ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Στους δρόμους λογιστές και οικοδόμοι

Συγκεντρώσεις σήμερα και αύριο στην Αθήνα

Σήμερα οι λογιστές και αύριο οι οικοδόμοι δίνουν συνέχεια στις κινητοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων για τις κλαδικές συμβάσεις
Σήμερα οι λογιστές και αύριο οι οικοδόμοι δίνουν συνέχεια στις κινητοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων για τις κλαδικές συμβάσεις
Απάντηση στις εργοδοτικές προκλήσεις για τις αυξήσεις - ψίχουλα στην κλαδική σύμβαση δίνουν σήμερα οι λογιστές της Αθήνας, με τη συγκέντρωση που διοργανώνουν στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του σωματείου (Κάνιγγος 27) και την πορεία προς στα γραφεία του ΣΕΒ. Καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, οι εργοδότες εμφανίζονται αποθρασυμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων τους, αλλά και τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και οχυρωμένοι πίσω από τη σύμβαση των 0,77 ευρώ «αύξηση» την ημέρα, προτείνουν αυξήσεις πείνας στην κλαδική του 2007.

Τη μάχη της Σύμβασης συνεχίζουν με αμείωτη ένταση και οι οικοδόμοι, δίνοντας αποφασιστική συνέχεια στις κινητοποιήσεις και την απεργία των ταξικών συνδικάτων στις 8 και 29 Μάρτη. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας οργανώνει συλλαλητήριο αύριο Τετάρτη στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος. Οι οικοδόμοι διεκδικούν: 65 ευρώ κατώτερο μεροκάματο ανειδίκευτου εργάτη, 1.300 βασικό μισθό, 1.050 ευρώ κατώτερη σύνταξη, πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, 6ωρο - 30ωρο - 5ήμερο, σύνταξη στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες, νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα για τους μετανάστες.

Σε κινητοποίηση για τα ΒΑΕ προχωρούν και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, με κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, σήμερα, στις 6 μ.μ., στο υπουργείο Εσωτερικών (πλατεία Κλαυθμώνος). Διεκδικούν, ανάμεσα σε άλλα, εφαρμογή του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών (ΒΑΕ) στους ΟΤΑ με επέκταση και σε άλλα επαγγέλματα - ειδικότητες, συνταξιοδότηση στα 55 για τους άντρες, στα 50 για τις γυναίκες, κατάργηση επασφαλίστρου και άλλα.

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
Πάλη για ουσιαστική προστασία και ριζικές αλλαγές

Ανακοίνωση της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με αφορμή τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΝ για τους άνεργους της Νάουσας

Τη μετατροπή του Δ΄ ΚΠΣ σε «ανεργοκεντρικό» πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, στη διάρκεια της περιοδείας του στο Νομό Ημαθίας και ειδικότερα στη Νάουσα, ως γιατρικό για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Επίσης, πρότεινε επίδομα ανεργίας στο 75% για 2 χρόνια, θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και την προώθηση των ειδικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της απασχόλησης και την κατάρτιση. Προγράμματα που προωθούν την υποαπασχόληση και την ανατροπή των εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων, που ήδη βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της Νάουσας.

«Οι θέσεις του ΣΥΝ δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα των εργαζομένων, δημιουργούν συγχύσεις, διευκολύνουν την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Και εξηγεί γιατί:

«Αποκρύπτουν τις βασικές αιτίες του προβλήματος, το γεγονός ότι τα μέσα παραγωγής, τα εργοστάσια, είναι στα χέρια των καπιταλιστών (των Λαναράδων, κλπ.), ότι το κίνητρο της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι το κέρδος που βγαίνει από το μόχθο των εργαζομένων. Αποκρύπτουν τον αντιλαϊκό ρόλο και τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απελευθέρωση του τομέα της κλωστοϋφαντουργίας. Αποκρύπτουν τις ευθύνες της ΕΕ για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τη νέα ΚΑΠ, που επιταχύνουν την πορεία ξεκληρίσματος και χειροτέρευσης της κατάστασης της μικρομεσαίας αγροτιάς, τροφοδοτούν την ανεργία. Αποκρύπτουν το γεγονός ότι η μεταφορά επιχειρήσεων στα Βαλκάνια (για περισσότερα κέρδη) βασίστηκε και σε κίνητρα, προνόμια που έδωσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στους επιχειρηματίες με συνευθύνη του ΣΥΝ, που τάχθηκε υπέρ της λεγόμενης ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.

Ο ΣΥΝ αποκρύπτει τα παραπάνω ζητήματα γιατί είναι υπερασπιστής του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, υποστηρικτής της διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος, της ΕΕ, της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της ελευθερίας κίνησης του κεφαλαίου. Επιδιώκει ρόλο ρυθμιστή στο σημερινό πολιτικό σύστημα, αναδεικνυόμενος τελικά σε δύναμη σταθεροποίησής του και όχι αμφισβήτησής του».

Η ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ ξεκαθαρίζει πως «ουσιαστική καταπολέμηση της ανεργίας μέχρι και οριστική εξάλειψή της μπορεί να υπάρξει μόνο σε ένα άλλο κοινωνικό σύστημα, όπου τα μέσα παραγωγής θα είναι λαϊκή περιουσία». Και καλεί τους εργάτες, τους ανέργους, τους νέους και τις γυναίκες να διεκδικήσουν μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, στα πλαίσια της πάλης τους για ριζικές και βαθιές αλλαγές στην κοινωνία.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Προετοιμασία για απεργία και εκλογές

Πλούσια εμπειρία για την κατάσταση στους τόπους δουλιάς αλλά και τα θετικά βήματα που έχουν ήδη σημειωθεί στη μικρή ως σήμερα ζωή του Συνδικάτου, κατατέθηκε την περασμένη Κυριακή, στην απολογιστική Συνέλευση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν, πέρα από την Πρωτομαγιάτικη απεργία, να πάρουν μέρος στην απεργία της 15ης του Μάη, με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Το Συνδικάτο στις 5, 6 και 7 Μάη προχωρά σε εκλογές για την ανάδειξη διοίκησης (Γ' Σεπτεμβρίου 48 και Μάρνη, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας).

«Φοβούνται ότι οι εργαζόμενοι από τη στιγμή που συνειδητοποιήσουν τη θέση, την τάξη τους, θα συνειδητοποιήσουν και τη δύναμή τους...» τόνισε ένας εργαζόμενος αναφερόμενος στο πώς αντέδρασαν οι εργοδότες στην αποφασιστική παρουσία του Συνδικάτου στην περιφρούρηση της απεργίας της 29ης Μάρτη.

Ο γόνιμος προβληματισμός ανέδειξε την ανάγκη να δυναμώσει το Συνδικάτο, ώστε οι χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών να παλέψουν οργανωμένα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους. Η ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας, οι σοβαροί επαγγελματικοί κίνδυνοι, η στρατηγική σημασία του κλάδου και η αυξανόμενη κερδοφορία των επιχειρήσεων την ώρα που επεκτείνονται οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης και συρρικνώνονται τα εργατικά δικαιώματα, ήταν μερικά μόνο από τα ζητήματα στα οποία επικεντρώθηκε η συνέλευση, στην οποία ήταν ιδιαίτερα σημαντική η συμμετοχή της νεολαίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ»
Δεν το βάζουν κάτω

Οι 550 εργαζόμενοι του τσιμεντάδικου της Χαλκίδας δεν το βάζουν κάτω. Αποφασιστικά διεκδικούν το δίκιο τους, κόντρα στην πολυεθνική «Lafarge», που από τις 16/4 επέβαλε «λοκ άουτ» στο εργοστάσιο. Χτες, με αφορμή εκδήλωση που διοργάνωσε η Σχολή Πεζικού στη Χαλκίδα, όπου παραβρέθηκε ο Β. Μιχαλολιάκος, υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, και ο Θ. Πάγκαλος, από το ΠΑΣΟΚ, σωματεία και εργαζόμενοι έδωσαν το αγωνιστικό τους «παρών», με το πανό τους έξω από την πύλη του στρατοπέδου. Τα δύο στελέχη του δικομματισμού προσπέρασαν αδιάφορα, δείχνοντας πως και σ' αυτή την αναμέτρηση θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να περάσουν τα σχέδια της πολυεθνικής. Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ απαιτώντας την επαναλειτουργία του εργοστασίου και τη συμόρφωση της εργοδοσίας με όσα έχει υπογράψει με τους εργαζόμενους.

Ελέγχθηκε το «Korkyra Beach»

Ελεγχο στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Louis Korkyra Beach», ιδιοκτησίας του «Ομίλου Λούης» πραγματοποίησε κλιμάκιο επιθεωρητών του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) Δυτικής Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης είχε σφραγίσει το ξενοδοχείο, μετά το θάνατο 2 πελατών το περασμένο καλοκαίρι από ελλιπή συντήρηση στους καυστήρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Απασχόλησης, μετά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι έχουν ήδη αντικατασταθεί οι καυστήρες αερίων με ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες, όμως λόγω των εκτεταμένων αλλαγών και επεκτάσεων, υποβλήθηκε νέα μελέτη Πυρασφάλειας και αναμένεται η τελική της έγκριση μετά τον έλεγχο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Παράλληλα, δόθηκαν υποδείξεις για επιμέρους βελτιώσεις σε διάφορους χώρους και ζητήθηκε να ολοκληρωθεί η υπάρχουσα γραπτή εκτίμηση Επαγγελματικών Κινδύνων. Μετά από αυτά, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, διασφαλίζεται η λειτουργία του συγκροτήματος σε σχέση με την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων αλλά και των παραθεριστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ