Τρίτη 24 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΙΚΑΡΙΑ
Ανοίγουν μέτωπο στη ναρκω-κουλτούρα

Αποφασισμένη να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας και πρόληψης στο νησί, προχωρώντας στη δημιουργία παραρτήματος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) στην Ικαρία, εμφανίζεται η ομάδα πρωτοβουλίας - η οποία αποτελείται από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους, δασκάλους, συνταξιούχους. Η ιδρυτική συνέλευση του παραρτήματος θα γίνει στις 16 του Μάη 2007, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Παλαιού Δημαρχείου Αγίου Κηρύκου.

«Αποφασίσαμε να απευθυνθούμε σε όσους πιστεύουν ότι χρειάζεται να διαμορφωθεί ένας φορέας με βασικές θέσεις τις ακόλουθες: "Ναι" στη ζωή, "ναι" στην πρόληψη. "Οχι" σε όλα τα ναρκωτικά και στα υποκατάστατά τους. "Οχι" στο διαχωρισμό "σκληρών" και "μαλακών". Ενας φορέας που θα αγωνίζεται για εφαρμογή μιας διαφορετικής πολιτικής: Πολιτική μείωσης της ζήτησης και όχι μείωση της βλάβης, αύξηση των δαπανών για κοινωνική πολιτική, εφαρμογή πανελλαδικού αντιναρκωτικού σχεδίου δράσης (πρόληψη - απεξάρτηση - επανένταξη) με αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες, πρόγραμμα πρωτογενούς πρόληψης που θα στοχεύει τα αίτια και όχι τα αποτελέσματα», τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση των φορέων.

Παράλληλα, παρουσιάζονται στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις τραγικές διαστάσεις του προβλήματος και υπογραμμίζεται: «Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν δίπλα μας, το επίσημο ελληνικό κράτος, διά των κυβερνήσεών του, όχι μόνο δεν οργανώνει την άμυνα της κοινωνίας, αλλά διά μέσου των "Εθνικών Σχεδίων Δράσης" αποδιοργανώνει και τις μέχρι σήμερα υφιστάμενες δομές, πριμοδοτώντας την υποκατάσταση σε βάρος της θεραπείας, υποβαθμίζοντας την πρόληψη και υποθηκεύοντας τις ελπίδες χιλιάδων απεξαρτημένων νέων για μια δίκαιη και ισότιμη κοινωνική επανένταξη». Και επισημαίνει ότι «η εξάρτηση είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο με πολλές παραμέτρους, κοινωνικές - οικονομικές - πολιτιστικές - ιστορικές. Η ανεργία, η πολιτιστική και οικονομική φτώχεια, οι φραγμοί στη μόρφωση και τη ζωή καθορίζουν σε τελευταία ανάλυση το χαρακτήρα της τραγωδίας των ναρκωτικών. Είναι λοιπόν σαφές ότι η διάδοση των ναρκωτικών ως κοινωνικό φαινόμενο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ανατροπή των αιτιών που τη γεννούν. Κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος ξεκομμένη από την κοινωνική διάστασή του είναι καταδικασμένη σε αποτυχία».

Εκδηλώσεις

Οι Δήμοι Αγίου Κηρύκου, Ευδήλου και Ραχών της Ικαρίας σε συνεργασία με τη Συμβουλευτική Μονάδα Αμεσης Πρόσβασης του Θεραπευτικού Προγράμματος «Νόστος» και το Θεραπευτικό Πρόγραμμα «Εξάντας» του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) διοργανώνουν «Εβδομάδα Πρόληψης και Επικοινωνίας για τις Εξαρτήσεις», από την Παρασκευή 27 του Απρίλη έως και τις 3 του Μάη με στόχο την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής παρέμβασης η Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης θα είναι σταθμευμένη στην κεντρική πλατεία του Αγίου Κηρύκου (27 - 29 του Απρίλη), στην κεντρική πλατεία του Ευδήλου (30 του Απρίλη μέχρι το απόγευμα της Πρωτομαγιάς) και στο Πολιτιστικό Κέντρο στις Ράχες (από το απόγευμα της Πρωτομαγιάς μέχρι το μεσημέρι της 3ης του Μάη). Η Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης θα λειτουργεί ως ενημερωτικό περίπτερο με τη διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού και θα παρέχει τη δυνατότητα ατομικής συμβουλευτικής στους ενδιαφερόμενους. Το ωράριο λειτουργίας θα είναι από 10 π.μ. έως 2 μ.μ. και από 6 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ενημερώσεις σε φαρμακεία, εμπορικά καταστήματα, καφετερίες και δημόσιες υπηρεσίες. Επιπλέον το εξειδικευμένο προσωπικό της Συμβουλευτικής Μονάδας Αμεσης Πρόσβασης θα πραγματοποιήσει συναντήσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε συλλόγους γονέων σχολείων, σε μαθητές, καθηγητές, δασκάλους, συλλόγους νέων, σε επιστημονικό προσωπικό και στο στρατό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ