ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Η ... ύπουλη τακτική των Δημοκρατικών

Υιοθετούν απόφαση περί «αποχώρησης» των στρατευμάτων, αλλά με πολλές «τρύπες»

Αμερικανοί στρατιώτες στην πράσινη ζώνη της Βαγδάτης μετά από νέα βομβιστική επίθεση

Associated Press

Αμερικανοί στρατιώτες στην πράσινη ζώνη της Βαγδάτης μετά από νέα βομβιστική επίθεση
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τα φώτα της δημοσιότητας έχουν κατορθώσει να αποσπάσουν οι Δημοκρατικοί που έχοντας πλέον την πλειοψηφία και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου προσπαθούν να «συγκυβερνήσουν». Το θεατρικό έργο «η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων», δηλαδή η ψήφιση του νόμου για την οικονομική ενίσχυση της αμερικανικής κατοχικής παρουσίας στο Ιράκ και ο καθορισμός χρονοδιαγράμματος αποχώρησης την 1η Οκτώβρη 2008, ολοκληρώθηκε χτες με τη δεύτερη πράξη, δηλαδή την ψηφοφορία στη Γερουσία.

Προηγήθηκε η έγκριση του νόμου στη Βουλή των Αντιπροσώπων με μικρή διαφορά (218 ψήφοι υπέρ έναντι 208 κατά), που προβλέπει τη χορήγηση άλλων 100 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση των Αμερικανών στο Ιράκ υπό τον όρο ότι θα αρχίσει η απόσυρση των στρατιωτών τον ερχόμενο Οκτώβρη. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε αργά χτες και από τη Γερουσία με ψήφους 51 προς 46. Τώρα, ο νόμος αναμένεται να τεθεί υπόψη του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος φυσικά θα ασκήσει βέτο.

Ο μόνος τρόπος να ακυρωθεί στην πράξη το αναμενόμενο βέτο του Αμερικανού Προέδρου είναι να συγκεντρώσουν οι Δημοκρατικοί ευρύτατη πλειοψηφία των 2/3 των μελών της Βουλής, κάτι εξαιρετικά δύσκολο.

«Τρύπες»

Εντούτοις, μια πιο προσεκτική εξέταση όπως σημειώνουν αναλυτές, είναι αποκαλυπτική: Η φρασεολογία του νομοσχεδίου που πρότειναν οι Δημοκρατικοί, όπως αυτή διέρρευσε από κοινή επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, αφήνει πολλές «τρύπες» όσον αφορά στο σχέδιο «αποχώρησης» των δυνάμεων των ΗΠΑ από την πρωτεύουσα της Βαγδάτης - «τρύπες» που ουσιαστικά επιτρέπουν τη συνέχιση των επιχειρήσεων του στρατού των ΗΠΑ στη σουνιτική «καρδιά» του Ιράκ επ' αόριστον. Πιο συγκεκριμένα: Η Δημοκρατική πλειοψηφία κάνει λόγο για μια «εξαίρεση» από το χρονοδιάγραμμα 180 ημερών για την ολοκλήρωση της λεγόμενης «αποχώρησης» του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ, κι αυτή είναι οι «στοχευμένες ειδικές επιχειρήσεις συγκεκριμένης διάρκειας και στόχευσης για τη θανάτωση ή τη σύλληψη μελών της αλ Κάιντα και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων παγκόσμιας εμβέλειας». Αυτή η «εξαίρεση», και μια δεύτερη, που επιτρέπει στο στρατό των ΗΠΑ «να επανέλθει στο Ιράκ για να προστατεύσει όσους μείνουν πίσω για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ιρακινών δυνάμεων» αποτελούν ουσιαστικά λευκή επιταγή προς το Πεντάγωνο, ώστε να διατηρήσει με εύσχημα προσχήματα ουσιαστικά τον ίδιο αριθμό δυνάμεων στο Ιράκ για χρόνια.

Τέλος, ένας Αμερικανός στρατιώτης, ένας Βρετανός και 52 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και ακόμη 80 τραυματίστηκαν σε διάφορες επιθέσεις στο ίδιο το Ιράκ.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Συμφωνία για διατήρηση της εκεχειρίας

ΡΑΜΑΛΑ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Δύο νέες, αναίμακτες επιθέσεις με ρουκέτες σημειώθηκαν χτες το απόγευμα στο νότιο Ισραήλ οι οποίες έδωσαν αφορμή στην ισραηλινή κυβέρνηση Ολμέρτ να δηλώσει πως «η υπομονή της αρχίζει να εξαντλείται» και πως «θα υπερασπιστεί τους πολίτες της σε τόπο και χρόνο» που θα επιλέξει η ίδια. Ωρες νωρίτερα, ο Αιγύπτιος υποστράτηγος Μπούρχαν Χάμαντ (επικεφαλής αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας) που επισκέφθηκε χτες τη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε πως όλες οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις είναι έτοιμες να σεβαστούν εκ νέου την εκεχειρία που τηρείται από τον περασμένο Νοέμβρη. «Διακήρυξαν ότι θα σταματήσουν τις επιθέσεις με ρουκέτες και οβίδες», είπε στους Ισραηλινούς ο Αιγύπτιος αξιωματούχος αναφέροντας ως προϋπόθεση την αναστολή των ισραηλινών εισβολών στα κατεχόμενα της Γάζας και της Δυτικής Οχθης...

Το ίδιο 24ωρο στη Μαδρίτη, ο Πακιστανός «πρόεδρος» - στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ δήλωσε ότι «δεν μπορεί να σταματήσει η τρομοκρατία και ο εξτρεμισμός εάν δεν επιλυθεί η ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αρχισε η προεδρική εκλογή

ΑΓΚΥΡΑ.--

Αρχίζει σήμερα η διαδικασία εκλογής του 11ου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας. Το κυβερνών «ισλαμοδημοκρατικό» κόμμα Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚ) ελπίζει ότι με τη στήριξη των 20 λεγόμενων ανεξάρτητων βουλευτών, που πρόσκεινται στα κόμματα Μητέρας Πατρίδας (ΑΝΑΡ) και Ορθού Δρόμου (DYP), θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται (367 έδρες: Θεωρητικά τα «κουκιά» βγαίνουν στα ιδιότυπα τουρκικά πολιτικά μαθηματικά, καθώς το ΑΚ έχει 353 έδρες, άρα η πρόσθεση του «φτάνει» ακόμα κι αν κάποιοι βουλευτές του λακίσουν) και θα τελειώνει ήδη σήμερα. Αυτό έχει σημασία για τους ισλαμιστές, με δεδομένη την πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης - του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) - να αμφισβητήσει την εκλογή προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Σχετικά με αυτό παίχτηκε ένα έντονο παρασκηνιακό παζάρι τις τελευταίες μέρες, με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υποψήφιο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ να υπόσχονται έως και πρόωρες εκλογές στα εκτός Βουλής «παραδοσιακά» κόμματα. Μένει να φανεί το αποτέλεσμα - και η στάση των ακραιφνέστερων υπέρμαχων του «κοσμικού χαρακτήρα» του τουρκικού κράτους, περιλαμβανομένων των στρατηγών και διαφόρων παραγόντων, όσον αφορά στην είσοδο των ισλαμιστών στην Προεδρία. Αν δεν επιτύχουν τα παζάρια, ο Γκιουλ δεν εκλέγεται ούτε σήμερα ούτε στο δεύτερο γύρο (2 του Μάη), αλλά στον τρίτο, όταν απαιτείται όχι πλέον απόλυτη, αλλά απλή πλειοψηφία.

Νέα κατάρρευση πολυκατοικίας

Στο μεταξύ, χτες, άλλη μια, 8ώροφη, πολυκατοικία στην Κωνσταντινούπολη κατέρρευσε, με αποτέλεσμα άγνωστος αριθμός ενοίκων της να παγιδευτούν στο εσωτερικό της. Πρόκειται για άλλο ένα από τα χιλιάδες «χάρτινα» κτίρια που έχουν ανεγερθεί «μέσα σε μια νύχτα» για να στεγάσουν φτωχούς πολίτες, συνήθως και κυρίως, εσωτερικούς μετανάστες. Τούρκοι πυροσβέστες ανέσυραν σώα δύο άτομα, ωστόσο παρέμενε άγνωστο πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν παγιδευμένοι στα συντρίμμια. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι ένοικοι έσπευσαν να βγουν από το κτίριο όταν αντιλήφθηκαν τριγμούς στους τοίχους (!), γνωρίζοντας βεβαίως την ποιότητα κατασκευής του κτίσματος.

ΙΡΑΝ
Ψυχολογικός πόλεμος Τεχεράνης - Ουάσιγκτον

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την απειλή ότι το Ιράν εάν δεχτεί αμερικανική επίθεση με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα θα πλήξει αμερικανικά συμφέροντα «σε όλον τον κόσμο», αλλά «και το Ισραήλ», έκανε χτες ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Μοχάμαντ Μπακέρ Ζολγκάντρ, μιλώντας στο πρακτορείο IRNA. «Κανένα μέρος δε θα είναι ασφαλές για την Αμερική με τους (ιρανικούς) πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς... μπορούμε να εκτοξεύουμε δεκάδες χιλιάδες πυραύλους κάθε ημέρα», είπε. «Με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, το Ιράν μπορεί επίσης να απειλήσει το Ισραήλ ως σύμμαχο της Αμερικής», πρόσθεσε. Οι πύραυλοι Σαχάμπ - 3 με βεληνεκές 1.250 μιλίων που διαθέτει το Ιράν έχουν τη δυνατότητα να χτυπήσουν βάσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ στον Κόλπο.

Ολα αυτά, ενώ στην Αγκυρα οι απεσταλμένοι της ΕΕ και του Ιράν έκαναν λόγο για προσέγγιση σε μια «κοινή στάση» όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επιθέσεις και νέες εμπρηστικές δηλώσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Εκρηξη βόμβας κοντά σε γραφεία κρατικών υπηρεσιών στην πόλη Μιχταρλάμ της επαρχίας Λαγκμάν του ανατολικού Αφγανιστάν, 100 χλμ. από την Καμπούλ, στοίχισε χτες τη ζωή ενός διερχόμενου, ενώ άλλοι τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν από επιθέσεις που αποδόθηκαν στους Ταλιμπάν.

Στο μεταξύ, σύμβουλος του πρωθυπουργού του Καναδά Στέφεν Χάρπερ είπε χτες ότι τα βασανιστήρια είναι «συνήθης πρακτική» στο Αφγανιστάν, μια χώρα όπου ο πόλεμος διαρκεί 30 χρόνια χωρίς να υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα τελειώσει στο προβλεπτό μέλλον. Η δήλωση έγινε για να «δικαιολογηθούν» τα αδικαιολόγητα: Το γεγονός δηλαδή ότι αιχμάλωτοι του καναδικού στρατού βασανίστηκαν αγρίως όταν παραδόθηκαν στη λεγόμενη αστυνομία των δοσιλογικών αρχών.

Κατά τα άλλα: Ο λεγόμενος πρόεδρος του Πακιστάν, ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, κατηγόρησε εκ νέου χτες από την Κόρδοβα της Ισπανίας τον Χάμιντ Καρζάι, τον «πρόεδρο» του Αφγανιστάν, για την επανάκαμψη των Ταλιμπάν και διέψευσε τις κατηγορίες ότι το Πακιστάν «βοηθά» τους Ταλιμπάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ