ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 2000
Σελ. /40
Δε νομιμοποιείται ο κυβερνητικός αυταρχισμός

Πλησιάζοντας η μέρα της συζήτησης της αγωγής, που κατέθεσε εναντίον του «Ριζοσπάστη» ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, οι αντιδράσεις από μαζικούς φορείς, απλούς ανθρώπους και προσωπικότητες της δημόσιας ζωής κορυφώνονται.

Η πολιτική δίωξη εναντίον της εφημερίδας αποκάλυψε τα αλγεινά κίνητρα του υπουργού, αλλά και συνολικότερα της κυβέρνησης, και τους ποταπούς στόχους τους. Στόχοι που «πάνε» μακρύτερα από το χτύπημα του «Ρ» και «βλέπουν» στο χτύπημα της ίδιας της ελευθερίας του Τύπου, του δικαιώματος άσκησης πολιτικής κριτικής. Επί της ουσίας επιχειρείται να πληγούν στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες του ελληνικού λαού και είναι αυτός ο στόχος που προκάλεσε ένα γιγαντιαίο κύμα αντιδράσεων, τη λαϊκή κατακραυγή και καταδίκη.

Ομως, παρ' όλες τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης ο αυταρχισμός δε βρίσκει ανοιχτές «πόρτες», δεν «περπατάει» στα λαϊκά στρώματα και δε νομιμοποιείται στις λαϊκές συνειδήσεις. Η λαϊκή καταδικαστική απόφαση είναι γεγονός και για τον υπουργό Δικαιοσύνης και για την κυβέρνηση και τις αυταρχικές αντιδημοκρατικές πρακτικές και επιδιώξεις της.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΑΥΡΟΥ
Θίγεται κάθε δημοκρατικός πολίτης

Ο δήμαρχος Ταύρου Δημήτρης Σιούτης μας απέστειλε την παρακάτω δήλωση:

«Οι μηνύσεις εναντίον του Τύπου αποτελούν πράξη φίμωσης και είναι λυπηρό ότι προέρχονται από άνθρωπο με ιστορία σε δικαστικούς αγώνες για την ίδια αιτία. Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιβάλλεται να υποστηρίζει την ελευθεροτυπία και εύχομαι να το αντιληφθεί έγκαιρα. Η μήνυση ιδιαίτερα κατά του "Ριζοσπάστη" δεν είναι μήνυση εναντίον μιας εφημερίδας, αλλά εναντίον ενός οργάνου ενός κόμματος που επί 75 και πλέον χρόνια μέσα από τις στήλες του έχει εκφράσει τις αγωνίες ενός λαού, του λαού μας, έχει υπερασπίσει την αλήθεια και το δίκαιο. Η ελεύθερη έκφραση είναι απαραίτητη προϋπόθεση σε μια δημοκρατική χώρα και πρέπει ως υπουργός Δικαιοσύνης να τα έχει κατά νου. Αυτές οι ενέργειες είναι έξω από κάθε σκέψη Δημοκρατικού Πολίτη και καταγγέλλονται ως ενέργειες που θίγουν την ευαισθησία του. Η συμπαράστασή μας είναι δεδομένη προς το "Ριζοσπάστη" και η επιθυμία μας είναι να παραιτηθεί ως οφείλει το ταχύτερο τέτοιων ενεργειών ο κ. Υπουργός».

Η ιστορία δεν καταδικάζεται

Ο«Ριζοσπάστης» από το 1917 που πρωτοβγήκε, παρά τους όποιους διωγμούς, δεν έπαψε ποτέ από τότε μέχρι σήμερα κι ούτε φυσικά θα πάψει να 'ναι η φωνή της αλήθειας, αλλά και το βασικό στήριγμα της περήφανης και αθάνατης εργατιάς.

Οποιος συμπορεύτηκε με το ΚΚΕ σε όλους τους αγώνες του για το καλύτερο αύριο του λαού μας, έχοντας όπλο και σημαία στα χέρια του το «Ριζοσπάστη», δεν ένιωσε ποτέ την ανάγκη να αποδείξει την αντιστασιακή του δράση. Μάρτυρες της προσφοράς του στην πατρίδα, οι ίδιοι οι συναγωνιστές του, που έλαβαν μέρος σε αναρίθμητες μάχες ενάντια στον ξένο και ντόπιο φασισμό, οι βασανισμένοι σύντροφοί του, αργότερα, στις φυλακές και τα ξερονήσια της εξορίας. Μόνον ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος δεν έχει τέτοιους μάρτυρες. Πώς να αποδείξει λοιπόν το αυταπόδεικτο κάθε φορά που παριστάνει τον αντιστασιακό, ώστε να ταιριάζει ο αυτοχαρακτηρισμός του μ' αυτόν του κόμματός του που εξακολουθεί ακόμα να λέγεται «σοσιαλιστικό»;

Ετσι, όταν κάποιοι, μη μπορώντας να αντέξουν άλλο τον κούφιο κομπασμό του Γιαννόπουλου, εδώ και κάποια χρόνια τώρα, που γυρνά από κανάλι σε κανάλι τραγουδώντας «Βροντάει ο Ολυμπος, αστράφτει η Γκιώνα», του πέταξαν κατάμουτρα ότι κάθε άλλο παρά σαν αντιστασιακό τον ξέρουν, εκείνος έσυρε τους «βλάσφημους» στα δικαστήρια. Για να καλυφτεί τελικά εκεί ο ίδιος κάτω από ένα πέπλο αληθοφάνειας, αλλά διάτρητο από χίλια δύο στοιχεία, που δεν είναι καθόλου κολακευτικά για τη δήθεν αντιστασιακή ταυτότητα του μηνυτή.

Η εφημερίδα μας, παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα, δε θα μπορούσε παρά να σημειώσει, όπως πάντα, όχι την όποια αληθοφάνεια, αλλά την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Και τότε ο υπουργός Δικαιοσύνης, εξακολουθώντας να θέλει να τον λένε «αντιστασιακό», μήνυσε και ό,τι πιο ιερό είχε και έχει η Εθνική Αντίσταση: Το «Ριζοσπάστη».

Φτάνοντας δηλαδή στη «στερνή κατάντια», όπως θα έλεγε ο ποιητής, προσποιήθηκε ότι δεν ξέρει πως όποιος τα βάζει με το «Ριζοσπάστη», τα βάζει με την ιστορία και η ιστορία δεν καταδικάζεται, καταδικάζει.


Του
Γιάννη ΚΑΡΑΒΙΔΑ*
Ο Γιάννης Καραβίδας είναι πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
Ανεπίτρεπτη η δίωξη της ελεύθερης έκφρασης

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων, σε συνεδρίασή του στις 14/2, αποφάσισε πως «η δίωξη της ελεύθερης έκφρασης των μέσων ενημέρωσης, εντύπων και εφημερίδων, είναι ανεπίτρεπτη σε μια χώρα που λειτουργεί το δημοκρατικό πολίτευμα».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Θα κρίνει ο λαός και η ιστορία

Ο υπεύθυνος έκδοσης της «Τοπικής Ενημέρωσης », εφημερίδας Βριλησσίων, Χαλανδρίου και Μελισσίων, Γιάννης Κρανιάς, μας απέστειλε εκ μέρους της εφημερίδας την παρακάτω δήλωση: «Κάθε πολιτική δίωξη ενάντια στον Τύπο και μάλιστα από εν ενεργεία υπουργό (Δικαιοσύνης!) δεν μπορεί παρά να μας βρίσκει αντίθετους. Δεν επιτρέπεται - ηθικά τουλάχιστον - ο πολιτικός προϊστάμενος των δικαστικών να καταφεύγει στα δικαστήρια για να λογοκρίνει το τι θα πρέπει και πώς να δημοσιεύεται σε μια εφημερίδα. Συμπαραστεκόμαστε στο "Ριζοσπάστη" και στο "Νέμεσις" που δέχτηκαν την επίθεση του κ. Γιαννόπουλου. Είναι απαράδεκτο να προσφεύγει ένας "αντιστασιακός", όπως θέλει να λέγεται, στα δικαστήρια εναντίον μιας εφημερίδας που έχει κριθεί από την ιστορία για τους αγώνες της και την προσφορά της στο λαό του τόπου. Ο τίτλος του αγωνιστή δεν μπορεί να δοθεί σε κάποιον παρά μόνον από το λαό και την ιστορία».

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΛΙΤΕΙΕΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Πολιτική πράξη ενάντια στην ιστορία

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Μελιτειέων Κέρκυρας Β. Αρμενιάκος τονίζει: «Η εργατική τάξη και γενικότερα οι εργαζόμενοι της χώρας μας επέβαλλαν την απρόσκοπτη παρουσία της εφημερίδας "Ριζοσπάστης" όχι σαν άλλη μια εφημερίδα, αλλά σαν πολιτική παρέμβαση άμεσα συνδεδεμένη με τα λαϊκά συμφέροντα. Η όποια προσπάθεια άμεσης ή έμμεσης διακοπής αυτής της παρουσίας συνιστά πολιτικά πράξη ενάντια στην ιστορία, ενάντια στο λαϊκό κίνημα, ενάντια στην εργατική τάξη».

ΠΕΑΕΑ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ - ΖΕΦΥΡΙΟΥ
Ο λαός να τους «μαυρίσει» στις εκλογές

Το Παράρτημα Ανω Λιοσίων και Ζεφυρίου της ΠΕΑΕΑ εκφράζει την αγανάκτησή του για την επίθεση του Ε. Γιαννόπουλου εναντίον του «Ρ». Καταγγέλλει πως η δίωξη εκφράζει τις αντιλήψεις για την ελευθεροτυπία, τις αντιδημοκρατικές αντιλήψεις που διαπνέουν την κυβέρνηση. Το Παράρτημα εκφράζει την αλληλεγγύη στο «Ριζοσπάστη» και καλεί τον ελληνικό λαό να «μαυρίσει» στις εκλογές το κόμμα του ΠΑΣΟΚ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Γνωρίζουμε πολύ καλά τον κ. Γιαννόπουλο...

Από την Επιτροπή Ειρήνης Κορίνθου λάβαμε την παρακάτω επιστολή: «Γνωρίζουμε πολύ καλά τον κ. Γιαννόπουλο. Παρακολουθούμε κι εμείς τον απαράδεκτο τρόπο συμπεριφοράς του υπουργού Δικαιοσύνης κατά του "Ριζοσπάστη". Μόνο που εμάς δε μας ξαφνιάζει, γιατί γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ποιος είναι. Γνωρίζουμε πως από δικηγορική αμοιβή πήρε κάμποσα στρέμματα στην περιοχή Ποσειδωνία της Κορίνθου όπου έχτισε σπίτι με ψηλές μάντρες. Και αντί να σεβαστεί τη φιλοξενία στην πόλη, εμπόδισε την εφαρμογή του Σχεδίου Πόλεως στην περιοχή, μην τυχόν και φτιάξουν κοντά του σπίτια οι εργαζόμενοι. Ετσι βασιλεύει εκεί εισπράττοντας την περιφρόνηση του Κορινθιακού λαού. Η συμπεριφορά του λοιπόν προς το "Ριζοσπάστη" είναι στην ίδια ευθεία με τη συμπεριφορά του στην Εθνική Αντίσταση και τη συμπεριφορά του στους Κορίνθιους. Πιστεύουμε πως η ιστορία θα του δώσει την πρέπουσα θέση».

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΑΣ ΚΟΥΤΑΛΗΣ
Τραυματίζεται βαρύτατα η δημοκρατία

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ν. Κουτάλης Δ. Βουλγαράκης επισημαίνει: «Με την επιστολή μου αυτή θέλω να εκφράσω την πλήρη αντίθεσή μου για τη δικαστική δίωξη του "Ριζοσπάστη", μιας εφημερίδας που επί ογδόντα χρόνια βρίσκεται στις επάλξεις του εργατικού αγώνα. Τέτοιες ενέργειες τραυματίζουν βαρύτατα τους θεσμούς και το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας μας. Καλώ τον υπουργό Δικαιοσύνης να αναλάβει τις ευθύνες του και να αποσύρει άμεσα τη δίωξη κατά της εφημερίδας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ