ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Κατέθεσε προτάσεις αλλοίωσης της λαϊκής βούλησης

Με αφορμή το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την «ψήφο των αποδήμων»

Προτάσεις που στηρίζουν επί της ουσίας το κυβερνητικό σχέδιο νόμου για την «ψήφο των αποδήμων» βάσει του οποίου ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος αλλοίωσης της λαϊκής βούλησης, κατέθεσε χτες το ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ για το συγκεκριμένο θέμα, Ε. Βενιζέλος, με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης και απαντώντας στο «προσχέδιο» νόμου το οποίο έδωσαν για διαβούλευση στα κόμματα της αντιπολίτευσης, πρότεινε την «εκπροσώπηση των αποδήμων στη Βουλή των Ελλήνων ως διακριτή κατηγορία» με τη δημιουργία νέων «εκλογικών περιφερειών» και την «εφαρμογή της μεθόδου της επιστολικής ψήφου».

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με το κυβερνητικό σχέδιο νόμου και μάλιστα θέτουν ακόμα πιο ισχυρές τις βάσεις προκειμένου η συγκεκριμένη διαδικασία να δώσει τη δυνατότητα αλλοίωσης και νόθευσης της εκλογικής βούλησης του ελληνικού λαού. Με τις προτάσεις του το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει την εκλογή βουλευτών, οι οποίοι θα εκπροσωπούν τους «αποδήμους», οι οποίοι με την ψήφο τους θα καθορίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ οι ίδιοι δε θα έχουν καμία επίπτωση από το αποτέλεσμα των εκλογών και την εφαρμοζόμενη πολιτική, αφού ζουν σε άλλη χώρα από αυτή της οποίας θα συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

Ο Ε. Βενιζέλος επιχειρώντας να στηρίξει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι με το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης θα δημιουργηθούν «τεράστια προβλήματα οργάνωσης της εκλογικής διαδικασίας, κατάρτισης των ειδικών καταλόγων, καταμέτρησης και μεταφοράς των ψηφοδελτίων και του λοιπού εκλογικού υλικού στην Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια υποστήριξε: «Με τη μέθοδο αυτή δεν διασφαλίζεται η εκπροσώπηση των αποδήμων ως ιδιαίτερης κατηγορίας στη Βουλή των Ελλήνων μέσω βουλευτών κατά προτίμηση αποδήμων που είναι γνώστες των προβλημάτων και των ιδιαίτερων συνθηκών υπό τις οποίες ζουν οι απόδημοι Ελληνες».

Το ΠΑΣΟΚ ζητώντας την εκλογή βουλευτών που θα ασχολούνται με τα «προβλήματα των αποδήμων» (!!) και υποστηρίζοντας ότι οι απόδημοι δεν πρέπει να λειτουργούν ως «συμπλήρωμα» αλλά ως κοινότητα «με ιδιαίτερη φυσιογνωμία και ειδικά προβλήματα», προσπαθεί να... χαϊδέψει τα αυτιά των αποδήμων, αλλά ουσιαστικά επιδιώκει την εκλογή βουλευτών, οι οποίοι θα δρουν στο ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά δε θα έχουν εκλεγεί από τους μόνιμους κατοίκους αυτής της χώρας, αλλοιώνοντας με τον τρόπο αυτό τη λαϊκή βούληση. Οπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ, η «συγκρότηση εκλογικών περιφερειών αποδήμων», μπορεί να προέλθει μέσα από «μια λογική μείωση των βουλευτών επικρατείας».


Τη «Μακεδονία» στο ΝΑΤΟ θέλουν οι ΗΠΑ

Σαφέστατη η αμερικανική θέση, υπενθυμίζει στην Αθήνα το αδιέξοδο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Η Ουάσιγκτον προωθεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αδιαφορώντας για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία καλείται να αποδεχτεί τη γειτονική χώρα στους κόλπους της Συμμαχίας, παρά την άρνηση των Σκοπίων να υιοθετήσουν μια συμβιβαστική λύση στο πρόβλημα της ονομασίας. Την περασμένη Τετάρτη, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ δημοσιοποίησε επιστολή της Κοντολίζα Ράις, σύμφωνα με την οποία η Ουάσιγκτον προωθεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ έστω κι αν δε βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ονομασίας.

Η Ελλάδα είναι αυτή που γειτονεύει με την ΠΓΔΜ και είναι προς το συμφέρον των Σκοπίων να λύσουν με εμάς το εκκρεμές θέμα της ονομασίας, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας την επιστολή της Κοντολίζα Ράις προς τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. Αυτήν την τοποθέτηση τη διατύπωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, χτες, από το Βελιγράδι, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος του Οργανισμού Συνεργασίας των χωρών του Εύξεινου Πόντου.

Ολόκληρη η δήλωση της υπουργού Εξωτερικών έχει ως εξής: «Καθένας έχει το δικαίωμα να επαναλαμβάνει τις θέσεις του και να διατυπώνει τις ελπίδες του. Από εκεί και πέρα όμως οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές, δεδομένες και κοινοποιημένες σε φίλους και εταίρους. Σε τελική ανάλυση, δε γειτονεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τα Σκόπια, αλλά η Ελλάδα με τα Σκόπια. Εμείς είμαστε γείτονες και είναι προς το συμφέρον των Σκοπίων με εμάς να λύσουν το θέμα που είναι εκκρεμές».

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο Θ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε στη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΥΠΕΞ, ενώ σε ερώτηση περί του ενδεχομένου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με τη συνταγματική της ονομασία, υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ».

Η Ουάσιγκτον

Στήριξη στην ΠΓΔΜ για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ παρέχει η Ουάσιγκτον, ακόμη και αν, όπως διαφαίνεται στην επιστολή της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, Κοντολίζα Ράις, προς τον Σκοπιανό ομόλογό της, η γειτονική χώρα δε λύσει το ακανθώδες ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα.

Σε επιστολή της προς τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν πως η έλλειψη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας δε θα εμποδίσει την πορεία ένταξης της FYROM - την οποία αναφέρει ως «Μακεδονία» - στο ΝΑΤΟ.

«Η υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στη νομοθετική πράξη του 2007 για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί υποστήριξη της προσωρινής ονομασίας για τη Μακεδονία, η οποία χρησιμοποιείται στα Ηνωμένα Εθνη», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Κ. Ράις.

«Οπως γνωρίζετε», συνεχίζει, απευθυνόμενη στον ομόλογό της Α. Μιλόσοσκι, «η πολιτική της κυβέρνησής μας από το 2004 και μετέπειτα είναι ότι αναγνωρίζει τη Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα, Δημοκρατία της Μακεδονίας. Επαναβεβαιώσαμε δημοσίως την πολιτική αυτή στο πλαίσιο της (πρόσφατης) νομοθετικής πράξης. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος αυτού (του ονόματος) στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ελπίζοντας ότι η έλλειψη αμοιβαία αποδεκτής λύσης για το θέμα αυτό δε θα εμποδίσει την πορεία ένταξης της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ».


ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Με κριτήριο την ενίσχυση του κεφαλαίου

Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, προσβλέπει, όπως είναι απόλυτα φυσικό, το Εθνικό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013, κάτι που όχι μόνο δεν κρύβεται από τους κυβερνώντες, αλλά, ως κριτήριο, διαπερνά το σύνολο των ενεργειών και των συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ δράσεων και προγραμμάτων.

Αυτό είναι και το κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο και του νέου χρηματοδοτικού πακέτου, συνολικού ύψους 20,1 δισ. ευρώ ( σε τιμές 2004), σε σχέση με τα τρία προηγούμενα κοινοτικά περιφερειακά χρηματοδοτικά πλαίσια, τα οποία λειτούργησαν την περίοδο 1990 - 2006. Αυτό απλά σημαίνει ότι όποιο έργο, πρόγραμμα, ή δράση, ανεξαρτήτως μεγέθους, αν δε θα καλύπτει το κριτήριο της ανταγωνιστικότητας, δε θα εγκρίνεται. Η επιλογή αυτή αναμένεται να λειτουργήσει αρνητικά για τους θεωρούμενους κοινωνικούς τομείς χρηματοδότησης (Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια κλπ.), ενώ αντίθετα έμφαση δίνεται στην ενίσχυση των επιχειρήσεων και των προγραμμάτων κατάρτισης, εκπαίδευσης, μέσω των οποίων επιχειρείται η προσαρμογή του εργατικού δυναμικού στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας...

Χθες το υπουργείο Οικονομίας έδωσε στη δημοσιότητα προσχέδιο νόμου «για τη διαχείριση, έλεγχο και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2007 - 2013». Το προσχέδιο παρουσιάζει τα θεσμικά όργανα (διαχειριστικές αρχές, ενδιάμεσοι φορείς, επιτροπές παρακολούθησης, δημοσιονομική επιτροπή ελέγχου κλπ.), όπου παρουσιάζονται οι τομείς ευθύνης και οι αρμοδιότητες των εθνικών και περιφερειακών επιτροπών.

Στα αξιοσημείωτα είναι, επίσης, ότι με το νέο ΕΣΠΑ 2007 - 2013, οι διοικητικές περιφέρειες της χώρας, από 13 σήμερα, συμπτύσσονται σε 5. Σύμπτυξη, η οποία δικαιολογήθηκε με το επιχείρημα της καλύτερης και ταχύτερης αξιοποίησης των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, τη μείωση της γραφειοκρατίας κλπ. Με το προσχέδιο νόμου, θεσπίζονται κατώτατα όρια προϋπολογισμού έργων για τους τομείς των υποδομών και των υπηρεσιών. Ετσι, για έργα υποδομών που θα ενταχθούν στα τομεακά προγράμματα, κατώτατο όριο προϋπολογισμού ορίζονται οι 500.000 ευρώ, ενώ για τα αντίστοιχα έργα υποδομής των περιφερειακών προγραμμάτων ορίζονται οι 300.000 ευρώ. Τα αντίστοιχα κατώτατα όρια για τον τομέα υπηρεσιών προσδιορίζονται στις 200.000 και στις 100.000 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ