Παρασκευή 17 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Προβλέψεις ξεκληρίσματος των αγροτών

Τον εξανδραποδισμό των μικρομεσαίων αγροτών προβλέπει και σχετική έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Βέβαια, το ΕΚΚΕ στην ερευνά του προβάλλει ως λόγους του επερχόμενου μαζικού ξεκληρίσματος των αγροτών το μικρό μέγεθος της εκμετάλλευσης, την πολυ-απασχόληση, τη μεγάλη ηλικία και το χαμηλό επίπεδο γενικής και γεωργικής μόρφωσης και αγνοεί την ουσία του προβλήματος, που είναι η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται από την ΕΕ και τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Στην έρευνα του ΕΚΚΕ, που έγινε σε επιλεγμένους αγροτικούς νομούς της χώρας (Καρδίτσας, Εύβοιας, Χανίων και Λέσβου), παρουσιάζεται η δεινή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίοι αγρότες, με πρωταθλητές αυτούς της Καρδίτσας. Το χειρότερο είναι η διαπίστωση που έγινε, ότι τουλάχιστον ένας στους πέντε μικρομεσαίους αγρότες της Καρδίτσας θα εξαναγκαστεί εκ των πραγμάτων να εγκαταλείψει τη γεωργία. Ειδικά για το Νομό Καρδίτσας αναφέρεται ακόμα στην έρευνα ότι έχει το μικρότερο ποσοστό διαδοχής και πως οι αγρότες του νομού είναι σε μεγάλο αριθμό υπερχρεωμένοι. Σύμφωνα με την έρευνα, το 44% των αγροτών της Καρδίτσας δεν μπόρεσαν να ξεπληρώσουν τα μεγάλα δάνεια που πήραν για να αγοράσουν τρακτέρ. Κι αυτό οφείλεται στις πολιτικές που στο παρελθόν στήριξαν στην Καρδίτσα την επέκταση της μονοκαλλιέργειας του βαμβακιού και οι οποίες κατέρρευσαν μετά το 1992.

Στην έρευνα επίσης επιχειρείται έντεχνα να μετριαστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες των Νομών Χανίων, Λέσβου και Εύβοιας και να δοθούν κάποιες αισιόδοξες προοπτικές... Παράλληλα, στην έρευνα γίνεται λόγος για κοινωνικό αποκλεισμό των αγροτισσών και ως βασική αιτία αναφέρονται γενικώς τα εθνικά και κοινοτικά αντικίνητρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ