ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Απρίλη 2007
Σελ. /28
Οχι άλλο κλάμα

Του Ηλία Μακρή από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Του Ηλία Μακρή από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Λοιπόν... να δούμε λίγο αλλιώς σήμερα την έντυπη προπαγάνδα; Λίγο σαλταρισμένα; Λίγο...

Να ασχοληθούμε μ' ένα μόνο κείμενο - το πρώτο στη βάση της σελίδας:

1. Ανωνυμία: Σημαίνει φοβάμαι, βγάλτε εσείς το φίδι από την τρύπα, εγώ δεν αναλαμβάνω το κόστος. Αλλά, ποιος άλλαξε τους όρους της ζωής του χωρίς να παλέψει και ποιος αγώνας δεν έχει και κόστος; Γιατί ανώνυμος κι όχι συνδικαλισμένος;

2. Αγορά εργασίας: Αρχικά ο εργάτης πήγαινε γυμνός κι ο αφέντης πάνοπλος επέβαλλε την τιμή αγοράς της εργατικής δύναμης. Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν όταν οι εργάτες άρχισαν να αρνούνται το ξεπούλημα και ακόμα καλύτερα όταν άρχισαν να παλεύουν για να κάνουν δικά τους τα μηχανήματα. Κάποιος πρέπει να το ξαναπεί αυτό στους εργάτες, αντί να κλαίει μαζί τους.

3. Οι κραυγές ακούγονται, όταν υπάρχουν. Οχι όταν οι εργάτες πάνε και φιλάνε κατουρημένες ποδιές. Αυτές οι ποδιές έχουν και χρώμα και όνομα, στη δική μας περίπτωση: Είναι μπλε και πράσινες, είναι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οταν ο εργάτης ψηφίζει το κόμμα του αφεντικού του υπογράφει τη δική του καταδίκη. Κι όποιος δε δείχνει τον ένοχο και με το όνομα της πολιτικής του εκπροσώπησης ήδη δουλεύει για τον αντίπαλο.

4. Η «κοινωνία» δεν είναι υπερκαταναλωτική. Πρώτον, γιατί δεν είναι ενιαία - μία η κοινωνία. Οι 3.700.000 που «ζουν» με κάτω από 1.000 ευρώ δεν καταναλώνουν. Οσα δάνεια κι αν πάρουν, άσε που αυτοί δεν παίρνουν δάνεια. Δε φταίμε «εμείς» όλοι μαζί. Φταίει το οικονομικό πολιτικό σύστημα που ονομάζεται καπιταλισμός κι είναι μια καλή αρχή να το πούμε με το όνομά του.

5. Το πτυχίο από μόνο του δεν είναι κριτήριο για την τιμή πώλησης της εργατικής δύναμης. Είναι σα να λες ότι δικαίως ένας αγράμματος εργάτης παίρνει 700 ευρώ ενώ ένας πτυχιούχος πρέπει να πάρει περισσότερα. Είναι διαίρεση και υποχώρηση. Οποιος προβάλλει αυτόν τον ισχυρισμό ήδη δουλεύει για τον αντίπαλο. Αλλο το «όλοι υψηλότερους μισθούς» και μετά συζητάμε για ειδικά προσόντα.

6. Οποιος δέχεται να δουλεύει χωρίς να πληρώνεται ήδη δουλεύει για τον αντίπαλο. Γιατί κλαίγεται μετά; Οταν δεν έχεις να χάσεις τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες σου, γιατί να μην είσαι όλη μέρα παρκαρισμένος στο κέντρο της πλατείας Συντάγματος; Τι χειρότερο θα πάθεις από το να δουλεύεις τζάμπα; Απλήρωτη δουλιά σημαίνει σακάτεμα κι αύριο δε θα μπορείς καν να πουλήσεις μια σακατεμένη εργατική δύναμη.

7. Κανείς δεν αναγκάζεται να σιωπά. Αλλο η κατανόηση των λόγων που κάνουν έναν εργάτη να υποτάσσεται κι άλλο να παρουσιάζεται σαν φυσικό φαινόμενο. Ναι, να παλέψουμε για να αποκτούν αυτοπεποίθηση οι εργάτες, αλλά όχι χάιδεμα στην πλάτη.

8. Οι άνεργοι δεν είναι απειλή. Ο άλλος εργάτης δεν είναι αντίπαλος. Διδάσκει υποταγή η προβολή της άποψης ότι από την καθόλου δουλιά καλύτερη είναι η μερική - χωρίς δικαιώματα δουλιά. Που σημαίνει πως είτε βγαίνεις στην αγορά εξαρχής ζητώντας, είτε είσαι καταδικασμένος. Και γι' αυτό έχεις προσυμφωνήσει.

Ο ποιητής το είπε απλά: Χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ»

ΚΑΛΠΙΚΟ ΚΛΑΜΑ: «Το γράμμα ήταν ανώνυμο (...) η φωνή απόγνωσης ενός νέου ανθρώπου που οδηγήθηκε στη ζούγκλα που λέγεται αγορά εργασίας (...) είναι μία φωνή που κανείς δεν ακούει αφού καλύπτεται από τις αναξιόπιστες υποσχέσεις των πολιτικών αλλά και από τη ματαιοδοξία μιας υπερκαταναλωτικής κοινωνίας που δανείζεται για να ζει στο μύθο της (...) με το πτυχίο του άχρηστο και κορνιζαρισμένο, παίρνει το μήνα 700 ευρώ καθαρά. Δουλεύει υπερωρίες χωρίς να τις πληρώνεται, είναι υποταγμένος στον εργοδότη του και αναγκάζεται να σιωπά. Σιωπά γιατί έξω περιμένουν στρατιές ανέργων που διψούν έστω και για ένα πάρτ τάιμ» (ο Ηλίας Γεωργάκης στα «ΝΕΑ»).

ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑΓΕΙΣ, ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΦΤΗΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΣΑΙ: «Κάτω από 1.000 ευρώ το μήνα παίρνουν σήμερα 3.700.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι στη χώρα μας (...) η παραγωγικότητα της εργασίας στη χώρα έχει προσεγγίσει το 97% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ οι μισθοί παραμένουν στο 52% του αντίστοιχου μέσου όρου» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΥΣΗ: «Το 56,1% (52,7% στην έρευνα του 2006) των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δαπανά άνω των 900 ευρώ για τις διακοπές του, ενώ ποσοστό 39,8% (44,2% στην έρευνα του 2006) δηλώνει ότι δαπανά έως 900 ευρώ. Ποσοστό 19,1% δηλώνει ότι ξοδεύει για τις διακοπές του άνω των 1.500 ευρώ (17,7% το 2006)» (τα στοιχεία στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΕΣΥ ΧΑΝΕΙΣ, ΑΥΤΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ: «Σημαντική αύξηση κερδών αναμένει για το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης ο όμιλος της Alpha Bank (...) τα καθαρά κέρδη εκτιμάται πως θα ανέλθουν στην περιοχή των 270 εκατομμυρίων ευρώ έναντι 151,1 εκατομμυρίων ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2006. Η ενίσχυση των αποτελεσμάτων του ομίλου οφείλεται στην αύξηση των εργασιών της λιανικής τραπεζικής με αιχμή τα καταναλωτικά δάνεια» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΠΟΙΟΙ «ΕΜΕΙΣ»; «Δε ζούμε σε ιδανικές κοινωνίες. Ζούμε εδώ, στο δικό μας γήινο κόσμο. Εμείς τον πλάσαμε και του δώσαμε το σχήμα που μας ταιριάζει περισσότερο. Τι μας ενοχλούν, τώρα, οι αριθμοί;» (η Ρίτσα Μασούρα στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΑΞΗ ΕΙΝΑΙ, ΟΧΙ ΟΙ «ΚΑΚΟΙ» ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ: «Κάποιοι θέτουν συνειδητά και προσχεδιασμένα σε κίνδυνο την υγεία του πληθυσμού. Και αυτοί οι κάποιοι είναι καθώς πρέπει επιχειρηματίες και επώνυμες επιχειρήσεις» (από το κύριο άρθρο στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ η διαπάλη για την Παιδεία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΣΑΜΨΩΝ ο Τσιτουρίδης

ΕΘΝΟΣ: ΤΡΩΝΕ τις σάρκες τους στη ΝΔ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΜΥΘΟΙ για τα ομόλογα

ΤΑ ΝΕΑ: Τα φορτώνουν σε Αλογοσκούφη, Δούκα

Η ΑΥΓΗ: «Ανίδεος» ο Τσιτουρίδης στριμώχνει την κυβέρνηση

Ο ΛΟΓΟΣ: ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ Καραμανλή για τα ομόλογα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Εισέπραξαν τις προμήθειες πριν εκδοθεί το ομόλογο!

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΡΟΥΚΕΤΑ ΟΙ ΜΙΖΕΣ για τους TOR-M1

Η ΧΩΡΑ: Προάγγελος ο Αλμούνια στην άρση της επιτήρησης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Βγαίνουμε από την επιτήρηση

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καταστροφική παρέλαση κουκουλοφόρων στο κέντρο

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Επιδρομή «ταγμάτων εφόδου» από κουκουλοφόρους

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αναβάθμιση 8 τραπεζών

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Καθημερινά πράγματα

«Η αμερικανική πρεσβεία διαβίβασε τις πληροφορίες στα κεντρικά της CIA στο Λάνγκλεϊ, όπου κρίθηκαν επαρκείς. Ακολούθησε ενημέρωση στον Βύρωνα Πολύδωρα από τον Αμερικανό πρέσβη κ. Τσαρλς Ρις και μια γιγαντιαία κινητοποίηση της Αντιτρομοκρατικής για τον εντοπισμό των "τρομοκρατών" (...) ο πρέσβης των ΗΠΑ κ. Τσαρλς Ρις χαρακτήρισε την κινητοποίηση ως δείγμα της πολύ καλής συνεργασίας των ελληνικών αρχών με τις αμερικανικές» (το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).

Απατος πάντα ο πάτος

«Σε μίαν εποχή που η Αριστερά είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία παγκοσμίως, στη Γαλλία, το εντόπιο Κομμουνιστικό Κόμμα κατάφερε να αυτοεξαφανιστεί, να καταγράψει την πιο τραγική απουσία από την πραγματικότητα γύρω του - μάλλον επειδή επί χρόνια την πτύει. Η Αριστερά στη Γαλλία, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα, υποτίμησε τους λαούς, τους περιφρόνησε, αποσυνδέθηκε απ' το λαϊκό αίσθημα και μετέβαλε εαυτήν σε ένα υπεροπτικό ελιτίστικο μόρφωμα, που προσπαθεί να διδάξει στους απλούς πολιτική ορθότητα, μεταμοντερνισμό, γκαλά μπιενάλε και γκλαγκλά (...) διακύβευσε τη σχέση της με τους λαούς, ακύρωσε τις υποχρεώσεις της απέναντι στους λαούς (...) η Αριστερά που προσπάθησε και προσπαθεί να πείσει τη θεία μου τη Φωτούλα να γίνει Ντεριντά όχι μόνον μας είναι άχρηστη, αλλά πέτυχε και δύο αντιφατικά εκ πρώτης όψεως κατορθώματα που, στην πραγματικότητα, προϋποθέτουν το ένα το άλλο. Κατάφερε να περιθωριοποιηθεί στο πολιτικό σύστημα (...) και ταυτοχρόνως να ξεπέσει σε καθεστωτική του συνιστώσα» (ο Στάθης Σ. στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ