ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΕΔΥΕ
Από σήμερα στη Νίκαια

Αρχίζουν οι εργασίες του Συνεδρίου με τη συμμετοχή 400 αντιπροσώπων από όλη τη χώρα και αντιπροσωπειών από Κύπρο, Τουρκία, Ιταλία και Τσεχία

Η αφίσα του 15ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ
Η αφίσα του 15ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ
Το φιλειρηνικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα έχει το δικό του ραντεβού σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή στο δημαρχείο της Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10), όπου πραγματοποιείται το 15ο Συνέδριο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Η ΕΕΔΥΕ, με τον αέρα που της δίνει η σημερινή αντιιμπεριαλιστική δράση της αλλά και η πλούσια σε αγώνες ιστορική πορεία της όλο το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, κάνει απολογισμό της δράσης της από το 14ο Συνέδριό της που έγινε το Νοέμβρη του 2003 μέχρι σήμερα και βάζει τους στόχους της για το επόμενο διάστημα.

Τις διήμερες εργασίες του Συνεδρίου αναμένεται να παρακολουθήσουν 400 αντιπρόσωποι από τις Επιτροπές Ειρήνης όλης της χώρας, καθώς και ξένες αντιπροσωπείες φιλειρηνικών κινημάτων από Κύπρο, Τουρκία, Ιταλία και Τσεχία.

Τα θέματα που θ' απασχολήσουν τις εργασίες του 15ου Συνεδρίου είναι:

  • Οι βασικές διεθνείς εξελίξεις που αποδεικνύουν την ένταση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού.
  • Η ποικιλόμορφη συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις μέσω των αποφάσεων των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  • Ο ρόλος και η δράση της ΕΕΔΥΕ και του ΠΣΕ στις σημερινές συνθήκες, καθώς και το πρόγραμμα δράσης το επόμενο διάστημα.

Κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου είναι: «Κίνημα ειρήνης δυνατό - Ενάντια στους πολέμους ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ - Για Ελλάδα χωρίς βάσεις και ιμπεριαλιστικές εξαρτήσεις».

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου
  • Σήμερα Σάββατο 21 Απρίλη

-- 09.00-10.00: Προσέλευση και εγγραφή αντιπροσώπων.

-- 10.00-11.00: Εναρξη εργασιών, συγκρότηση προεδρείου, χαιρετισμός δημάρχου Νίκαιας Σ. Μπενετάτου, χαιρετισμός προέδρου ΕΕΔΥΕ Ε. Μαχαίρα και κεντρική εισήγηση από τη Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ.

-- 11.00-11.20: Χαιρετισμοί προσκεκλημένων και ξένων αντιπροσωπειών.

-- 11.20-11.30: Τιμητικές διακρίσεις.

-- 11.30-12.00: Διάλειμμα.

-- 12.00-14.00: Παρεμβάσεις - συζήτηση.

-- 14.00-16.00: Διάλειμμα.

-- 16.00-18.00: Παρεμβάσεις - συζήτηση.

-- 18.00-18.30: Διάλειμμα.

-- 18.30-20.00: Παρεμβάσεις - συζήτηση

  • Αύριο Κυριακή 22 Απρίλη

-- 09.30-11.00: Παρεμβάσεις - συζήτηση.

-- 11.00-11.30: Διάλειμμα.

-- 11.30-12.30: Πόρισμα Συνεδρίου και έγκριση απόφασης και ψηφισμάτων.

-- 12.30-13.30: Εκλογή Εθνικού Συμβουλίου και Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Ανάγκες του ΝΑΤΟ θα εξυπηρετήσει το στρατιωτικό λιμάνι

Ομολογία του υφυπουργού Αμυνας στη Βουλή σε απάντηση σχετικής Ερώτησης του ΚΚΕ

Ανάγκες του ΝΑΤΟ πρόκειται να εξυπηρετήσει η κατασκευή στρατιωτικού λιμανιού στη Νέα Πέραμο της Καβάλας, ομολόγησε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Βασίλης Μιχαλολιάκος, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη. Ο τελευταίος τόνισε πως το ΚΚΕ θα στηρίξει τους αγώνες των μαζικών φορέων της περιοχής για να αποτραπούν αυτοί οι σχεδιασμοί.

Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας παραδέχτηκε ευθέως ότι το λιμάνι θα λειτουργήσει για την εξυπηρέτηση ΝΑΤΟικών αναγκών, μιλώντας για «την ανάγκη των τοπικών και εθνικών συμφερόντων». Προσπάθησε δε να καλύψει τα όσα γίνονται με ...«κοινωνικό μανδύα», λέγοντας πως «τα παράλληλα έργα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της περιοχής και αυτό το αποδέχονται τα δημοτικά συμβούλια, τα νομαρχιακά συμβούλια, το υποστηρίζει το ΓΕΝ και η Κυβέρνηση». Επίσης ο Β. Μιχαλολιάκος πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση πιστεύει ότι η Ελλάδα ορθώς συμμετέχει στη συμμαχία του ΝΑΤΟ» υποστηρίζοντας ότι «συμμετέχει όχι από ανάγκη, αλλά από πεποίθηση. Και συμμετέχει κυρίως για να στηρίξει τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Ομολογείται σήμερα από την κυβέρνηση ότι είναι καθαρά ΝΑΤΟικό λιμάνι και θα εξυπηρετήσει τα σχέδια του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ανταπαντώντας ο Αγγελος Τζέκης, σημειώνοντας ότι «ο λαός της περιοχής κινητοποιήθηκε και την Κυριακή έχει μεγάλο συλλαλητήριο στην περιοχή, όπως έκανε και το 2003». Μάλιστα, συμπλήρωσε λέγοντας πως «έγιναν συναντήσεις με συγκεκριμένους παράγοντες του Νομού Καβάλας και με ξένον ΝΑΤΟικό παράγοντα, που σημαίνει δηλαδή ότι εδώ υπάρχει ένας σχεδιασμός να καμφθούν οι αντιστάσεις του λαού της περιοχής. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει ξεκάθαρες θέσεις για το ΝΑΤΟ και για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλά, όμως, μαζί με το λαό της περιοχής για μία ακόμα φορά θα πει ΟΧΙ στην κατασκευή ενός ΝΑΤΟικού λιμανιού, γιατί όπου πατάει το πόδι του ΝΑΤΟ, κύριε υπουργέ, ξεραίνεται το χορτάρι και στην προκειμένη περίπτωση θα νεκρώσει και η θάλασσα».

Ο Αγγελος Τζέκης διέψευσε τα περί συμφωνίας των τοπικών φορέων που επαγγέλθηκε ο υφυπουργός και κατέθεσε στη Βουλή τις ανακοινώσεις «των συλλόγων και φορέων του Νομού Καβάλας του Δήμου Ελευθερών, που είναι αντίθετοι και πάλι στην οποιαδήποτε κατασκευή ΝΑΤΟικού έργου. Και λένε μάλιστα μέσα οι ψαράδες ότι ναι έχουμε ανάγκη από αλιευτικό καταφύγιο, από σκάλα, από μαρίνα, που θα μας διευκολύνει και εμάς και όλη την περιοχή. Χρειάζεται δηλαδή να μπουν κάτω από το πρόγραμμα του ΝΑΤΟ για να γίνουν αυτά τα έργα; Το θεωρούμε απαράδεκτο»!

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Η ελεύθερη σκέψη καθίσταται έγκλημα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ποινικοποιεί τη σκέψη και καταργεί την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης, η Σύνοδος Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες, με την απόφαση περί «καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας». Μια απόφαση, η οποία τυπικά επιχειρεί να «πατάξει» ομάδες όπως των νεοναζί και τους αρνητές του Ολοκαυτώματος, στοχεύοντας, όμως και επιτυγχάνοντας τελικά την απαγόρευση έκφρασης οιασδήποτε άποψης - σωστής ή λανθασμένης - η οποία αντίκειται σε μια αόριστη έννοια του «πολιτικώς ορθού».

Συγκεκριμένα στην απόφαση, που φέρει και την υπογραφή του Ελληνα υπουργού Δικαιοσύνης, Αναστάση Παπαληγούρα, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ποινικοποιούνται «η δημόσια πρόκληση σε βία ή μίσος ακόμα και μέσω της διάδοσης ή διακίνησης κάθε είδους υλικού, το οποίο να καταφέρεται εναντίον ομάδων ή ατόμων που προσδιορίζονται από αναφορές στη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την καταγωγή ή την προέλευσή τους».

Ακόμα, απαγορεύεται να καταδικάζονται δημόσια, να τίθενται υπό αμφισβήτηση είτε να εκχυδαΐζονται «εγκλήματα γενοκτονιών, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καθώς και εγκλήματα πολέμου ως αυτά καθορίζονται στο Νομοθετικό Κώδικα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», αλλά και «εγκλήματα ως αυτά καθορίστηκαν κατά τη Δίκη της Νυρεμβέργης», που εκδηλώθηκαν εναντίον των προαναφερθεισών ομάδων. Η ποινή σε όποιον τολμά να σκέφτεται και να εκφράζεται διαφορετικά από όσα ορίζουν οι παραπάνω περιγραφές ορίζεται από ένα έως τρία χρόνια.

Οι πολιτικές ενστάσεις όσων ήθελαν μία απόφαση, που φραστικά θα «εξασφάλιζε» τη σκέψη έναντι της δράσης - Βρετανία και Σκανδιναβικές χώρες - εξαντλήθηκαν στη διατύπωση ότι στοχοποιούνται όσοι «δημοσίως» παρακινούν άλλους προς βιαιοπραγία, χωρίς όμως να διευκρινίζονται - ει δυνατόν - όρια μεταξύ δημόσιας έκφρασης μιας άποψης και παρακίνησης προς βιαιοπραγία.

Χαρακτηριστικό του στόχου των υπουργών να εντάξουν στην εν λόγω απόφαση όλα όσα θεωρούν... επικίνδυνα για το σύστημα και τα συμφέροντα που αυτό εκφράζει, ενώ ξεκίνησαν να το παρουσιάσουν ως «καταδίκη των αρνητών του Ολοκαυτώματος» το διεύρυναν και το γενίκευσαν, τόσο ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί κατά περίπτωση και στους εκφραστές κάθε ιδεολογίας και ό,τι άλλου εναντιώνεται στην κυρίαρχη τάξη πραγμάτων, εφόσον «εμπίπτουν» στη νομολογία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ή των αποφάσεων της Δίκης της Νυρεμβέργης...

Περιοδεία στο Πανεπιστήμιο Αθήνας

Περιοδεία στα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Αθήνας θα πραγματοποιήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα την Τετάρτη 25/4. Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το ακόλουθο:

- 11.00 Περιοδεία στους εργαζόμενους και τη διοίκηση των Παιδαγωγικών Τμημάτων.

- 13.00 Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Αντιδραστικές αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση - Η πρόταση του ΚΚΕ για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση» στο μεγάλο αμφιθέατρο του Νέου Χημείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ