ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Απρίλη 2007
Σελ. /32
Κλαίγε εσύ...

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Ωραίο το νομικό σύστημα: «Ανθρωποκτονία από αμέλεια». Ακριβής ο όρος, όταν πρόκειται για ατύχημα. Οταν, όμως, αφορά σε προδιαγεγραμμένο έγκλημα; Πάλι ακριβής είναι. Εκτός κι αν πιστεύει κάποιος ότι οι νόμοι υπάρχουν για να κάθονται στο σκαμνί ξενοδόχοι και άλλοι της αυτής συνομοταξίας.

Κλαίγε εσύ... Εκατόν είκοσι εργατόπαιδα έως τώρα χαμένα σε κάποια ...εκδρομή!

Είναι φορές, που θες να πεις μερικά πράγματα μόνο με τ' όνομά τους. Χωρίς στρογγυλέματα: Οπως όταν χάνεται ένα παιδί. Που, όσα κι αν αποκαλύψεις για την εγκληματική στάση των ξενοδόχων, όσα κι αν πεις για τις αρπαχτές των μεταφορικών εταιρειών, όσα κι αν γράψεις για ένα σύστημα που κερδίζει κι από το θάνατο, πάλι λίγα είναι. Καταφεύγεις τότε σε απολυτότητες. Του τύπου: να απαγορευτούν οι εκδρομές. Ετσι, μόνο και μόνο για να μην κερδίζουν αυτοί και από το θάνατό μας. Ξέρεις πως δεν είναι η λύση. Αλλά καταφεύγεις σ' αυτήν. Ετσι, μια αγανακτισμένη λύση...

Πάμε γι' άλλα; Μετά την πρώτη αμηχανία, άρχισε το παραμύθι: Βρήκαν το μήνυμα από τις εκλογές στη Γαλλία: Είναι η εμπιστοσύνη του λαού στο κέντρο. Οπου κέντρο εννοούν τα μικροαστικά στρώματα, ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού που πάντα ψηφίζει πότε «αριστερά» και πότε «δεξιά», αλλά ποτέ ανατρεπτικά, πάντα κολλημένο στην ποδιά της αστικής τάξης να γλείφει ό,τι πέφτει απ' το τραπέζι της.

Και κρύβουν πως πίσω από το αποτέλεσμα βρίσκεται η μακροχρόνια εκπαίδευση της πλειοψηφίας του πληθυσμού να θεωρεί αξίες του, τις αξίες της αστικής τάξης, να πιστεύει πως οι δικές του ανάγκες θα ικανοποιηθούν μόνον όσο αυξάνονται τα κέρδη των καπιταλιστών. Και σ' αυτήν την εκπαίδευση δεν έχουν συμβάλει μόνον οι διάφοροι «Σαρκοζί», αλλά και οι «Σεγκολέν» κι άλλοι, κι άλλοι του περίγυρού τους.

Ποιος θυμάται την υπέρτατη αξία της ανταγωνιστικότητας και την τεράστια συνεισφορά των σοσιαλδημοκρατών στην προβολή και υπεράσπιση αυτής της αξίας; Αναρωτιούνται, όμως, αυτοί που δε θυμούνται, τι δεν πήγε καλά και πάτωσε όλο αυτό το τμήμα που αυτοπροσδιορίζεται ως «αριστερά», ενώ στην πράξη ήταν μόνο μια παραλλαγή της σοσιαλδημοκρατικής δεξιάς.

Δε γεννήθηκαν μόνες τους οι αξίες του κεφαλαίου στα μυαλά των ανθρώπων. Φυτεύτηκαν, καλλιεργήθηκαν. Και ίσως το τρανταχτό άνθισμά τους να βγει και σε καλό...

Κατά τ' άλλα:

Οι βιομήχανοι δίνουν ρέστα! Αφού έφτασαν στο σημείο να χαρακτηρίζουν τον κλεμμένο ιδρώτα των εργατών «εισφορές μας» στα Ταμεία και να ζητάνε τα ρέστα. Αφού ως τάξη άρπαξαν και τις ασφαλιστικές εισφορές - μία με το χρηματιστήριο, μία με τα ομόλογα, ξανά και ξανά με τις χαριστικές ρυθμίσεις, καθημερινά με την εισφοροδιαφυγή, τώρα βιάζονται κιόλας για ...πολιτική σταθερότητα.

Ψάχνε εσύ να βρεις τι συμβαίνει με τα ομόλογα... Τα λένε όλα οι δύο εφημερίδες του Μπόμπολα...

Ολο αυτό ονομάζεται πορεία προς ανανέωση της εντολής στο πολιτικό κατεστημένο, έτσι που να προωθήσει χωρίς τριβές λόγω σκανδάλων τις επόμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Κι αυτό για σένα σημαίνει: Πάρ' το αλλιώς!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΕΝΤΟΣ, ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΑ ΑΥΤΑ

ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΧΑΡΑ: «Ηταν μια διπλή νίκη: πρώτα από όλα μία νίκη για την ίδια τη Δημοκρατία και δεύτερον μια νίκη εναντίον των άκρων της. Η Ιστορία θα θυμάται αυτήν την όμορφη απριλιάτικη ημέρα, αυτήν την ηλιόλουστη Γαλλία, αυτές τις μακρές ουρές των ψηφοφόρων, ηλικιωμένων, νέων ζευγαριών που πήγαν να ψηφίσουν με τα παιδιά τους. Περίμεναν όλοι υπομονετικά, ήταν όλοι ικανοποιημένοι. Δώσαμε την εικόνα μιας χώρας πολιτών που ανακάλυψαν ξανά την πολιτική και τη βούληση να αποφασίσουμε και πάλι οι ίδιοι για το πεπρωμένο μας (...) αυτή η πρώτη νίκη φωτίζει το ωραίο πρόσωπο της Γαλλίας: ήταν μια έκφραση Δημοκρατίας και μια επιστροφή στα παραδοσιακά κόμματα της εξουσίας» (ο διευθυντής του «Le Monde» Ζαν Μαρί Κολομπανί, στο «ΒΗΜΑ»).

ΑΠΛΑ, ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ: «Απλώς η Σεγκολέν δεν είπε, σχεδόν τίποτα συγκεκριμένο, ενδιαφέρον και πειστικό, επί της ουσίας. Προέβαλε μια γοητευτική γυναικεία παρουσία, που δεν μπόρεσε να τη συνδυάσει με μια "πολιτική ρήξη". Οι σοσιαλιστές δεν έχουν βρει "πολιτικό μείγμα" επιθετικό, που να εμπνέει, να συγκινεί και να πείθει. Κυρίως, στεγάζουν πολιτικά τον φόβο που προκαλεί η νέα τάξη πραγμάτων και η νέα δεξιά. Λειτουργούν αμυντικά. Απουσιάζει, δυστυχώς ένα άλλο μοντέλο με σαφή και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά» (ο Π. Παναγιώτου στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΟΣ ΠΟΘΟΣ: «Μίλησε ανοιχτά για την ιδεολογική ταυτότητα της παράταξής του, πήρε το μέρος της μεσαίας τάξης, μίλησε για την επιχειρηματική επιτυχία, για τον ατλαντικό του προσανατολισμό. Και ως φαίνεται κερδίζει τη στήριξη μιας Γαλλίας που διώχνει σιγά σιγά από πάνω της τον κρατισμό. Στην Ελλάδα άλλοι θα τον έλεγαν "νεοφιλελεύθερο", άλλοι "ακροδεξιό". Δεν είναι όμως τίποτα από όλα αυτά. Απλώς δίνει νέο περιεχόμενο στην Κεντροδεξιά (...) εκφράζει τις ανάγκες των πολιτών που βαρέθηκαν να γεύονται συνεχώς τις ίδιες πολιτικές σούπες» (για τον Σαρκοζί, ο Μανώλης Κοττάκης στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΒΟΜΒΑ ΣΕΒ και πάγος στον Σάββα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Δριμύ «κατηγορώ» από ΣΕΒ

Η ΑΥΓΗ: Κυβέρνηση σε αναμονή

ΤΟ ΒΗΜΑ: Προεδρική αποδοκιμασία και λαϊκή κατακραυγή

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χωρίς δίπλωμα στο τρίτο κόκκινο

ΤΑ ΝΕΑ: Εδειξε πόρτα ο Πρόεδρος στον Τσιτουρίδη

Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΚΛΟΓΕΣ ζητούν οι βιομήχανοι

ΕΘΝΟΣ: ΜΗΝΥΜΑ δυσφορίας από τον Πρόεδρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πληθαίνουν τα βέλη κατά Τσιτουρίδη

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σταράτα λόγια από Καραμανλή για τα εθνικά θέματα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΜΠΡΑΒΟ από την Ευρώπη

Η ΧΩΡΑ: Ανοίγουν για 27.500 άτομα οι πόρτες του Δημοσίου

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΚΕΡΑΥΝΟΙ ΣΕΒ για πολιτική - οικονομία

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τα ρέστα τους!

«"Κάποιοι έπαιξαν με τις εισφορές μας" σημείωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως "υπάρχουν διαχειριστικές και ποινικές ευθύνες αλλά και πολιτικές"» (η δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ στην «ΑΥΡΙΑΝΗ»).

Βιάζονται

«Δεδομένης της πολιτικής συγκυρίας, οι δηλώσεις του κ. Δασκαλόπουλου ίσως ερμηνευθούν ως επίθεση κατά της κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα ο πρόεδρος του ΣΕΒ απλά περιέγραψε τις σκέψεις των επιχειρηματιών για την οικονομία (...) Η λύση είναι απλή και βρίσκεται στα χέρια όσων μπορούν να ορίσουν (και να επισπεύσουν) την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών» (από το κύριο άρθρο στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Πραγματιστές!

«Η είδηση είναι πράγματι εντυπωσιακή. Περίπου εξήντα αντιπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο της ΤΕΔΚΝΑ ψήφισαν εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας (...) και αν ήταν θέμα ιδεολογίας, πάλι καλώς. Οι ίδιοι, όμως, που ψήφισαν ΝΔ με την ίδια ευκολία θα μπορούσαν να συμμαχήσουν με τον Συνασπισμό, αρκεί να έχουν προσωπικά κέρδη (...) Το φαινόμενο που παρατηρείται στην Αυτοδιοίκηση είναι πολύ ευρύτερο» (ο Β. Σκουρής στο «ΕΘΝΟΣ»).

«Συμπαράσταση»

«Η στήλη εκφράζει τη συμπαράστασή της - όχι την πολιτική, αλλά την ανθρώπινη - προς την υπουργό Παιδείας. Η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου προσήλθε χθες σε εκδήλωση του υπουργείου της, όπου παρουσιάζονται οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες διαφόρων σχολείων από όλη τη χώρα. Οι δύο χιλιάδες μαθητές που ήταν συγκεντρωμένοι τη γιουχάισαν εν χορώ και όταν μπήκε και όταν πήγε να μιλήσει» (ο «Μικροπολιτικός» στα «ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ