εγγυημένο». Ενώ επιβεβαίωσε ότι σε ειδική σύσκεψη τον περασμένο Σεπτέμβρη στο υπουργείο Απασχόλησης έγιναν συστάσεις στις διοικήσεις των Ταμείων να επενδύσουν σε δομημένα ομόλογα «για το καλό του κράτους». «Δε γνωρίζω το περιεχόμενο των συζητήσεων. Εκείνο το οποίο πληροφορήθηκα από τον κ. Τσιτουρίδη είναι ότι από τον Σεπτέμβριο και κάθε πρώτη Τρίτη εκάστου μηνός γίνεται μία συνάντηση στο υπουργείο με διοικητές οργανισμών για υπηρεσιακούς λόγους», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος.

Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα χτεσινών δημοσκοπήσεων ο εκπρόσωπος αφενός τα χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα και χρησιμότατα», αλλά προσπάθησε να πείσει ότι δεν αφορούν στην κυβέρνηση, οι ενέργειες της οποίας καθοδηγούνται από την αντίληψη πως «βλάπτεται η ποιότητα της δημοκρατίας μας αν μια υπόθεση κουκουλωθεί»...

«Η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα», αποφάνθηκε ο Γ. Αλογοσκούφης κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Αν. Καραμάριου, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα ομόλογα.

Εχουν αποθρασυνθεί!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σχετικά με τη συνέντευξη του Σ. Τσιτουρίδη:

«Τα στοιχεία που παρουσίασε η κυβέρνηση για τη λεηλασία που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων από το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ενοχοποιούν και την ίδια. Γιατί και η ΝΔ συμφώνησε με το τζογάρισμα των αποθεματικών μα κυρίως γιατί εφαρμόζει τους νόμους του ΠΑΣΟΚ συνεχίζοντας την πολιτική του.

Ο δικομματικός καυγάς για το ποια κυβέρνηση, της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ, έχει τη μεγαλύτερη συμβολή στη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, φανερώνει πόσο έχουν αποθρασυνθεί τα κόμματα που υπηρετούν τους τραπεζίτες, τους χρηματιστές, τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, κλπ.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να τους ανεχτούν άλλο».

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Επενδύσεις υψηλού ρίσκου

Τα όσα αποκαλύφθηκαν τελευταία για τις επενδύσεις υψηλού ρίσκου, ορισμένων ασφαλιστικών ταμείων, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, καθώς τέτοιας μορφής επενδύσεις φαίνεται να έχουν πραγματοποιήσει και άλλοι εποπτευόμενοι από το Δημόσιο φορείς. Οπως προκύπτει από πόρισμα ελέγχου που συνέταξε η αρμόδια διεύθυνση της Τράπεζας της Ελλάδας για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, από το 2003 ακόμα, προφανώς στα πλαίσια των προωθούμενων πολιτικών ιδιωτικοποίησής του, είχε τοποθετήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε προϊόντα υψηλού ρίσκου (hedge funds) και σε «δομημένα» προϊόντα.

Σύμφωνα με το πόρισμα, τέλος του 2003, οι τέτοιας μορφής επενδύσεις ανήλθαν στα 180 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο το 2005 αυξήθηκε εντυπωσιακά στα 675 εκατ. ευρώ, ενώ το 2007 υποχώρησε στα 527 εκατ. ευρώ.

Το πόρισμα προσθέτει ότι το Ταμιευτήριο σημείωσε ζημιές, οι οποίες κατά 40 εκατ. ευρώ οφείλονται στα κλασικά κρατικά ομόλογα, ενώ από τις επενδύσεις στα ειδικά προϊόντα υπήρξαν λογιστικά κέρδη 1,9 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο, τέλος, των ειδικών προϊόντων, τα επιτοκιακά δομημένα - που αποτελούν μέρος αυτών - παρουσιάζουν ζημιά εξ αποτιμήσεως ύψους 8,5 εκατ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ