ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΡΟΣΩΠΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ 18 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

1844. Γεννιέται ο Νικολάι Ρίμσκι- Κόρσακοφ. Απ' τους μεγαλύτερους Ρώσους συνθέτες κλασικής μουσικής. Αξιοποίησε, όπως και ο Γκλίνκα, τα ιδεώδη μια εθνικής μουσικής αντλώντας έμπνευση από τη λαϊκή παράδοση της Ρωσίας. Ηταν δάσκαλος του Ιγκόρ Στραβίνσκι και του Σεργκέι Προκόφιεφ. Σημαντικότερα έργα του θεωρούνται τα «Σάτκο», «Αντάρ», «Σεχραζάτ», «Νύχτα του Μάη». Πέθανε το 1908.

1858. Γεννιέται ο Ρούντολφ Ντίζελ. Γερμανός μηχανικός και εφευρέτης του ομώνυμου πετρελαιοκινητήρα. Πέθανε το 1913.

1869. Γεννιέται ο συντηρητικός Βρετανός πρωθυπουργός Αρθουρ Νέβιλ Τσάμπερλεν. Ηταν ο εμπνευστής της πολιτικής του «κατευνασμού» απέναντι στη χιτλερική Γερμανία με σκοπό να τη στρέψει κατά της Σοβιετικής Ενωσης. Συνυπέγραψε την κατάπτυστη Συμφωνία του Μονάχου για το διαμελισμό της Τσεχοσλοβακίας.

1935. Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Πάλλης. Λογοτέχνης απ' τους θερμότερους υποστηρικτές του δημοτικισμού. Εζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο εξωτερικό. Το σύνολο του έργου του εκδόθηκε το 1915 με τον τίτλο «Κούφια καρύδια». Εκανε ορισμένες λαμπρές μεταφράσεις, όπως της «Ιλιάδας» του Ομήρου, της Καινής Διαθήκης, αρχαίων ελλήνων συγγραφέων και του φιλοσοφικού έργου του Καντ.

1936. Πεθαίνει εξόριστος στο Παρίσι ο πέντε φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος. Είχε γεννηθεί στις 23 Αυγούστου 1864. Στη Γαλλία κατέφυγε το 1935 μετά την αποτυχημένη απόπειρα να πάρει την εξουσία με πραξικόπημα.

1871: Η Κομμούνα του Παρισιού

Εργάτες και μέλη της Εθνοφυλακής σε οδόφραγμα στη Μονμάρτη
Εργάτες και μέλη της Εθνοφυλακής σε οδόφραγμα στη Μονμάρτη
Στις 18 Μάρτη 1871 ανοίγει μια καινούρια περίοδος στην παγκόσμια Ιστορία. Τη μέρα εκείνη, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, η κρατική εξουσία πέρασε, αν και για σύντομο χρονικό διάστημα, στα χέρια του προλεταριάτου, της πιο πρωτοπόρας, της μοναδικής μέχρι το τέλος επαναστατικής τάξης της καπιταλιστικής κοινωνίας. Η Κομμούνα που ίδρυσαν το 1871 οι εργάτες του Παρισιού έζησε μόνο 72 μέρες, αλλά η σημασία της για τον παραπέρα απελευθερωτικό αγώνα της εργατικής τάξης ήταν τεράστια.

Για την αντιμετώπιση της αντίδρασης των αστών και των τσιφλικάδων η εργατική τάξη και οι μικροαστοί του Παρισιού ίδρυσαν το Φεβρουάριο του 1871 μια μαζική πολιτική οργάνωση, τη Δημοκρατική Ομοσπονδία της Εθνοφρουράς του τμήματος του Σηκουάνα με δύναμη 215 τάγματα που συγκροτήθηκαν στις εργατικές και σε άλλες δημοκρατικές συνοικίες. Η κεντρική επιτροπή της οργάνωσης με επικεφαλής επιφανείς δημοκράτες και σοσιαλιστές (ανάμεσα τους ήταν και μέλη της Διεθνούς) έγινε ουσιαστικά το έμβρυο της καινούριας λαϊκής εξουσίας που ξεπήδησε από τα κάτω.

Τη νύχτα της 17ης προς τη 18η Μάρτη η κυβέρνηση του Θιέρσου έστειλε στρατό στη Μονμάρτη, στο Μπελβίλ και σε άλλες εργατικές συνοικίες του Παρισιού για να πάρει από την εθνοφρουρά τα κανόνια, που είχαν αγοραστεί με λεφτά των εργατών. Παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό οι άνδρες της Εθνοφρουράς άρπαξαν τα όπλα και με την υποστήριξη του πληθυσμού, ακόμη και των γυναικών, ματαίωσαν τις προσπάθειες του στρατού. Οι στρατιώτες αρνήθηκαν να πυροβολήσουν το λαό, έπιασαν δυο στρατηγούς (το Λεκόντ και τον Τομά) και τους εκτέλεσαν. Η κεντρική επιτροπή της εθνοφρουράς πέρασε από την άμυνα στην επίθεση και έστειλε τάγματα από τις εργατικές συνοικίες στο κέντρο της πόλης. Τα τάγματα αυτά κυρίευσαν την αστυνομική Διεύθυνση, πολλά υπουργεία, σιδηροδρομικούς σταθμούς, τους στρατώνες, σε μερικές συνοικίες τα Δημαρχεία και αργά το βράδυ το κεντρικό Δημαρχείο, όπου ύψωσαν κόκκινη σημαία. Η πρωτεύουσα της Γαλλίας είχε πέσει στα χέρια των ξεσηκωμένων εργατών.

Η κυβέρνηση του Θιέρσου κατέφυγε στην παλιά έδρα των Γάλλων βασιλιάδων, στις Βερσαλλίες (περίπου 19 χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι) εκεί συγκέντρωσε και τα πιστά της στρατεύματα. Η κεντρική επιτροπή της εθνοφρουράς έγινε προσωρινή κυβέρνηση του προλεταριάτου που νίκησε και της ριζοσπαστικής μερίδας των μικροαστών που είχε συμμαχήσει μαζί του.

Καιρός

Στη Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά διαστήματα. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις μικρής διάρκειας στα ορεινά. Σταδιακά όμως τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι ισχυροί και στα δυτικά και νότια πελάγη πρόσκαιρα πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια μείον 4-6, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά μείον 1-11, στο Αιγαίο από 4-13 και στη Θεσσαλονίκη μείον 1-5 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3-11 βαθμούς.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 18 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

1844. To πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας.

1848. Εξέγερση του λαού του Βερολίνου.

1921. Υπογράφτηκε η συνθήκη ειρήνης μεταξύ της Σοβιετικής Ενωσης και της Πολωνίας.

1922. Ο Μαχάτμα Γκάντι καταδικάζεται από τους Αγγλους αποικιοκράτες σε εξάμηνη φυλάκιση για την εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής που κήρυξε.

1929. Υπογράφτηκαν τα πρωτόκολλα της ελληνο-γιουγκοσλαβικής Συμφωνίας για την παραχώρηση ελεύθερης ζώνης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

1930. Σε συγκέντρωση 20.000 εργατών στο Βερολίνο, μιλάει αντιπρόσωπος της Εργατικής Βοήθειας της Ελλάδας και στο τέλος βγαίνει ειδικό ψήφισμα, όπου οι Γερμανοί εργάτες ζητούν γενική αμνηστία για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Ελλάδα, κατάπαυση της τρομοκρατίας κλπ.

1940 . Χίτλερ και Μουσολίνι συναντώνται στο πέρασμα Μπρένερ των Αλπεων και συμφωνούν για την είσοδο της Ιταλίας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

1965. Ο σοβιετικός κοσμοναύτης Βαλερί Λεόνοφ είναι ο πρώτος άνθρωπος που «περπάτησε» στο διάστημα.

1992. Δημοψήφισμα που γίνεται στη Νοτιοαφρικανική Ενωση τάσσεται υπέρ της κατάργησης του καθεστώτος των φυλετικών διακρίσεων, του απαρτχάιντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ...

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ, οι αγαπημένες γονιών και μαθητών για την προσφορά τους, αναγκάστηκαν και χτες να διαδηλώσουν ζητώντας αλλαγή εργασιακής σχέσης και αυξήσεις.(σελίδα 20)

ΑΞΙΩΣΕΙΣ για άμεση μετεκλογική ικανοποίηση των στόχων τους ως προς το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και το φορολογικό κατέθεσαν χτες οι βιομήχανοι στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. (σελίδα 23)

ΑΠΟΦΑΣΗ της Τράπεζας της Ελλάδας για ευνοϊκή χρηματοδότηση του τζόγου και επέκταση του αριθμού των εγκλωβισμένων στο Χρηματιστήριο πολιτών. (σελίδα 22)

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ γονιών αποφοίτων Λυκείου παλιότερων χρόνων γιατί δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ. (σελίδα 24)

ΧΑΘΗΚΑΝ τρεις ζωές χτες στην άσφαλτο όταν ανατράπηκε στρατιωτικό όχημα στο ύψος της Μαλακάσας. (σελίδα 25)

ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ μέσα στο κελί λίγο πριν τον καθίσουν στο σκαμνί του Αυτόφωρου, καθώς είχε κάνει το «έγκλημα» να κυκλοφορεί με ανασφάλιστο αυτοκίνητο. (σελίδα 25)

ΥΠΑΡΧΟΥΝ κι άλλες καταγγελίες για τα γηροκομεία καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι σ' αυτά, με αφορμή την υπόθεση του Γηροκομείου Πειραιά. (σελίδα 25)

ΣΠΕΙΡΑεκβιαστών νυχτερινών κέντρων εξαρθρώθηκε στην Αθήνα. Κατείχαν ολόκληρο οπλοστάσιο. (σελίδα 25)

ΑΠΕΡΓΟΥΝ οι εργαζόμενοι στους Δήμους Καλλιθέας και Ανω Λιοσίων, διεκδικώντας καταβολή παρακρατημένων αποδοχών. (σελίδα 27)

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ αγυρτεία από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου με στόχο τον εκλογικό εγκλωβισμό των αγροτών. (σελίδα 27)

ΘΑΒΟΥΝ για μια ακόμα φορά τις λύσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας. (σελίδα 36)

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ οικοδόμων. Την Κυριακή οργανώνουν ειδική εκδήλωση στο Μενίδι για τους συναδέλφους τους σεισμοπαθείς. (σελίδα 36)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ