Παρασκευή 17 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Νέο ευρωπλήγμα για τους ελαιοπαραγωγούς

Η ΕΕ απελευθερώνει τις εισαγωγές λαδιού από Μαρόκο και Τυνησία και εξαϋλώνει τις τιμές παραγωγού

Την πλήρη απελευθέρωση των εισαγωγών λαδιού στην ΕΕ από το Μαρόκο και την Τυνησία ετοιμάζονται να επιβάλουν τα επιτελεία των Βρυξελλών και στην κατεύθυνση αυτή ξεκίνησαν τη συζήτηση με τις δύο αυτές χώρες για τη σύναψη «ευρωμεσογειακών συμφωνιών».

Φαίνεται λοιπόν ότι οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, στο όνομα της απρόσκοπτης εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγαλοβιομηχάνων του κλάδου στην ΕΕ, σβήνουν και στα χαρτιά τα τελευταία ψήγματα της λεγόμενης κοινοτικής προτίμησης. Και φαίνεται ότι προέχει μόνο η ικανοποίηση των κερδοσκοπικών αιτημάτων των μεγαλοβιομηχάνων σε βάρος των ελαιοπαραγωγών και των καταναλωτών. Η αρχή στην προκειμένη περίπτωση έγινε με την καθιέρωση των προτιμησιακών συμφωνιών και η συνέχεια δίνεται σε πρώτη φάση με την πλήρη απελευθέρωση των εισαγωγών από Μαρόκο και Τυνησία.

Το παραπάνω, σε συνδυασμό με τις επιταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, θα έχει ως αποτέλεσμα οι Ελληνες ελαιοπαραγωγοί να υποστούν ακόμα μεγαλύτερους εκβιασμούς από τους εμποροβιομηχάνους και να εξαναγκαστούν να πουλήσουν την παραγωγή τους σε ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο μήνα οι τιμές στο λάδι σημείωσαν νέα πτώση και για παράδειγμα στη Φωκίδα οι ελαιοπαραγωγοί είχαν συμφωνήσει με τους εμπόρους τιμή για τον άσο 610 δραχμές το κιλό, αλλά οι τελευταίοι εκβιαστικά έριξαν την τιμή 20 δραχμές. Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές, όπου οι έμποροι έριξαν την τιμή για το έξτρα παρθένο λάδι μέχρι 30 δραχμές. Για παράδειγμα στο λάδι με οξύτητα 0,1 η τιμή από 780 δραχμές έπεσε στις 750 και αντίστοιχη μείωση υπήρξε για κάθε επιπλέον δέκατο. Πριν από δύο χρόνια η τιμή παραγωγού για το έξτρα παρθένο λάδι (0,1 οξύτητα) ξεπερνούσε τις 1.250 δραχμές το κιλό.

Στο θέμα της απελευθέρωσης των εισαγωγών λαδιού από Μαρόκο και Τυνησία και της κάθετης πτώσης των τιμών η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας σιωπούν. Το μόνο που έκανε η κυβέρνηση μέχρι τώρα είναι να δώσει το προεκλογικό τριαντάρι, για να παρουσιάσει έτσι κάπως αυξημένη την πετσοκομμένη, από το πρόστιμο συνυπευθυνότητας της ΕΕ, επιδότηση. Και με τέτοιους είδους κουτοπονηριές επιχειρεί να κοροϊδέψει τους ελαιοπαραγωγούς.

Από την άλλη η ΝΔ και συγκεκριμένα η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της βρήκε, με αφορμή την απελευθέρωση της εισαγωγής λαδιού από Μαρόκο και Τυνησία, να καταγγείλει υποκριτικά την κυβέρνηση. Και η όλη κριτική της ΝΔ - που διαλαλεί τα καλά της ελεύθερης αγοράς και άρα συμφωνεί επί της ουσίας με τις συγκεκριμένες μεθοδεύσεις των Βρυξελλών για το λάδι - εστιάζεται στο ότι η κυβέρνηση δεν προετοίμασε τους Ελληνες ελαιοπαραγωγούς ενόψει του ολοένα εντεινόμενου ανταγωνισμού.

Αυτό κι αν είναι δικομματική κοροϊδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ