Παρασκευή 17 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕUROBANK - ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Στην τελική ευθεία η συγχώνευση

Ηγετικά στελέχη του ομίλου Λάτση, διατύπωσαν την άποψη πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες συγκέντρωσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και δεν απέκλεισαν τη δυνατότητα μεγέθυνσης του τραπεζικού ομίλου της Eurobank μέσω άλλων στρατηγικών κινήσεων και επιλογών

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία συγχώνευσης της Τράπεζας Εργασίας με την Τράπεζα EFG Eurobank του ομίλου Λάτση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Ιούνη. Ως γνωστόν, η Τράπεζα Εργασίας έχει περάσει πλέον στα χέρια του ομίλου Λάτση , μετά το πολύβουο «θρίλερ» που είχε εκτυλιχτεί το περασμένο καλοκαίρι με την έκβαση του οποίου η Eurobank απέκτησε το 50,1% των μετοχών της πρώτης. Η συγχώνευση των δύο τραπεζών κινείται στον αστερισμό της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του τραπεζικού κεφαλαίου στα χέρια ιδιωτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την άσκηση «κοινωνικής πολιτικής» από το τραπεζικό σύστημα.

Τα μεγέθη, τους επιχειρηματικούς στόχους και το νέο διοικητικό σχήμα του τραπεζικού οργανισμού που θα προκύψει από τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, παρουσίασαν σε χτεσινή εκδήλωση ο γενικός διευθυντής του EFG Bank Group, μητρικού ομίλου των δύο τραπεζών, Π. Πεταλάς, ο πρόεδρος της Τράπεζας Εργασίας Ξ. Νικήτας και ο διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank Ν. Νανόπουλος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν ο νέος τραπεζικός οργανισμός, ο οποίος είναι ο τρίτος σε μέγεθος τραπεζικός όμιλος στην ελληνική αγορά, θα έχει:

  • 7.500 υπαλλήλους
  • δίκτυο 330 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα
  • ίδια κεφάλαια ύψους 600 δισ. δραχμών
  • σύνολο ενεργητικού ύψους 5 τρισ. δραχμών και υπό διαχείριση κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων και των αμοιβαίων κεφαλαίων ύψους 7,6 τρισ. δρχ.

Κατά την ομιλία του ο Ν. Νανόπουλος, παρουσίασε τους στρατηγικούς στόχους του νέου τραπεζικού οργανισμού, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξή του θα στηριχτεί πάνω στο τρίπτυχο: ηγετική θέση στην Ελλάδα - ισχυρή παρουσία στην περιφέρεια - επιλεκτική παρουσία σε αγορές της Δ. Ευρώπης και στρατηγικές συμμαχίες για απόκτηση τεχνογνωσίας και πρόσβαση σε νέες αγορές. Υπογράμμισε ακόμη - αφού προηγουμένως ανάφερε ότι «οι διεργασίες συγκέντρωσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δε μοιάζουν να έχουν ακόμα απόλυτα ολοκληρωθεί - ότι δεν αποκλείεται η δυνατότητα μεγέθυνσης του τραπεζικού ομίλου μέσω άλλων στρατηγικών κινήσεων και επιλογών «εάν παρουσιαστούν κατάλληλες προϋποθέσεις και ευκαιρίες», αποφεύγοντας πάντως να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο απολύσεων μεγάλου αριθμού εργαζομένων από τις αναμενόμενες μελλοντικές ανακατατάξεις στον ελληνικό τραπεζικό χώρο, με αφορμή τις απολύσεις 16.000 εργαζομένων που συνεπάγεται η πρόσφατα εξαγγελθείσα συγχώνευση των γερμανικών τραπεζών Deutsche Bank (που αποτελεί και στρατηγικό σύμμαχο της Eurobank) και Dresdner Bank, ο Ν. Νανόπουλος υποστήριξε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα για την ελληνική αγορά, η οποία έχει ακόμη μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, σε αντίθεση με τη γερμανική αγορά όπου οι συνθήκες είναι πλέον παγιωμένες.

Αναφερόμενος στις προβλέψεις της τράπεζας για το 2000 επισήμανε ότι το χαρτοφυλάκιο των δανείων θα αυξηθεί κατά 1 περίπου τρισ. δρχ. ξεπερνώντας τα 3 τρισ. δρχ., οι καταθέσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4,5 τρισ. δρχ. με 350 τουλάχιστον καταστήματα μέχρι το τέλος του έτους. Εκτίμησε ακόμη ότι στα οργανικά προ φόρων κέρδη, αν δηλαδή δε συμπεριληφθούν έκτακτα αποτελέσματα από πράξεις επί χρεογράφων, αναμένεται αύξηση κατά τουλάχιστον 20%.

Αναφερόμενος στην τιμή της μετοχής της Eurobank (η οποία είναι πλέον συνδεδεμένη με αυτή της Τράπεζας Εργασίας) ο Ν. Νανόπουλος, υποστήριξε ότι παρουσιάζει «εξαιρετικά ελκυστικά χαρακτηριστικά», ενώ για τη μέχρι στιγμής συμπεριφορά της, ισχυρίστηκε ότι «δεν απεικονίζει τη δυναμική προοπτική της νέας τράπεζας», προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα υπήρχε εκ μέρους του επενδυτικού κοινού και των θεσμικών επενδυτών το στοιχείο της αβεβαιότητας σχετικά με τη σχέση ανταλλαγής των μετοχών των δύο τραπεζών. Σημειωτέον, ότι προ ημερών έγινε γνωστό ότι η σχέση ανταλλαγής ορίστηκε σε 0,75 μετοχές Τράπεζας EFG Eurobank για κάθε 1 μετοχή της Τράπεζας Εργασίας.

Κατά την ομιλία του ο Ξ. Νικήτας, επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα συγχώνευσης των δύο τραπεζών και στις συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν, καθώς και σε θέματα λειτουργικής ενοποίησης, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι ουδείς από τα 7.000 άτομα του συνολικού δυναμικού των δύο τραπεζών θα είναι απών από τις εξελίξεις. Τέλος, ο Π. Πεταλάς, μεταξύ άλλων γνωστοποίησε το νέο διοικητικό σχήμα του νέου τραπεζικού οργανισμού το οποίο έχει ως εξής: πρόεδρος Ξ. Νικήτας, διευθύνων σύμβουλος Ν. Νανόπουλος, επίτιμος πρόεδρος και μέλος του ΔΣ Γ. Γόντικας (νυν πρόεδρος της EFG Eurobank).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ