Παρασκευή 17 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΓΛΕΣ
Εκδήλωση για τους εκτελεσμένους πατριώτες

Με μεγάλη συμμετοχή του αντιστασιακού κόσμου από όλους τους Νομούς της Πελοποννήσου έγινε στις 5-3-2000 το πρωί, η εκδήλωση τιμής και μνήμης - στη θέση Βίγλες Παλαιόχουνης Μεγαλόπολης - για τους 212 εκτελεσμένους πατριώτες από τους ναζί κατακτητές, στις 23 Φλεβάρη 1944.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού η Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ και τα Παραρτήματά της Μεγαλόπολης - Τρίπολης. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν και αντιστασιακοί - μέλη Παραρτημάτων από την Αττική, που έφθασαν με πούλμαν.

Κεντρικός ομιλητής ήταν το μέλος του Κ.Σ της ΠΕΑΕΑ ΝτίνοςΜακρόπουλος, ο οποίος έκανε αρχικά μια αναφορά στην ιστορία του τόπου όπου έγινε η εκτέλεση των πατριωτών, τις Βίγλες, τόπο ιστορικό από τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Εκεί δόθηκαν από τους Ελληνες πολλές νικηφόρες μάχες εναντίον των Τούρκων. «Αλλά και επί των ημερών μας -τόνισε ο Ν. Μακρόπουλος- αυτός ο τόπος επέπρωτο να παίξει σημαντικό ρόλο, τόσο από τη μάχη που έδωσε εναντίον των Γερμανών φασιστών ένα τμήμα ανταρτών του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής το μόνιμο Αξιωματικό Γεώργιο Κερκεμέζο στις 23-2-1944, όσο και με τη θυσία των 212 αθώων πατριωτών που κουβαλήθηκαν από τις φυλακές της Τρίπολης και εκτελέστηκαν την επομένη 24-2 και ετάφησαν εδώ, σε κοινοτάφιο».

Στο μνημείο που είναι στημένο στην πλαγιά του λόφου, κατέθεσαν στεφάνια οι εκπρόσωποι των παραρτημάτων που παραβρέθηκαν με τις σημαίες και τα λάβαρά τους.

Φώτο Γιώργος Λιονάκης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ