Τετάρτη 18 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Επενδύσεις υψηλού ρίσκου

Τα όσα αποκαλύφθηκαν τελευταία για τις επενδύσεις υψηλού ρίσκου, ορισμένων ασφαλιστικών ταμείων, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, καθώς τέτοιας μορφής επενδύσεις φαίνεται να έχουν πραγματοποιήσει και άλλοι εποπτευόμενοι από το Δημόσιο φορείς. Οπως προκύπτει από πόρισμα ελέγχου που συνέταξε η αρμόδια διεύθυνση της Τράπεζας της Ελλάδας για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, από το 2003 ακόμα, προφανώς στα πλαίσια των προωθούμενων πολιτικών ιδιωτικοποίησής του, είχε τοποθετήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε προϊόντα υψηλού ρίσκου (hedge funds) και σε «δομημένα» προϊόντα.

Σύμφωνα με το πόρισμα, τέλος του 2003, οι τέτοιας μορφής επενδύσεις ανήλθαν στα 180 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο το 2005 αυξήθηκε εντυπωσιακά στα 675 εκατ. ευρώ, ενώ το 2007 υποχώρησε στα 527 εκατ. ευρώ.

Το πόρισμα προσθέτει ότι το Ταμιευτήριο σημείωσε ζημιές, οι οποίες κατά 40 εκατ. ευρώ οφείλονται στα κλασικά κρατικά ομόλογα, ενώ από τις επενδύσεις στα ειδικά προϊόντα υπήρξαν λογιστικά κέρδη 1,9 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο, τέλος, των ειδικών προϊόντων, τα επιτοκιακά δομημένα - που αποτελούν μέρος αυτών - παρουσιάζουν ζημιά εξ αποτιμήσεως ύψους 8,5 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ