ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Μάη 2007
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Εικαστικός «πλανήτης ζώων»

Εκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Καλογεροπούλου φιλοξενείται (έως 26/5) στην γκαλερί «Ζουμπουλάκη» (Κριεζώτου 7). Με γενικό τίτλο «Animal planet» («Πλανήτης των ζώων»), ο πυρήνας αυτής της σειράς ξεπήδησε από την ελπίδα της δημιουργού ότι «αν σε έναν κόσμο που κινδυνεύει άμεσα από το παρακμασμένο πνεύμα του ανθρώπου εμπιστευτούμε το ένστικτο των ζώων και τη δύναμη της φύσης κι αν κατορθώσουμε να ξετυλίξουμε τον μίτο, θα οδηγηθούμε στην έξοδο του λαβυρίνθου και στο "ανθρώπινο" πρόσωπο της ζωής».

Οπως σημειώνει ο Μ. Στεφανίδης, «η Σ. Καλογεροπούλου δεν είναι ναΐφ, ούτε primitive, ούτε λαϊκή καλλιτέχνις. Είναι απλώς μια ζωγράφος με διαβολεμένη εικονογραφική δυνατότητα, αίσθηση μουσικού ρυθμού, χιούμορ και ...μελαγχολία. Κινείται η ίδια στο χώρο του φανταστικού με το πάθος και την ντιλεταντική ευαισθησία των Γερμανών ρομαντικών του 19ου αιώνα. Και επαναχρησιμοποιεί τα μοτίβα των κλασικών παραμυθιών για να θίξει τα αδιέξοδα του σήμερα...».

Η Σοφία Καλογεροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Πτυχιούχος Νομικής και Πολιτικών-Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, σπούδασε μουσική στο Ωδείο Αθηνών και στο «Στούντιο» της Οπερας της Βιέννης. Στη ζωγραφική είναι αυτοδίδακτη. Από το 1990, που πρωτοεμφανίστηκε ως ζωγράφος, έχει κάνει 24 ατομικές εκθέσεις, ενώ έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ άλλων συμμετείχε στην Μπιενάλε Μεσογειακής Ζωγραφικής (Ιταλία), στον 22ο και 35ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό «Ναΐφ Ζωγραφικής» (Μορζ Λωζάννης), στη 2ηΠανευρωπαϊκή Εκθεση (Μόστρα) των «Ναΐφ» στη Μαδρίτη (Ισπανία) κ.ά.


Κυριακή 13/5
  • Μάρθα Φριντζήλα
    Μάρθα Φριντζήλα
    Εργα ζωγραφικής της Ρούλας Πλέσσα από τις ενότητες «Αέρινες μορφές» και «Θαλασσινές περιπλανήσεις», παρουσιάζονται στην έκθεση, που εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στο Κέντρο Πολιτισμού «Παλατάκι», του Δήμου Χαϊδαρίου (Λ. Αθηνών 159).
  • Στο πλαίσιο του 3ου Αφιερώματος στις Γυναικείες Φωνές, στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Νέος Κόσμος, τηλ. 210 9270628), εμφανίζονται δύο εξαίρετες νέες τραγουδίστριες. Η Μαρία Κοτσίρη με τη λάφτα της και το τραγούδι της μας ταξιδεύει σε Σμύρνη, Μικρασία και Θράκη, συνοδευόμενη από την Κλεοπάτρα Βάγια (σάζι) και την Σταυρούλα Κωνσταντή (νέυ). Η Μαρία Τσουκαλά ερμηνεύει α καπέλα τραγούδια, νανουρίσματα από Κάρπαθο, Μάνη, Ηπειρο, και διφωνίες από την Grecia Salentina και το Βώλακα Δράμας με τις Μαρία Αλατσατιανού και Τάνια Φύσα.
  • Η Πολίτισσα Ροδή Τομουρτζούκ Γκιουλ σε νέες μουσικές περιπέτειες παρέα με τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Νίκο Τατασόπουλο, το μεσημέρι, στις «Χίλιες και δύο νύχτες» (Καραϊσκάκη 10, Ψυρρή, τηλ.210 3317293). Το βράδυ στον ίδιο χώρο, ο Paul Goodman απ' την Ιρλανδία και η Μαρία Κώτη απ' την Κρήτη, δημιουργοί των «Μυριάδα», παρουσιάζουν διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών και δικές τους συνθέσεις.
Δευτέρα 14/5
  • Εκδήλωση αφιερωμένη στον αείμνηστο δάσκαλο του θεάτρου, Τάσο Μπαντή, διοργανώνει (7.30 μ.μ.) ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών (Δημοσθένους 117, Καλλιθέα).
  • «Πόσο σ' αγαπώ» από τον Σταμάτη Κραουνάκη και τη μουσική συντροφιά του, από σήμερα, στη μουσική - θεατρική σκηνή «Αθηναΐς» (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, τηλ. 210 3480000), όπου για έξι βράδια, μόνος του για πρώτη φορά, ερμηνεύει τραγούδια του παλιά αγαπημένα, αλλά και ολοκαίνουρια από το νέο του cd «Πόσο σ' αγαπώ». Παραστάσεις στις 14-16 και 21-23 Μαΐου (9.30 μ.μ).
  • Σταμάτης Κραουνάκης
    Σταμάτης Κραουνάκης
    Συνεχίζεται στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς 138), η αναδρομική έκθεση «Πιερράκος: 70 χρόνια ζωγραφική».
  • Μουσική και κέφι από την Μάρθα Φριντζήλα και τους «Walter Testa», στο «Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78, Παγκράτι, τηλ. 210-7560102).
  • Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια, στις 8.30 μ.μ., στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης) από Γυμνάσια και το 1ο Ενιαίο Λύκειο Νίκαιας. Στις 16/5, στον ίδιο χώρο, το Γυμνάσιο «Οδυσσέας Ελύτης» πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα «Μουσικοχορευτικές παραδοσιακές διαδρομές στη θάλασσα και στη στεριά».
Τρίτη 15/5
  • Η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών, στο πλαίσιο του 7ου κύκλου «Μουσική του Κόσμου», διοργανώνει τη συναυλία «Music Theatre: Musical - Monodrama - Opera», στις 8.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Γκαίτε (Ομήρου 14-16). Θα παρουσιαστούν έργα των Karl Amadeus Hartmann, William Αντωνίου, Lukas Foss, Γιάννη Χρήστου. Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής διευθύνει ο Θόδωρος Αντωνίου. Σολίστ: Μίνα Πολυχρόνου (σοπράνο), Μαργαρίτα Συγγενιώτου (μέτζο σοπράνο), Τάσος Αποστόλου (βαρύτονος), Βαγγέλης Μανιάτης (βαρύτονος), Γιώργος Κυριαζής (τενόρος), Τηλέμαχος Κρεβάικας (ηθοποιός). Είσοδος ελεύθερη.
Τετάρτη 16/5
  • Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Ο δρόμος του Ανδρέα Εμπειρίκου» του Γιώργου Χατζημιχάλη, στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (Αμερικής 13), παρουσιάζεται έκθεση έργων του δημιουργού.
Πέμπτη 17/5
  • Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Κούντουρα, φιλοξενείται στην γκαλερί «Ερση» (Κλεομένους 4).
  • Την πρώτη ατομική της έκθεση παρουσιάζει η χαράκτρια Τάσα Χαροπούλου, στον «Τεχνοχώρο» της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών (Λεμπέση και Μακρυγιάννη).
Παρασκευή 18/5
  • Εργο του Γιώργου Χατζημιχάλη
    Εργο του Γιώργου Χατζημιχάλη
    «Μηχανική ρευστών», είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων της Ερης Σκυργιάννη, που φιλοξενείται στο χώρο «Αγγέλων Βήμα» (Σατωβριάνδου 36 - μετρό Ομόνοια).
Σάββατο 19/5
  • Στο πολιτιστικό συγκρότημα «ARTOWER AGORA» (Βαρβάκειος πλατεία), εγκαινιάζεται η έκθεση «De Natura East - West». Παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας και εγκαταστάσεων τα οποία έχουν ως κοινή θεματολογία τους την έννοια της «φύσης». Συμμετέχουν οι: Ν. Κώτσιου, Μ. Αρφαράς, Α. Πατσόγλου, Σ. Παπαγιάννη, Γ. Γουρζής, Β. Τσαλαματά, Σ. Αγιακάτσικα κ.ά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ