Τετάρτη 18 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Μην τυχόν ενοχληθεί η Ουάσιγκτον!

Τον αντικομμουνισμό που προωθούν οι κυβερνήσεις των βαλτικών χωρών επικροτεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Σε τέτοιο σημείο, που να κρατά «ουδέτερη» στάση ακόμη και στις διαμαρτυρίες της Ρωσίας ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης της Εσθονίας να καταστρέψει μνημείο για τα θύματα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και για την καταπίεση της ρώσικης μειονότητας. Για να μην ενοχληθεί η Ουάσιγκτον που αποτελεί το ουσιαστικό στήριγμα των κυβερνήσεων των βαλτικών χωρών.

Η στάση της Αθήνας αποκαλύφθηκε την περασμένη βδομάδα μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ + 13». Σύμφωνα με αυτό, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα συναντήθηκε με τον γραμματέα του ελληνικού ΥΠΕΞ και ζήτησε τη δημόσια τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης για την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Εσθονίας σε βάρος των δικαιωμάτων της ρωσικής μειονότητας, αλλά και για το μνημείο. Ο γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα ήπια αιτήματα της Μόσχας και συνέστησε στο Ρώσο πρεσβευτή να συζητήσει για αυτά τα θέματα... απ' ευθείας με τους Αμερικανούς.

Οταν ρωτήθηκε για αυτό το θέμα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος τήρησε στάση Πόντιου πιλάτου: «Για παρόμοια γεγονότα, είπε, υποστηρίζουμε σταθερά ότι η ιστορία δεν μπορεί να γίνεται και δεν πρέπει να γίνεται, στη σύγχρονη Ευρώπη, αφορμή για να επηρεάζονται αρνητικά και να οδηγείται σε οπισθοδρόμηση η πορεία των διμερών σχέσεων μεταξύ των κρατών».

Ο μπρούντζινος «Αλιόσα»

Ο νόμος σχετικά με την «απομάκρυνση των απαγορευμένων κτισμάτων» από την πρωτεύουσα της Εσθονίας, το Τάλιν, εγκρίθηκε στις 15 Φλεβάρη 2007 από 46 βουλευτές έναντι 44 που το καταψήφισαν. Στην ουσία πρόκειται για έναν ακόμα νόμο που ενισχύει τον αντικομμουνισμό και τον αντισοβιετισμό στη χώρα και έχει προκαλέσει σημαντικές λαϊκές αντιδράσεις.

Το μνημείο του Σοβιετικού στρατιώτη, του μπρούντζινου «Αλιόσα», αντιπροσωπεύει τους 275.000 Σοβιετικούς στρατιώτες και παρτιζάνους που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Εσθονίας από το ναζιστικό ζυγό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ