ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΣΘΟΝΙΑ
Αιματοκύλησαν το Τάλιν για να ξηλώσουν το αντιφασιστικό μνημείο

1 νεκρός, 57 τραυματίες και πάνω από 300 συλλήψεις

Το μνημείο με το άγαλμα του Σοβιετικού στρατιώτη, όπως ήταν στην κεντρική πλατεία του Τάλιν
Το μνημείο με το άγαλμα του Σοβιετικού στρατιώτη, όπως ήταν στην κεντρική πλατεία του Τάλιν
Οι αρχές της Εσθονίας προχώρησαν χτες σε μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση με σκοπό να «ξηλώσουν» το αντιφασιστικό μνημείο του «μπρούτζινου Αλιόσα», του Κόκκινου Στρατιώτη, που έως χτες βρισκόταν σε κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Τάλιν. Για να πετύχουν τα σχέδιά τους από το βράδυ της Τετάρτης είχαν απωθήσει τους υπερασπιστές του μνημείου, σε γειτονική πλατεία. Η μεθοδευμένη αυτή προσπάθεια απομάκρυνσης του Κόκκινου Στρατιώτη προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση χιλιάδων, κυρίως νεαρών ατόμων, που ξεχύθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στους δρόμους του Τάλιν (μετά τις 10 το βράδυ) και συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές αρχές. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκε ένας νεαρός, 57 τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ η αστυνομία έκανε πάνω από 300 συλλήψεις. Αρχικά οι αστυνομικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν πως ο νεκρός Ντμίτρι (το επίθετο δεν έχει γίνει γνωστό) μαχαιρώθηκε από άλλη ομάδα διαδηλωτών, όπως όμως καταγγέλλουν διαδηλωτές και αναμεταδίδουν πολλά ΜΜΕ, μεταξύ αυτών και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, «οι αστυνομικοί τον ξυλοκόπησαν άγρια με τα ρόπαλα και στη συνέχεια τον έσυραν αιμόφυρτο σε έναν στύλο, όπου τον έδεσαν με χειροπέδες. Τότε ο Ντμίτρι έχασε τις αισθήσεις του και δεν επανήλθε».

Οι αστυνομικές αρχές αφού έπνιξαν στα δακρυγόνα και στο αίμα τη διαδήλωση γύρω στις 4 το πρωί, προχώρησαν στο «ξήλωμα» του αντιφασιστικού μνημείου. Σύμφωνα με ορισμένες φήμες, που μεταδόθηκαν από ΜΜΕ, ο «μπρούτζινος Αλιόσα» κόπηκε σε κομμάτια, όμως ο σύμβουλος της εσθονικής κυβέρνησης Μάρτιν Γιάσκο διέψευσε αυτές τις πληροφορίες και δήλωσε πως το άγαλμα «βρίσκεται σε μέρος ειδικά φρουρούμενο», χωρίς να ανακοινώσει άλλες λεπτομέρειες για τις μελλοντικές προθέσεις της κυβέρνησής του.

Οι δυνάμεις καταστολής της Εσθονίας έπνιξαν στο αίμα και στα δακρυγόνα τους διαδηλωτές, χτες τα ξημερώματα

Associated Press

Οι δυνάμεις καταστολής της Εσθονίας έπνιξαν στο αίμα και στα δακρυγόνα τους διαδηλωτές, χτες τα ξημερώματα
Χτες οι αστυνομικές αρχές έκαναν έφοδο στα γραφεία της οργάνωσης «Βραδινή Περίπολος», που εδώ και ένα χρόνο πρωτοστατούσε στις προσπάθειες σωτηρίας του μνημείου και συνέλαβε τον Πρόεδρο της οργάνωσης, Ντ. Λίπνερ.

Χτες το βράδυ σύμφωνα με πληροφορίες αναμενόταν και πάλι να συγκεντρωθούν διαδηλωτές, κοντά στην πλατεία όπου βρισκόταν το αντιφασιστικό μνημείο.

Καταδικάζουν Ρωσία - Λευκορωσία

Στο μεταξύ σοβαρές αντιδράσεις στη Ρωσία και στη Λευκορωσία προκάλεσαν τα γεγονότα στην Εσθονία. Η Ανω Ρωσική Βουλή, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, με ομόφωνη απόφασή του κάλεσε τη ρωσική κυβέρνηση να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Εσθονία και να προβεί και σε άλλες ενέργειες που θα κάνουν σαφή την καταδίκη των «βάρβαρων πράξεων των εσθονικών αρχών, που προσβάλλουν όλους όσοι πολέμησαν με τον φασισμό».

Ανάλογη απόφαση με 421 ψήφους (στους 450) εξέδωσε η Κρατική Δούμα, η κάτω ρωσική βουλή, που καλεί τη ρωσική κυβέρνηση να προχωρήσει, εκτός των άλλων και σε οικονομικές κυρώσεις, κατά της Εσθονίας.

«Θα δείξουμε την πραγματική μας θέληση», ήταν τα λόγια του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, που από το Οσλο, όπου βρίσκεται στη σύνοδο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, καταδίκασε το «ξήλωμα» του αντιφασιστικού μνημείου και πρόσθεσε πως «η εσθονική κυβέρνηση έφτυσε τις ιστορικές αξίες. Δεν μπορώ να καταλάβω την πολιτική των χωρών που θέλουν να ρίξουν τις ευθύνες για ιστορικά γεγονότα σε κάποιους και πολύ περισσότερο δεν μπορώ να τους καταλάβω όταν προσπαθούν να ταυτίσουν τον κομμουνισμό με το ναζισμό», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, η Ρωσία θα θέσει το θέμα της καταστροφής του αντιφασιστικού μνημείου τόσο στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όσο και στην επόμενη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ρωσίας.

Εξω από την εσθονική πρεσβεία στη Μόσχα έγινε την Παρασκευή πικετοφορία διαμαρτυρίας.

Από τη μεριά του ο υπεύθυνος Τύπου του λευκορώσικου υπουργείου Εξωτερικών Α. Ποπόφ, αφού υπενθύμισε ότι η χώρα του έχασε τον 1 στους 3 κατοίκους της στη μάχη με το φασισμό, καταδίκασε τις ενέργειες των εσθονικών αρχών και με ειρωνεία κάλεσε την ΕΕ, μέλος της οποίας είναι η Εσθονία, «να επαναφέρει τα δημοκρατικά στάνταρτ» και σ' αυτήν τη χώρα-μέλος της.

ΚΚΡΟ: Πλήρης αποτυχία του Κρεμλίνου

Με ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), αφού καταδικάζουν τις ενέργειες των εσθονικών αρχών, σημειώνουν: «Πλήρη αποτυχία σημείωσαν οι ελπίδες της σημερινής ρωσικής ηγεσίας ότι η Δύση θα ασκήσει πίεση στο νεοναζιστικό καθεστώς της Εσθονίας και θα του επιβάλλει να παραιτηθεί από την πολιτική του απαρτχάιντ και να σταματήσει τις φιλοφασιστικές εκδηλώσεις στη χώρα αυτή. Το ΚΚΡΟ αρκετές φορές προειδοποίησε πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ ουσιαστικά υποστηρίζουν τις όποιες ενέργειες των ελίτ της Βαλτικής, εφόσον αυτές τους οι ενέργειες έχουν αντιρωσική κατεύθυνση. Τα γεγονότα γύρω από τον Μπρούτζινο στρατιώτη είναι μια ακόμη επιβεβαίωση». Στην ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του ΚΚΡΟ καταγγέλλουν στο ρωσικό λαό πως οι δηλώσεις που κάνει η ρωσική ηγεσία είναι για «εσωτερική κατανάλωση» και εκτιμούν πως δε θα προχωρήσει σε ουσιαστικές ενέργειες καταδίκης αφού «τις κυρίαρχες ελίτ της Ρωσίας και Εσθονίας τις συνδέουν όχι μόνο τα γενικά ταξικά συμφέροντα, αλλά και διάφορα άλλα κοινά επιχειρηματικά». Το ΚΚΡΟ ζητά από τη ρωσική κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία έκτακτης συνόδου του ΣΑ του ΟΗΕ με θέμα την αναβίωση του φασισμού στην Εσθονία.


Ι.Π.


KKE
Να καταδικαστεί η εγκληματική πράξη της εσθονικής κυβέρνησης

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει, για την εγκληματική ενέργεια της εσθονικής κυβέρνησης:

«H ενέργεια της εσθονικής κυβέρνησης, να γκρεμίσει στο Ταλίν το αντιφασιστικό μνημείο του Κόκκινου Στρατού, αιματοκυλώντας τους διαδηλωτές - υπερασπιστές του μνημείου και οδηγώντας στο θάνατο έναν, και προχωρώντας σε πογκρόμ εκατοντάδων συλλήψεων, αποκαλύπτει το αληθινό πρόσωπο της αστικής εξουσίας.

Είναι εγκληματική πράξη που προκαλεί και προσβάλλει βάναυσα τους αγώνες και τις θυσίες των κομμουνιστών και των λαών. Αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου στην αντικομμουνιστική - τρομοκρατική εκστρατεία που εξελίσσεται σήμερα σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης, όπως η Πολωνία, η Τσεχία και άλλες.

Οι ευθύνες δε βαρύνουν μόνο την κυβέρνηση της Εσθονίας, αλλά και την ΕΕ, τις κυβερνήσεις όπως την ελληνική, και τα κόμματα που στήριξαν ή ανέχτηκαν τα αντικομμουνιστικά τρομοκρατικά μέτρα και δράσεις της. Η ενέργεια αυτή είναι επακόλουθο των πολιτικών και ιδεολογικών διώξεων, που εφαρμόζονται εδώ και 15 χρόνια, στη δήθεν "δημοκρατική" Εσθονία. Στα πλαίσια αυτά, εκτός νόμου έχει τεθεί το ΚΚ, απαγορεύεται η "κομμουνιστική προπαγάνδα" και τα σοσιαλιστικά σύμβολα, με ραγδαίους ρυθμούς προωθείται η ιστορική δικαίωση όσων συμμετείχαν στις εσθονικές "λεγεώνες των Ες - Ες" που χαρακτηρίζονται "πατριώτες", ενώ την ίδια ώρα έχει στερηθεί το δικαίωμα ψήφου το 35% των κατοίκων της χώρας.

Δείχνει το βαθύτερο περιεχόμενο της λεγόμενης "δημοκρατίας", που δήθεν αποκαταστάθηκε με την ανατροπή του σοσιαλισμού στις χώρες της Βαλτικής, όπως και την υποκρισία των λεγόμενων "κριτηρίων της Κοπεγχάγης" της ΕΕ, στα οποία "υποκλίνονται" και δυνάμεις που θέλουν να ονομάζονται "αριστερές", όπως ο ΣΥΝ. Δείχνει όμως ταυτόχρονα το μίσος και το φόβο τους μπροστά στην ιστορική αλήθεια, που δεν είναι άλλη από την τεράστια ανθρωποθυσία της ΕΣΣΔ και του Κόκκινου Στρατού, για να σωθεί η ανθρωπότητα από τη ναζιστική πανούκλα. Οι λαοί πρέπει να απαντήσουν αγωνιστικά, αποφασιστικά σε αυτήν την πρόκληση. Ο αντικομμουνισμός δε θα περάσει.

Η απόκρουση της διαστρέβλωσης της ιστορίας και της συκοφάντησης του σοσιαλισμού του 20ού αιώνα, η καταδίκη των τρομοκρατικών νόμων και διώξεων είναι υπόθεση της εργατικής τάξης, των λαών. Είναι καθήκον των αγωνιστών που αντιπαλεύουν την καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους πολέμους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ