Τετάρτη 18 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ABBOTT LABORATORIES ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ»
«Σουρωτήρι» το πλέγμα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η αμερικανική πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία ενημερώνει τους εργαζομένους της στην Ελλάδα ότι θα συλλέγει και θα διαχειρίζεται πληροφορίες που αφορούν τα προσωπικά τους δεδομένα σύμφωνα με τις «διεθνείς αρχές» της και τις «νόμιμες ανάγκες» της

Πλήρης διάβρωση του πλέγματος προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, για να μπορούν να «εξυπηρετούνται οι νόμιμες ανάγκες» της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας, επιχειρεί η φαρμακοβιομηχανία ABBOTT LABORATORIES ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε για την ενημέρωση των εργαζομένων της στην Ελλάδα, σχετικά με τη χρήση των προσωπικών δεδομένων και τους κανόνες «προστασίας» τους που ισχύουν.

Βέβαια το «νόμιμες» δε λέει τίποτα, αφού εννοεί τις «Διεθνείς Αρχές της ΑΒΒΟΤΤ». Πρόκειται για μια ισοπεδωτική επέλαση των πολυεθνικών, πέρα από το χώρο της οικονομίας, και σε επίπεδο πλέον των στοιχειωδών ατομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αποτελεί προάγγελο των όσων προωθούνται ευρύτερα από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα για την καθυπόταξη των εργαζομένων και την παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσής τους, καθώς, όπως σαφώς αναφέρεται, η μητρική εταιρεία στις ΗΠΑ συμμετέχει ήδη στο πρόγραμμα διαβίβασης προσωπικών δεδομένων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ.

Περιορισμός δικαιωμάτων

Σημειώνεται ότι η ABBOTT LABORATORIES ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ είναι θυγατρική της αμερικανικής πολυεθνικής ABBOTT LABORATORIES Ltd, με έδρα το Σικάγο των ΗΠΑ και δραστηριοποιείται στην αγορά φαρμάκου. Συγκαταλέγεται μεταξύ των 50 μεγαλύτερων εμπορικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ η μητρική εταιρεία συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων φαρμακοβιομηχανιών παγκοσμίως. Η ειρωνεία είναι ότι η θυγατρική της ΑΒΒΟΤΤ που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα συγκαταλέγεται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού BEST WORKPLACES 2007, ανάμεσα στις 20, ιδιωτικών και δημοσίων συμφερόντων, εταιρείες (5η στην κατάταξη) που λειτουργούν στην Ελλάδα «με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον».


Παπαγεωργίου Βασίλης

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η εν λόγω ανακοίνωση - ενημέρωση, που αποτελεί μια κακή μετάφραση του σχετικού αμερικανικού κειμένου της ίδιας εταιρείας, με κυνικό τρόπο διευκρινίζει ότι «δεν αποσκοπεί να παράσχει σε κάποιο εργαζόμενο μεγαλύτερα δικαιώματα από όσα έχει σύμφωνα με τους εθνικούς νόμους, τη σύμβαση εργασίας ή τον κανονισμό εργασίας» αλλά «έχει πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν επιβάλλει στην "Abbott" συνεχή υποχρέωση να παρέχει στους εργαζόμενους τις αναθεωρήσεις ή άλλες ενημερώσεις σε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον». Παραδέχεται δηλαδή, ότι δεν πρόκειται για διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά για περιορισμό τους και προαναγγέλλει ότι έπονται και χειρότερα. Είναι σαν να λέει, «θα κάνουμε ό,τι θέλουμε και δεν είμαστε υποχρεωμένοι ούτε καν να σας ενημερώσουμε...».

Ελεγχος της ζωής των εργαζομένων

Συγκεκριμένα: «Ως εργοδότης σας η ABBOTT LABORATORIES (ΕΛΛΑΣ) ΑΒΕΕ («η Εταιρεία») συλλέγει, χρησιμοποιεί και γνωστοποιεί προσωπικές πληροφορίες σχετιζόμενες με εσάς για μια σειρά σκοπών συνδεόμενων με την εργασία,τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την απασχόλησή σας στην Εταιρεία». Δηλαδή τα πάντα, ακόμα και «προσωπικές πληροφορίες» που αφορούν τον εργαζόμενο και εκτός χώρου εργασίες. Μάλιστα «η Εταιρεία δεσμεύεται ότι θα διασφαλίζει τον χειρισμό των προσωπικών πληροφοριών σας, σύμφωνα με όλους τους εφαρμοστέους νόμους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τιςΔιεθνείς Αρχές της Abbott για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων των Εργαζομένων (σ.σ. δηλαδή τις διαθέσεις της εταιρείας), οι οποίες καθορίζουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επεξεργασία των στοιχείων που σας αφορούν».

Οσον αφορά στις πληροφορίες: «Ορισμένα από τα στοιχεία σας που η Εταιρεία μπορεί να τηρεί - τόσο σε έγγραφη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή - όταν επιτρέπεται από τον νόμο (σ.σ. όπως προκύπτει από τα αναγραφόμενα σε άλλη παράγραφο, εννοεί τον αμερικανικό νόμο!) περιλαμβάνουν το όνομα, στοιχεία επικοινωνίας, οικογενειακές και προσωπικές πληροφορίες (συμπεριλαμβανομένων κρατικών ταυτοτήτων), προϋπηρεσία, αξιολόγηση και ανασκόπηση απόδοσης, μορφωτικό επίπεδο, προσωπικές οικονομικές πληροφορίες (π.χ. λογαριασμός τραπέζης για απευθείας καταθέσεις, Ιδρυμα Clara Abbott κλπ.), πληροφορίες σχετικά με παροχές, πληροφορίες που τηρούνται για την εργασιακή νομοθεσία και για σκοπούς υγιεινής και ασφάλειας, διοικητικές ή οργανωτικές αξιολογήσεις και πληροφορίες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (π.χ. φυλή, εθνικότητα, υγεία και ασθένεια) σύμφωνα με ορισμένους εθνικούς νόμους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Διαβίβαση των προσωπικών πληροφοριών

Σε άλλη παράγραφο γίνεται αναφορά στους λόγους για τους οποίους «η Εταιρεία τηρεί και μπορεί και στο μέλλον να συλλέξει προσωπικές πληροφορίες για εσάς» μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται «η διενέργεια πειθαρχικών διαδικασιών, ο χειρισμός εργασιακών θεμάτων, η επεξεργασία ασφαλιστικών αξιώσεων για θέματα υγείας και η διατήρηση και παρακολούθηση της χρήσης των εσωτερικών δικτύων και των συστημάτων πληροφορικής».

Μάλιστα η εταιρεία ενημερώνει ακόμα ότι «μπορεί να χρειαστεί να διαβιβάσει ή γνωστοποιήσει προσωπικά σας στοιχεία σε τρίτα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων τρίτων που παρέχουν υπηρεσίες για λογαριασμό της Εταιρείας, καθώς και σε άλλες Εταιρείες του Ομίλου Abbott, μεταξύ των οποίων Εταιρείες της Abbott στις Ηνωμένες Πολιτείες». Στα «τρίτα πρόσωπα» περιλαμβάνονται ακόμα «διοικητικές - κανονιστικές αρχές (συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών αρχών) καθώς και κυβερνητικές αρχές, ή πιθανά, τρίτα μέρη με τα οποία η Abbott μπορεί είτε να συγχωνευτεί ή τα οποία μπορεί να αποκτήσει στο μέλλον».

Υπεράνω όλων οι «αρχές» της πολυεθνικής

Το «κερασάκι στην τούρτα» είναι το σημείο όπου αναφέρεται στην υπεροχή των νόμων και των κανονισμών της πολυεθνικής εταιρείας Abbott, έναντι του εθνικού νόμου (ελληνικού στο προκείμενο). Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Τα συγκεκριμένα τρίτα μέρη και οι Εταιρείες Abbott μπορεί να υπάγονται σε δικαιοδοσίες, των οποίων οι νόμοι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων δεν είναι αντίστοιχοι με τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα της χώρας της κατοικίας σας. Διαβιβάσεις ή γνωστοποιήσεις στην περίπτωση αυτή θα γίνουν μέσα στα πλαίσια των Διεθνών Αρχών της Abbott για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων των εργαζομένων (Abbott's Global Employee Privacy Principles), και όπου απαιτείται με τις πολιτικές της Abbott για την "Προστασία Προσωπικών Δεδομένων των Αμερικανών Εργαζομένων" (Data Privacy for U.S. Employee Personal Information)» καθώς και για την «Προστασία Προσωπικών Δεδομένων μη Αμερικανών Εργαζομένων (Data Privacy for Non U.S. Employee Personal Information)», καθώς και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».

Υπενθυμίζεται δε στο ίδιο κείμενο, ότι υπάρχει σχετική συμφωνία και σύνδεση Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ για την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων. «Θα πρέπει να σας γνωρίσουμε, σημειώνεται, ότι η Εταιρεία στις ΗΠΑ (Abbott US) συμμετέχει στο πρόγραμμα "US Safe Harbor" σχετικά με τη διαβίβαση των δεδομένων του ανθρώπινου δυναμικού από την Ευρωπαϊκή Ενωση προς τις ΗΠΑ και θα ακολουθήσει τις αρχές και τους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων όπως προκύπτουν από αυτό το πρόγραμμα».

Ωστόσο, για να μην υπάρχουν αμφιβολίες ότι υπεράνω όλων είναι τα συμφέροντα της πολυεθνικής, αναφέρεται: «Οπου εξυπηρετείται μία μόνιμη ανάγκη για τις δραστηριότητες της Abbott, οι πληροφορίες που αφορούν τα προσωπικά σας δεδομένα, μπορεί να γνωστοποιούνται ή να διαβιβάζονται σε τρίτα πρόσωπα καθαρά για λόγους λειτουργικούς».

Βρίσκουν και τα κάνουν...

Φυσικά η αμερικανική πολυεθνική δεν πατάει σε «παρθένο» έδαφος. Γνωρίζει πολύ καλά πως βρίσκεται σε κράτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που - με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - έχει αποδεχτεί τη συμφωνία Σένγκεν και όλους τους περίφημους «αντιτρομοκρατικούς» νόμους, με όλα όσα σημαίνει αυτό για τις ατομικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων. Ακόμα πως, με σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι έτοιμη να ενταχθεί στη Συνθήκη του Προυμ, γνωστή και ως Σένγκεν ΙΙΙ, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει ευρεία ανταλλαγή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων (ακόμα και DNA), αλλά και γενικευμένο και ανεξέλεγκτο προληπτικό φακέλωμα με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Επίσης πως επικροτούν, αν δεν υπερακοντίζουν, τη θέση για «συνεργασία με τις ΗΠΑ», στα πλαίσια της «αλληλεγγύης» μεταξύ των συμμάχων κρατών, πάντα με άλλοθι τον «αντιτρομοκρατικό» αγώνα που η παγκόσμια κοινότητα δήθεν διεξάγει. Τα κοράκια λοιπόν της αμερικανικής πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας βρίσκουν και τα κάνουν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ