ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Συντριπτικό... ΚΑΤαγμα

Επισφαλή χαρακτηρίζει τη λειτουργία όλων των τμημάτων η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας

«Στο κόκκινο» έχει φτάσει η λειτουργία του νοσοκομείου ΚΑΤ, με επικίνδυνες συνέπειες για τους ασθενείς, λόγω της έλλειψης προσωπικού, όπως επιβεβαιώνει και η δραματική προειδοποίηση της διευθύντριας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, Χρυσούλας Βεργίνη, ένα μήνα πριν, ότι «η νοσηλεία και η παροχή φροντίδας σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου είναι επισφαλής».

Μετά από έγγραφο της Διεύθυνσης του Αναισθησιολογικού Τμήματος του ΚΑΤ για την έλλειψη προσωπικού στο τμήμα, η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας απάντησε (8/3/2007) εγγράφως αποκαλύπτοντας τη δραματική γύμνια του νοσοκομείου από προσωπικό. «Ολα τα τμήματα, αναφέρει η διευθύντρια, αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Το αποδεκτό, συνεχίζει η διευθύντρια, ποσοστό κάλυψης θέσεων νοσηλευτών είναι 1,9 νοσηλευτές ανά νοσηλευτική κλίνη. Στο νοσοκομείο μας το ποσοστό αυτό είναι στο 1 ανά νοσηλευτική κλίνη. Την παρούσα χρονική στιγμή ο αριθμός των ενεργών εργαζομένων νοσηλευτικού προσωπικού είναι περίπου 500 άτομα. Για να φτάσουμε το αποδεκτό ποσοστό 1,9 χρειαζόμαστε επιπλέον 530 άτομα. Δηλαδή 1.030 ενεργούς εργαζομένους νοσηλευτικού προσωπικού. Ομως, το νοσηλευτικό προσωπικό αντί να αυξάνεται, σταδιακά μειώνεται. Κατά τα έτη 2005-2006 έφυγαν 75 άτομα, από τα οποία κανένα δεν έχει αντικατασταθεί»...

Μία νοσηλεύτρια για 6 χειρουργημένους!

Ακολούθησε (28/3/2007) έγγραφο της Διεύθυνσης του Αναισθησιολογικού Τμήματος προς τη Διοίκηση του ΚΑΤ για το «δυσεπίλυτο πρόβλημα της έλλειψης βοηθητικού προσωπικού (δηλ. νοσηλεύτριες αναισθησιολογικού, τραυματιοφορείς χειρουργείου, κλπ)» στο οποίο αναφέρει: «Το μεσημέρι μετά τις 15.00 παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν πέντε ή έξι ασθενείς στην ανάνηψη, με μια νοσηλεύτρια να τους φροντίζει. Η δε μεταφορά των ασθενών στις κλινικές όπου νοσηλεύονται καθυστερεί απαράδεκτα πάνω από δύο ώρες, λόγω έλλειψης τραυματιοφορέων χειρουργείου».

Στη συνέχεια αναφέρει ότι στο Αναισθησιολογικό Τμήμα θα συνταξιοδοτηθούν τέσσερις νοσηλεύτριες και καταλήγει: «Ηδη το αναισθησιολογικό τμήμα εργάζεται χωρίς να αγγίζει τα διεθνή όρια ασφαλείας αλλά, με ανασφάλεια πλέον. Παρακαλούμε για την πρόσληψη τουλάχιστον έξι νοσηλευτριών αναισθησιολογικού τμήματος και ικανό αριθμό τραυματιοφορέων, για να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να μειώσουμε τον αριθμό των χειρουργείων, με στόχο την ασφάλεια των ασθενών».

Ηδη, λόγω των ελλείψεων, είναι κλειστές τρεις από τις 14 χειρουργικές αίθουσες και η διοίκηση ετοιμάζεται να εκχωρήσει σε εργολάβους -μετά την καθαριότητα και τη φύλαξη- και την υπηρεσία των τραπεζοκόμων.


Γ. Μ.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Περιορίζεται και εκχωρείται στην Αυτοδιοίκηση

Τον περιορισμό της πρόληψης ως διαρκούς δραστηριότητας μέσα στο γενικό πληθυσμό με την ταυτόχρονη εκχώρησή της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) προοιωνίζεται η ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ότι στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) «θα είναι ξεχωριστός ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Μιλώντας στο 3ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ, που έγινε στις 20-21 του Απρίλη 2007, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε: «Ο ρόλος των δήμων είναι ιδιαιτέρως σημαντικός στον τομέα της παροχής των ιατρικών υπηρεσιών και της κοινωνικής φροντίδας. Παράλληλα, δρομολογείται η λειτουργική διασύνδεση των ιατρείων του ΙΚΑ με τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου».

Περισσότερες διευκρινίσεις για το ρόλο των δήμων στην ΠΦΥ έδωσε ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, υπογραμμίζοντας ότι με την επικείμενη νομοθετική μεταρρύθμιση θα δοθεί στους δήμους η πρόληψη και η Αγωγή Υγείας.

Τον κεντρικό σχεδιασμό από το κράτος ως βασική προϋπόθεση για την πρόληψη υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στο συνέδριο, Παναγιώτης Κοσιώνης, βουλευτής του Κόμματος, και Αλέκος Τομαράς, μέλος του Τμήματος Υγείας και Πρόνοιας της ΚΕ του Κόμματος. «Η ΤΑ, τόνισαν, πρέπει να διεκδικήσει από το κράτος τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών για την εφαρμογή πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης. Να συμμετέχει εκπρόσωπος της ΤΑ στα όργανα της ΠΦΥ και να συνεργάζεται με τις υπηρεσίες του Κέντρου Υγείας, για την επίλυση ευρύτερων προβλημάτων που σχετίζονται με την Υγεία, έξω απ' τα πλαίσια της αγοράς και του ανταγωνισμού». Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ υπογράμμισαν την ανάγκη ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν Συστήματος Υγείας με προτεραιότητα στην πρόληψη καθώς και την ένταξη - αφού αναβαθμιστούν - των Δημοτικών Ιατρείων στο δημόσιο σύστημα.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαππας, υποστήριξε ότι η ΤΑ πρέπει να συμμετέχει στην ΠΦΥ, χωρίς να της ανήκει, και να εκτελεί το επιχειρησιακό σκέλος των εφαρμογών. Για σημαντικό ρόλο της ΤΑ στην ΠΦΥ μίλησε και ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού, Δημήτρης Αδαμόπουλος.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΥΣ
Εμμένει στην άδικη ρύθμιση

Αμεσα μέτρα αποκατάστασης των αδικιών που δημιουργήθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση - τη Μ. Δευτέρα - υπουργικής απόφασης για τις αιτήσεις ειδικότητας των αποφοίτων των ιατρικών σχολών, ζήτησε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης με Ερώτησή του, τονίζοντας παράλληλα ότι τα νοσοκομεία μπορούν να έχουν πολύ περισσότερους ειδικευόμενους. Την υπουργική απόφαση υπερασπίστηκε ο υφυπουργός Υγείας που απάντησε στην Ερώτηση.

«Εχουμε πολύ μεγάλο αριθμό γιατρών», υποστήριξε ο Αθ. Γιαννόπουλος, «λόγω των 7 υπαρχόντων σχολών στην Ελλάδα» αλλά και των σχολών του εξωτερικού. Οπως είπε, «έπρεπε να βρούμε τις δυνατότητες να ελαττώσουμε τον χρόνο αναμονής» αφού «υπάρχουν ειδικότητες για τις οποίες περιμένουν 10 χρόνια». Υποστήριξε ότι «στόχος είναι να μην υπάρχει αναμονή» και ότι «τα θετικά θα φανούν σε ένα βάθος χρόνου».

Απαντώντας στα περί μεγάλου αριθμού γιατρών, ο Παναγιώτης Κοσιώνης σχολίασε ότι «ένα άλλο δημόσιο σύστημα Υγείας θα χρειαζόταν ακόμη περισσότερους γιατρούς». Οσον αφορά το θέμα των αιτήσεων ειδικότητας, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι λόγω της αιφνίδιας δημοσιοποίησης της σχετικής υπουργικής απόφασης «άνθρωποι που είχαν τελειώσει το πρώτο στάδιο πήγαν να καταθέσουν και βρήκαν τις θέσεις πιασμένες». Συνέχισε λέγοντας πως «το κυρίαρχο για μας είναι η κατάσταση των μεγάλων νοσοκομείων που θα μπορούσαν να δίνουν περισσότερες ειδικότητες με την ανάπτυξή τους».

Κατέληξε λέγοντας ότι «πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα έτσι ώστε όταν περιμένει κανείς για το δεύτερο στάδιο να υπολογιστεί η ημερομηνία αίτησης για το πρώτο στάδιο», καθώς και η ημερομηνία κτήσεις του πτυχίου για άλλες περιπτώσεις. Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει «σειρά προτεραιότητας ώστε να μην βλάπτεται αυτός που περιμένει 4 και 5 χρόνια».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΘΗΝΑΣ: Συνεχίζονται σήμερα και αύριο, Τετάρτη 25 του μήνα οι εκλογές στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του Συλλόγου (πλ. Μητροπόλεως 10), από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ. Για τη συμμετοχή τους στις αρχαιρεσίες, οι εμποροϋπάλληλοι πρέπει οπωσδήποτε να έχουν μαζί τους το βιβλιάριο ασθενείας και την αστυνομική τους ταυτότητα.

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΙ: Την απόφασή τους συντονισμένα να δώσουν τον αγώνα για το δικαίωμά τους στη δουλιά, την ασφάλιση και τη σύνταξη, διαμήνυσαν οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής των σωματείων Σχολικών Τροχονόμων της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες στη Θεσσαλονίκη. Ζητούν να ενταχτούν στη δικαιοδοσία του αρμόδιου υπουργείου, να ασφαλιστούν για πλήρη εργασία στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα και να πληρώνονται για την εργασία που παρέχουν.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν από την περασμένη Παρασκευή οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών από τον περασμένο Γενάρη μέχρι και σήμερα. Να θυμίσουμε πως για τον ίδιο ακριβώς λόγο οι γιατροί στο Νοσοκομείο του Πύργου συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας για 12η ημέρα. Ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει η διοίκηση του Νοσοκομείου το δίκαιο αίτημα των γιατρών είναι η αποστολή εξώδικης διαμαρτυρίας με την οποία χαρακτηρίζει παράνομη την κινητοποίησή τους και ζητά τον άμεσο τερματισμό της. Στο πλευρό των αγωνιζόμενων γιατρών αναμένεται να βρεθεί σήμερα Τρίτη, αντιπροσωπεία της ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα της Δήμο Λεβεντάκη.

ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ: Εικοσιτετράωρη απεργία και κατάληψη του δρόμου στο ύψος των Τεμπών, εξήγγειλε για αύριο Τετάρτη η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ). Με αιτήματα έξω από τις πραγματικές ανάγκες των υγειονομικών, που όχι μόνο δεν απαντούν στην επίθεση που δέχεται το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά αντίθετα τη διευκολύνουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι - όπως φαίνεται και από τα κείμενά της - η... Ομοσπονδία θεωρεί επιτυχία το κλείσιμο πολύτιμων μονάδων στα δημόσια νοσοκομεία, που υπολειτουργούν εξαιτίας των ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ