ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕUROBANK - ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Στην τελική ευθεία η συγχώνευση

Ηγετικά στελέχη του ομίλου Λάτση, διατύπωσαν την άποψη πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες συγκέντρωσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και δεν απέκλεισαν τη δυνατότητα μεγέθυνσης του τραπεζικού ομίλου της Eurobank μέσω άλλων στρατηγικών κινήσεων και επιλογών

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία συγχώνευσης της Τράπεζας Εργασίας με την Τράπεζα EFG Eurobank του ομίλου Λάτση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Ιούνη. Ως γνωστόν, η Τράπεζα Εργασίας έχει περάσει πλέον στα χέρια του ομίλου Λάτση , μετά το πολύβουο «θρίλερ» που είχε εκτυλιχτεί το περασμένο καλοκαίρι με την έκβαση του οποίου η Eurobank απέκτησε το 50,1% των μετοχών της πρώτης. Η συγχώνευση των δύο τραπεζών κινείται στον αστερισμό της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του τραπεζικού κεφαλαίου στα χέρια ιδιωτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την άσκηση «κοινωνικής πολιτικής» από το τραπεζικό σύστημα.

Τα μεγέθη, τους επιχειρηματικούς στόχους και το νέο διοικητικό σχήμα του τραπεζικού οργανισμού που θα προκύψει από τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, παρουσίασαν σε χτεσινή εκδήλωση ο γενικός διευθυντής του EFG Bank Group, μητρικού ομίλου των δύο τραπεζών, Π. Πεταλάς, ο πρόεδρος της Τράπεζας Εργασίας Ξ. Νικήτας και ο διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank Ν. Νανόπουλος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν ο νέος τραπεζικός οργανισμός, ο οποίος είναι ο τρίτος σε μέγεθος τραπεζικός όμιλος στην ελληνική αγορά, θα έχει:

  • 7.500 υπαλλήλους
  • δίκτυο 330 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα
  • ίδια κεφάλαια ύψους 600 δισ. δραχμών
  • σύνολο ενεργητικού ύψους 5 τρισ. δραχμών και υπό διαχείριση κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων και των αμοιβαίων κεφαλαίων ύψους 7,6 τρισ. δρχ.

Κατά την ομιλία του ο Ν. Νανόπουλος, παρουσίασε τους στρατηγικούς στόχους του νέου τραπεζικού οργανισμού, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξή του θα στηριχτεί πάνω στο τρίπτυχο: ηγετική θέση στην Ελλάδα - ισχυρή παρουσία στην περιφέρεια - επιλεκτική παρουσία σε αγορές της Δ. Ευρώπης και στρατηγικές συμμαχίες για απόκτηση τεχνογνωσίας και πρόσβαση σε νέες αγορές. Υπογράμμισε ακόμη - αφού προηγουμένως ανάφερε ότι «οι διεργασίες συγκέντρωσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δε μοιάζουν να έχουν ακόμα απόλυτα ολοκληρωθεί - ότι δεν αποκλείεται η δυνατότητα μεγέθυνσης του τραπεζικού ομίλου μέσω άλλων στρατηγικών κινήσεων και επιλογών «εάν παρουσιαστούν κατάλληλες προϋποθέσεις και ευκαιρίες», αποφεύγοντας πάντως να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο απολύσεων μεγάλου αριθμού εργαζομένων από τις αναμενόμενες μελλοντικές ανακατατάξεις στον ελληνικό τραπεζικό χώρο, με αφορμή τις απολύσεις 16.000 εργαζομένων που συνεπάγεται η πρόσφατα εξαγγελθείσα συγχώνευση των γερμανικών τραπεζών Deutsche Bank (που αποτελεί και στρατηγικό σύμμαχο της Eurobank) και Dresdner Bank, ο Ν. Νανόπουλος υποστήριξε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα για την ελληνική αγορά, η οποία έχει ακόμη μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, σε αντίθεση με τη γερμανική αγορά όπου οι συνθήκες είναι πλέον παγιωμένες.

Αναφερόμενος στις προβλέψεις της τράπεζας για το 2000 επισήμανε ότι το χαρτοφυλάκιο των δανείων θα αυξηθεί κατά 1 περίπου τρισ. δρχ. ξεπερνώντας τα 3 τρισ. δρχ., οι καταθέσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4,5 τρισ. δρχ. με 350 τουλάχιστον καταστήματα μέχρι το τέλος του έτους. Εκτίμησε ακόμη ότι στα οργανικά προ φόρων κέρδη, αν δηλαδή δε συμπεριληφθούν έκτακτα αποτελέσματα από πράξεις επί χρεογράφων, αναμένεται αύξηση κατά τουλάχιστον 20%.

Αναφερόμενος στην τιμή της μετοχής της Eurobank (η οποία είναι πλέον συνδεδεμένη με αυτή της Τράπεζας Εργασίας) ο Ν. Νανόπουλος, υποστήριξε ότι παρουσιάζει «εξαιρετικά ελκυστικά χαρακτηριστικά», ενώ για τη μέχρι στιγμής συμπεριφορά της, ισχυρίστηκε ότι «δεν απεικονίζει τη δυναμική προοπτική της νέας τράπεζας», προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα υπήρχε εκ μέρους του επενδυτικού κοινού και των θεσμικών επενδυτών το στοιχείο της αβεβαιότητας σχετικά με τη σχέση ανταλλαγής των μετοχών των δύο τραπεζών. Σημειωτέον, ότι προ ημερών έγινε γνωστό ότι η σχέση ανταλλαγής ορίστηκε σε 0,75 μετοχές Τράπεζας EFG Eurobank για κάθε 1 μετοχή της Τράπεζας Εργασίας.

Κατά την ομιλία του ο Ξ. Νικήτας, επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα συγχώνευσης των δύο τραπεζών και στις συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν, καθώς και σε θέματα λειτουργικής ενοποίησης, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι ουδείς από τα 7.000 άτομα του συνολικού δυναμικού των δύο τραπεζών θα είναι απών από τις εξελίξεις. Τέλος, ο Π. Πεταλάς, μεταξύ άλλων γνωστοποίησε το νέο διοικητικό σχήμα του νέου τραπεζικού οργανισμού το οποίο έχει ως εξής: πρόεδρος Ξ. Νικήτας, διευθύνων σύμβουλος Ν. Νανόπουλος, επίτιμος πρόεδρος και μέλος του ΔΣ Γ. Γόντικας (νυν πρόεδρος της EFG Eurobank).

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
Το χαρτοβασίλειο καλά κρατεί...

Δεκάδες συνοδευτικά δικαιολογητικά της φορολογικής δήλωσης του έτους 2000, για τις εταιρίες περιορισμένης ευθύνης, τις ομόρρυθμες, τις ετερόρρυθμες, τις κοινοπραξίες, τις συμμετοχικές ή αφανείς εταιρίες και κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση η επάγγελμα, ζητά με απόφασή του το υπουργείο Οικονομικών.

Οπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση:

Η δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το έτος 2000 (έντυπο Ε5) θα πρέπει να υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα και θα συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά έγγραφα:

  • αντίτυπο του εντύπου Αναλυτική Κατάσταση για μισθώματα ακίνητων (Ε2)
  • δύο αντίτυπα του εντύπου Μηχανογραφικό Δελτίο οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (Ε3)
  • δύο αντίτυπα του εντύπου ειδικών περιπτώσεων (δικηγόροι - καλλιτέχνες - τραγουδιστές κέντρων διασκέδασης - κατόχων αυτοκινήτων ΔΧ - ενοικιαζόμενα δωμάτια) (Ε4)
  • σε περίπτωση τήρησης βιβλίων Γ' κατηγορίας του ΚΒΣ, αντίγραφο ισολογισμού με ανάλυση του λογαριασμού Αποτελέσματα Χρήσης, καθώς και αντίγραφο του λογαριασμού Εκμετάλλευσης.
  • βεβαιώσεις για τα ποσά των φόρων που έχουν παρακρατηθεί.
  • σε περίπτωση συμμετοχής σε άλλες εταιρίες η κοινωνίες η κοινοπραξίες βεβαιώσεις για κέρδη η ζημίες αυτών.
  • τρία αντίτυπα των πραγματοποιούμενων σε κάθε διαχειριστική περίοδο επενδύσεων και αφορολόγητων εκπτώσεων των διαφόρων αναπτυξιακών νόμων.
  • κατάσταση σε δύο αντίτυπα, στην οποία να εμφανίζεται το είδος των δαπανών κατά κατηγορία, καθώς και το ποσό του διατέθηκε μέσα στη χρήση 1999 για την πραγματοποίηση παραγωγικών επενδύσεων του Ν.1892/90. Ζητείται επίσης υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 στην οποία να δηλώνεται ότι τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα τηρηθέντα βιβλία και στοιχεία του ΚΒΣ.
Καταγγελία για «φουσκωμένο» λογαριασμό της ΔΕΗ

Τις συνέπειες της εκδίκησης υπαλλήλων και της αδιαφορίας της διοίκησης της ΔΕΗ, καταγγέλλει πως υφίσταται η οικογένεια της Ουρανίας Σκιαθίτη από τη Σκόπελο. Συγκεκριμένα, η εν λόγω κυρία, που διατηρούσε εστιατόριο και οπωροπαντοπωλείο στη Σκόπελο, δεν μπορεί να τα λειτουργήσει πλέον, λόγω του ότι η ΔΕΗ - όπως αναφέρει σε επιστολή της προς τα ΜΜΕ - παράνομα της έχει κόψει το ρεύμα από τον περασμένο Οκτώβρη και για να το επανασυνδέσει, ζητεί πρόσθετες εγγυήσεις και τέλη επανασύνδεσης, πράγμα που η Ουρανία Σκιαθίτη, αδυνατεί.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της παθούσας, τον περασμένο Οκτώβρη, προστέθηκε στο λογαριασμό του εστιατορίου, το ποσό που χρωστούσε στη ΔΕΗ ο σύζυγός της για άλλη δραστηριότητα που δεν έχει καμία σχέση με την επιχείρηση της κ. Σκιαθίτη. Οταν η τελευταία ζήτησε εξηγήσεις από τους αρμόδιους της ΔΕΗ στο Βόλο όπου ανήκει διοικητικά, τότε, ναι μεν παραδέχτηκαν - σύμφωνα με τις καταγγελίες - την παρανομία, παρ' όλο αυτά όμως, αρνούνται να προχωρήσουν σε διακανονισμό των πραγματικών χρεών που οφείλει η κ. Σκιαθίτη, τα οποία είναι 1.400.000 και για οποία ζητεί να εξοφληθούν σε εφτά ισόποσες δόσεις, προκειμένου, ενόψει της τουριστικής σεζόν να ανοίξει τα μαγαζιά.

Ρύθμιση για οφειλές OTA

Τις προϋποθέσεις ρύθμισης ληξιπρόθεσμων χρεών δήμων και κοινοτήτων προς το ελληνικό δημόσιο, που προβλέπονται από τον ν.2744/99, υπενθυμίζει με χτεσινή εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι οι ληξιπρόθεσμες και βεβαιωμένες οφειλές των δήμων και των κοινοτήτων, μπορούν να καταβληθούν, χωρίς τις προβλεπόμενες από το νόμο αναλογούσες προσαυξήσεις. Προϋπόθεση για τη χορήγηση απαλλαγής από τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις, είναι ότι η οφειλή θα καταβληθεί εφ' άπαξ μέχρι τις 24/4/2000. Η ρύθμιση αυτή επεκτείνεται και για τις ληξιπρόθεσμες μη βεβαιωμένες οφειλές από παρακρατηθέντες φόρους εισοδήματος, τέλη κλπ., η απόδοση των οποίων έπρεπε να είχε γίνει μέχρι τις 31/8/1999.

Aποστολή των βεβαιώσεων σε συνταξιούχους

Το ΚΕΠΥΟ άρχισε να αποστέλλει προς τους συνταξιούχους του δημοσίου τις ετήσιες βεβαιώσεις, με τα εισοδήματα από συντάξεις που τους καταβλήθηκαν το προηγούμενο έτος 1999, αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Οι βεβαιώσεις αυτές είναι απαραίτητες για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων που θα πρέπει να υποβληθούν στην Εφορία στο επόμενο δίμηνο.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται ότι οι συνταξιούχοι δεν έχουν λόγο να μεταβαίνουν για το θέμα αυτό στην Υπηρεσία Συντάξεων, αφού θα παραλάβουν τη βεβαίωση με τα εισοδήματα (συντάξεις) που εισέπραξαν το 1999 μέσω ταχυδρομείου. Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των μισθωτών και των συνταξιούχων λήγει τον ερχόμενο Μάη.

Αναβλήθηκε η απόφαση για την ΑΓΕΤ

Αναβλήθηκε - όπως ήταν αναμενόμενο - η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που ξανασυνεδρίασε προχτές για την υπόθεση της πώλησης της ΑΓΕΤ Ηρακλής και της «Τσιμέντα Χαλκίδας» από τους Ιταλούς ιδιοκτήτες στην πολυεθνική αγγλική τσιμεντοβιομηχανία και μέλος του καρτέλ τσιμέντου «Blue Circle». Η Επιτροπή Ανταγωνισμού - που εν προκειμένω εξετάζει την παράμετρο συγκεντροποίησης ή όχι στην ελληνική αγορά τσιμέντου, αλλά και τις προσφυγές των ελληνικών κατασκευαστικών εταιριών που είχαν καταθέσει προσφορά για την εξαγορά της ΑΓΕΤ και των «Τσιμέντων Χαλκίδας» - φέρεται αποφασισμένη να μεταθέσει την απόφασή της για μετά τις εκλογές.

Η κωλυσιεργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού να ανακοινώσει την απόφαση, οφείλεται στην προεκλογική περίοδο, διότι θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο, ότι θα εγκρίνει την πώληση στους Αγγλους. Αυτό θα δημιουργήσει αρκετές αντιδράσεις τόσο στους εκπροσώπους των ελληνικών κατασκευαστικών εταιριών, αλλά και στους εργαζόμενους που δηλώνουν αντίθετοι με αυτήν την πώληση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ