Παρασκευή 17 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Προεκλογικές ψευτοαποζημιώσεις

Ψευτοαποζημιώσεις - που «θα» δοθούν από την ΠΣΕΑ (Διεύθυνση Πολιτικής Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών) στους αγρότες τεσσάρων νομών (Χανίων, Κιλκίς, Δράμας και Φλώρινας)- έταξε χτες η κυβέρνηση Σημίτη, με δηλώσεις που έκανε ο αρμόδιος υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης.

Καθότι προεκλογική περίοδος, ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε χτες με ζηλευτή ταχύτητα... ότι «θα» δοθούν αποζημιώσεις ύψους 750 εκατ. δραχμών, προκειμένου να καλυφθούν... οι παραγωγοί των τεσσάρων αυτών νομών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές στο διάστημα Δεκέμβρη 1999 - Φλεβάρη 2000 και οι ζημιές που υπέστησαν δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.

Βέβαια ο υπουργός Γεωργίας μπορεί να ανακοίνωσε για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας ότι θα δοθούν στους πληγέντες αγρότες των Νομών Χανίων, Κιλκίς, Δράμας και Φλώρινας 750 εκατ. δραχμές από την ΠΣΕΑ για ζημιές που αφορούν το φυτικό κεφάλαιο, εργαλεία και εγκαταστάσεις, όμως ο υπουργός ξέχασε να διευκρινίσει κάτι πολύ σημαντικό. Δεν ανακοίνωσε τίποτε σχετικά με το χρόνο, το πότε θα δοθούν τα χρήματα αυτά.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι για να χορηγηθούν οι παραπάνω αποζημιώσεις, απαιτείται πρώτα έγκριση από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, ενώ - όπως προκύπτει από τη χτεσινή ανακοίνωση - από το υπουργείο Γεωργίας δεν έχουν σταλεί ακόμα στις Βρυξέλλες τα απαραίτητα έγγραφα. Και στην περίπτωση που τελικά τα επιτελεία των Βρυξελλών δώσουν το «πράσινο φως», οι όποιες αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται μετά από ένα χρόνο, στην καλύτερη περίπτωση, αν αναλογιστεί κανείς ότι ακόμα δεν έχουν αρχίσει να καταβάλλονται οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές που έγιναν το Μάρτη του 1999. Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι οι αποζημιώσεις αυτές, αν τελικά δοθούν, θα καλύψουν ένα μικρό μέρος της αξίας των ζημιών (20% με 40%) και όχι το σύνολο της ζημιάς όπως απαιτούν οι αγρότες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ