ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η ΚΝΕ ΣΤΟ «ΣΥΡΜΟ»
ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά

Διήμερο εκδηλώσεων σήμερα και αύριο

Στα πλαίσια της σταθερής δραστηριότητας και παρέμβασης στο μέτωπο κατά των ναρκωτικών, καθώς και της μάχης που δίνεται καθημερινά ενάντια σε επικίνδυνα, αντιδραστικά και αντιεπιστημονικά ιδεολογήματα για κάθε λογής «αντιαπαγόρευση», η ΚΝΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία και πάλι. Διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις σήμερα και αύριο, με σύνθημα «ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά». Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο «ΣΥΡΜΟ», προκειμένου να «δώσουμε το στίγμα για το μορφωτικό και πολιτιστικό ρεύμα που προσπαθούμε να αναπτύξουμε στις γραμμές της ΚΝΕ και της νεολαίας».

«Ως ΚΝΕ σταθερά και συστηματικά ανοίγουμε το μέτωπο ενάντια στα ναρκωτικά. Για μας είναι βασικό ζήτημα η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Θέλουμε να αναδείξουμε τις αληθινές αιτίες, αλλά και τη διέξοδο, την προοπτική για μια ζωή μακριά από εξαρτήσεις», λέει η Δώρα Βασιλοπούλου, επικεφαλής της Επιτροπής Κατά των Ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ, και σημειώνει τη σημαντική συνεργασία και τη στενή επαφή που έχει η Οργάνωση με τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, όπως όλο το χρόνο, έτσι και αυτό το διήμερο.

Ετσι, σήμερα το πρόγραμμα αρχίζει στις 9 μ.μ. με παρουσίαση ενός DVD της ΚΝΕ για τα ναρκωτικά και συνεχίζεται στις 10 μ.μ. με ροκ συναυλία από το συγκρότημα «Ατεχνο» του κέντρου απεξάρτησης «ΘΗΣΕΑΣ» Καλλιθέας.

Αύριο, οι εκδηλώσεις ανοίγουν μ' ένα δρώμενο, στις 9.30 μ.μ., από την ομάδα κρουστών του ανοιχτού θεραπευτικού προγράμματος εφήβων «ΕΞΑΝΤΑΣ» του ΚΕΘΕΑ. Στις 10 μ.μ. ακολουθεί συναυλία με το λαϊκορεμπέτικο συγκρότημα «Λόγου Χάριν» του ανοιχτού θεραπευτικού προγράμματος «ΔΙΑΒΑΣΗ» του ΚΕΘΕΑ.

Την Πέμπτη οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με νεανικό πάρτι στις 10.30 μ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι η μουσική σκηνή «Συρμός» βρίσκεται στο Μεταξουργείο (Κολωνού και Οδυσσέως, πλ. Καραϊσκάκη) και η είσοδος στις εκδηλώσεις της ΚΝΕ κοστίζει, συμβολικά, 3 ευρώ.

ΙΚΑΡΙΑ
Ανοίγουν μέτωπο στη ναρκω-κουλτούρα

Αποφασισμένη να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας και πρόληψης στο νησί, προχωρώντας στη δημιουργία παραρτήματος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) στην Ικαρία, εμφανίζεται η ομάδα πρωτοβουλίας - η οποία αποτελείται από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους, δασκάλους, συνταξιούχους. Η ιδρυτική συνέλευση του παραρτήματος θα γίνει στις 16 του Μάη 2007, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Παλαιού Δημαρχείου Αγίου Κηρύκου.

«Αποφασίσαμε να απευθυνθούμε σε όσους πιστεύουν ότι χρειάζεται να διαμορφωθεί ένας φορέας με βασικές θέσεις τις ακόλουθες: "Ναι" στη ζωή, "ναι" στην πρόληψη. "Οχι" σε όλα τα ναρκωτικά και στα υποκατάστατά τους. "Οχι" στο διαχωρισμό "σκληρών" και "μαλακών". Ενας φορέας που θα αγωνίζεται για εφαρμογή μιας διαφορετικής πολιτικής: Πολιτική μείωσης της ζήτησης και όχι μείωση της βλάβης, αύξηση των δαπανών για κοινωνική πολιτική, εφαρμογή πανελλαδικού αντιναρκωτικού σχεδίου δράσης (πρόληψη - απεξάρτηση - επανένταξη) με αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες, πρόγραμμα πρωτογενούς πρόληψης που θα στοχεύει τα αίτια και όχι τα αποτελέσματα», τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση των φορέων.

Παράλληλα, παρουσιάζονται στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις τραγικές διαστάσεις του προβλήματος και υπογραμμίζεται: «Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν δίπλα μας, το επίσημο ελληνικό κράτος, διά των κυβερνήσεών του, όχι μόνο δεν οργανώνει την άμυνα της κοινωνίας, αλλά διά μέσου των "Εθνικών Σχεδίων Δράσης" αποδιοργανώνει και τις μέχρι σήμερα υφιστάμενες δομές, πριμοδοτώντας την υποκατάσταση σε βάρος της θεραπείας, υποβαθμίζοντας την πρόληψη και υποθηκεύοντας τις ελπίδες χιλιάδων απεξαρτημένων νέων για μια δίκαιη και ισότιμη κοινωνική επανένταξη». Και επισημαίνει ότι «η εξάρτηση είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο με πολλές παραμέτρους, κοινωνικές - οικονομικές - πολιτιστικές - ιστορικές. Η ανεργία, η πολιτιστική και οικονομική φτώχεια, οι φραγμοί στη μόρφωση και τη ζωή καθορίζουν σε τελευταία ανάλυση το χαρακτήρα της τραγωδίας των ναρκωτικών. Είναι λοιπόν σαφές ότι η διάδοση των ναρκωτικών ως κοινωνικό φαινόμενο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ανατροπή των αιτιών που τη γεννούν. Κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος ξεκομμένη από την κοινωνική διάστασή του είναι καταδικασμένη σε αποτυχία».

Εκδηλώσεις

Οι Δήμοι Αγίου Κηρύκου, Ευδήλου και Ραχών της Ικαρίας σε συνεργασία με τη Συμβουλευτική Μονάδα Αμεσης Πρόσβασης του Θεραπευτικού Προγράμματος «Νόστος» και το Θεραπευτικό Πρόγραμμα «Εξάντας» του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) διοργανώνουν «Εβδομάδα Πρόληψης και Επικοινωνίας για τις Εξαρτήσεις», από την Παρασκευή 27 του Απρίλη έως και τις 3 του Μάη με στόχο την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής παρέμβασης η Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης θα είναι σταθμευμένη στην κεντρική πλατεία του Αγίου Κηρύκου (27 - 29 του Απρίλη), στην κεντρική πλατεία του Ευδήλου (30 του Απρίλη μέχρι το απόγευμα της Πρωτομαγιάς) και στο Πολιτιστικό Κέντρο στις Ράχες (από το απόγευμα της Πρωτομαγιάς μέχρι το μεσημέρι της 3ης του Μάη). Η Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης θα λειτουργεί ως ενημερωτικό περίπτερο με τη διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού και θα παρέχει τη δυνατότητα ατομικής συμβουλευτικής στους ενδιαφερόμενους. Το ωράριο λειτουργίας θα είναι από 10 π.μ. έως 2 μ.μ. και από 6 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ενημερώσεις σε φαρμακεία, εμπορικά καταστήματα, καφετερίες και δημόσιες υπηρεσίες. Επιπλέον το εξειδικευμένο προσωπικό της Συμβουλευτικής Μονάδας Αμεσης Πρόσβασης θα πραγματοποιήσει συναντήσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε συλλόγους γονέων σχολείων, σε μαθητές, καθηγητές, δασκάλους, συλλόγους νέων, σε επιστημονικό προσωπικό και στο στρατό.

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
«Παιδεία ή τουρισμός;»

Τις προτάσεις για σχολικές εκδρομές με ουσιαστικό περιεχόμενο επαναφέρει η ΑΣΓΜΕ

Το ζήτημα της ασφάλειας των μαθητών κατά τις πολυήμερες σχολικές εκδρομές φέρνουν στην επιφάνεια τα κρούσματα γραστρεντερίτιδας που σημειώθηκαν σε τρεις διαφορετικές σχολικές εκδρομές. Συγκεκριμένα, 100 μαθητές του 1ου Λυκείου Σπάρτης μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Λαμίας μετά από εμφάνιση συμπτωμάτων γαστρεντερίτιδας σε πολλούς από αυτούς, 25 μαθητές του 3ου Γυμνασίου Αγ. Παρασκευής που πραγματοποιούσαν εκδρομή στα Τρίκαλα κατέληξαν στο νοσοκομείο της πόλης, ενώ ανάλογη τύχη είχαν άλλοι 20 μαθητές του Β' Αρσακείου Ψυχικού που είχαν πάει εκδρομή στην Καστοριά.

Μπροστά στις ευθύνες του για το ζήτημα συνολικά των πολυήμερων σχολικών εκδρομών φέρνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας το υπουργείο Παιδείας, σημειώνοντας ότι «χρόνια τώρα γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί διαμαρτυρόμαστε γιατί όπως γίνονται οι εκδρομές, ούτε εκπαιδευτικές είναι, ούτε την ασφάλεια των μαθητών εξασφαλίζουν». Η ΑΣΓΜΕ, εκφράζοντας την ανησυχία των γονιών για το περιεχόμενο και την ασφάλεια των εκδρομών ζητά:

  • Το υπουργείο Παιδείας να εντάξει τις εκδρομές στο σχολικό πρόγραμμα, σαν συστατικό στοιχείο της συνολικής μορφωτικής διαδικασίας και αγωγής.
  • Το πρόγραμμα των επισκέψεών για όλη τη χρονιά με πρόταση κάθε δάσκαλου ή καθηγητή, για κάθε τάξη για όλους τους μαθητές, να αποφασίζεται στο Σχολικό Συμβούλιο ως το τέλος Οκτώβρη.
  • Η Νομαρχία, που δίνει την τελική έγκριση, να συγκροτεί επιτροπή διαγωνισμού για την εξασφάλιση ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών, όπως ήδη κάνει για κάποια σχολεία, και να συνεργάζεται με το υπουργείο Μεταφορών και την Τροχαία για τους αναγκαίους ελέγχους στα Γραφεία που έχουν επιλεγεί.
  • Στην εκπαιδευτική έξοδο να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές του σχολείου. Τη δαπάνη να καλύπτει η Σχολική Επιτροπή. Να μην αναπτύσσεται καμιά οικονομική δραστηριότητα ανεύρεσης χρημάτων στο σχολείο. Αναγκαίος, και για το λόγο αυτό, είναι ο υπερδιπλασιασμός της χρηματοδότησης λειτουργικών δαπανών των σχολείων.

Η ΑΣΓΜΕ σημειώνει επίσης πως η σιωπή του υπουργείου για την εμπορική δραστηριότητα που αναπτύσσεται πολύμορφα γύρω από το θέμα των εκδρομών, «μαρτυρά ότι επιλογή του, έστω και αμήχανη, είναι να θεωρεί την κερδοσκοπία ιερότερη από την παιδεία και την καλλιέργεια. Οι δικαιολογίες ότι τα παιδιά είναι πιεσμένα και χρειάζονται εκτόνωση είναι τουλάχιστον υποκριτικές. Αν θέλουν να μην είναι τα παιδιά μας οι πιο σκληρά εργαζόμενοι αυτής της χώρας, ας βγάλουν από το συρτάρι τις προτάσεις μας και να φτιάξουν ένα σχολείο στα μέτρα των αναγκών τους».

ΚΡΗΤΗ
Εκδηλώσεις στις σχολές

Σε εκδήλωση των Οργανώσεων Σπουδάζουσας Ρεθύμνου της ΚΝΕ θα συμμετέχει και θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης, την Παρασκευή 27 Απρίλη. Η εκδήλωση με θέμα «Δείξαμε τις δυνάμεις μας, ανατρέπουμε τους συσχετισμούς» θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου στην αίθουσα Δ37Α στις 2.30 το μεσημέρι. Ο Γιάννης Πρωτούλης το απόγευμα της ίδιας μέρας θα παραβρεθεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση - αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά, που διοργανώνει ο Εργατικός Τομέας Ηρακλείου της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει απαγγελία χρονικού του Μάη του '36, προβολή βίντεο, έκθεση αρχειακού υλικού και θα γίνει στο Τεχνικό Επιμελητήριο (απέναντι από παλιό Ξενία) στις 8.30μ.μ.

  • Εκδήλωση με θέμα «Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα και η προοπτική τους» πραγματοποιεί η ΚΝΕ στην Αρτα σήμερα Τρίτη 24/4 και ώρα 12 π.μ. στο αμφιθέατρο της Φυτικής Παραγωγής. Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Θανάσης Τζίμας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
Εκδήλωση στη Νίκαια

O Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Κορυδαλλού και ο Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας - μέλη της ΟΓΕ διοργανώνουν κοινή εκδήλωση αύριο, Τετάρτη, στις 5 το απόγευμα, στο Δημαρχείο Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10, 1ος όροφος) με θέμα: «Οχι στα ναρκωτικά, ναι στη ζωή». Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Νίκος Μπουντούρογλου, αντιπρόεδρος του ΕΣΥΝ, ενώ παρεμβάσεις θα γίνουν από το Σύλλογο Οικογένειας Θεραπευτικού Προγράμματος «ΙΘΑΚΗ» και το Σύλλογο Γονέων και Φίλων Θεραπευτικού Προγράμματος «18 ΑΝΩ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ