Παρασκευή 27 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Η ... ύπουλη τακτική των Δημοκρατικών

Υιοθετούν απόφαση περί «αποχώρησης» των στρατευμάτων, αλλά με πολλές «τρύπες»

Αμερικανοί στρατιώτες στην πράσινη ζώνη της Βαγδάτης μετά από νέα βομβιστική επίθεση

Associated Press

Αμερικανοί στρατιώτες στην πράσινη ζώνη της Βαγδάτης μετά από νέα βομβιστική επίθεση
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τα φώτα της δημοσιότητας έχουν κατορθώσει να αποσπάσουν οι Δημοκρατικοί που έχοντας πλέον την πλειοψηφία και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου προσπαθούν να «συγκυβερνήσουν». Το θεατρικό έργο «η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων», δηλαδή η ψήφιση του νόμου για την οικονομική ενίσχυση της αμερικανικής κατοχικής παρουσίας στο Ιράκ και ο καθορισμός χρονοδιαγράμματος αποχώρησης την 1η Οκτώβρη 2008, ολοκληρώθηκε χτες με τη δεύτερη πράξη, δηλαδή την ψηφοφορία στη Γερουσία.

Προηγήθηκε η έγκριση του νόμου στη Βουλή των Αντιπροσώπων με μικρή διαφορά (218 ψήφοι υπέρ έναντι 208 κατά), που προβλέπει τη χορήγηση άλλων 100 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση των Αμερικανών στο Ιράκ υπό τον όρο ότι θα αρχίσει η απόσυρση των στρατιωτών τον ερχόμενο Οκτώβρη. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε αργά χτες και από τη Γερουσία με ψήφους 51 προς 46. Τώρα, ο νόμος αναμένεται να τεθεί υπόψη του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος φυσικά θα ασκήσει βέτο.

Ο μόνος τρόπος να ακυρωθεί στην πράξη το αναμενόμενο βέτο του Αμερικανού Προέδρου είναι να συγκεντρώσουν οι Δημοκρατικοί ευρύτατη πλειοψηφία των 2/3 των μελών της Βουλής, κάτι εξαιρετικά δύσκολο.

«Τρύπες»

Εντούτοις, μια πιο προσεκτική εξέταση όπως σημειώνουν αναλυτές, είναι αποκαλυπτική: Η φρασεολογία του νομοσχεδίου που πρότειναν οι Δημοκρατικοί, όπως αυτή διέρρευσε από κοινή επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, αφήνει πολλές «τρύπες» όσον αφορά στο σχέδιο «αποχώρησης» των δυνάμεων των ΗΠΑ από την πρωτεύουσα της Βαγδάτης - «τρύπες» που ουσιαστικά επιτρέπουν τη συνέχιση των επιχειρήσεων του στρατού των ΗΠΑ στη σουνιτική «καρδιά» του Ιράκ επ' αόριστον. Πιο συγκεκριμένα: Η Δημοκρατική πλειοψηφία κάνει λόγο για μια «εξαίρεση» από το χρονοδιάγραμμα 180 ημερών για την ολοκλήρωση της λεγόμενης «αποχώρησης» του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ, κι αυτή είναι οι «στοχευμένες ειδικές επιχειρήσεις συγκεκριμένης διάρκειας και στόχευσης για τη θανάτωση ή τη σύλληψη μελών της αλ Κάιντα και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων παγκόσμιας εμβέλειας». Αυτή η «εξαίρεση», και μια δεύτερη, που επιτρέπει στο στρατό των ΗΠΑ «να επανέλθει στο Ιράκ για να προστατεύσει όσους μείνουν πίσω για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ιρακινών δυνάμεων» αποτελούν ουσιαστικά λευκή επιταγή προς το Πεντάγωνο, ώστε να διατηρήσει με εύσχημα προσχήματα ουσιαστικά τον ίδιο αριθμό δυνάμεων στο Ιράκ για χρόνια.

Τέλος, ένας Αμερικανός στρατιώτης, ένας Βρετανός και 52 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και ακόμη 80 τραυματίστηκαν σε διάφορες επιθέσεις στο ίδιο το Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ