Σάββατο 18 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ 18 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

1844. Γεννιέται ο Νικολάι Ρίμσκι- Κόρσακοφ. Απ' τους μεγαλύτερους Ρώσους συνθέτες κλασικής μουσικής. Αξιοποίησε, όπως και ο Γκλίνκα, τα ιδεώδη μια εθνικής μουσικής αντλώντας έμπνευση από τη λαϊκή παράδοση της Ρωσίας. Ηταν δάσκαλος του Ιγκόρ Στραβίνσκι και του Σεργκέι Προκόφιεφ. Σημαντικότερα έργα του θεωρούνται τα «Σάτκο», «Αντάρ», «Σεχραζάτ», «Νύχτα του Μάη». Πέθανε το 1908.

1858. Γεννιέται ο Ρούντολφ Ντίζελ. Γερμανός μηχανικός και εφευρέτης του ομώνυμου πετρελαιοκινητήρα. Πέθανε το 1913.

1869. Γεννιέται ο συντηρητικός Βρετανός πρωθυπουργός Αρθουρ Νέβιλ Τσάμπερλεν. Ηταν ο εμπνευστής της πολιτικής του «κατευνασμού» απέναντι στη χιτλερική Γερμανία με σκοπό να τη στρέψει κατά της Σοβιετικής Ενωσης. Συνυπέγραψε την κατάπτυστη Συμφωνία του Μονάχου για το διαμελισμό της Τσεχοσλοβακίας.

1935. Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Πάλλης. Λογοτέχνης απ' τους θερμότερους υποστηρικτές του δημοτικισμού. Εζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο εξωτερικό. Το σύνολο του έργου του εκδόθηκε το 1915 με τον τίτλο «Κούφια καρύδια». Εκανε ορισμένες λαμπρές μεταφράσεις, όπως της «Ιλιάδας» του Ομήρου, της Καινής Διαθήκης, αρχαίων ελλήνων συγγραφέων και του φιλοσοφικού έργου του Καντ.


1936. Πεθαίνει εξόριστος στο Παρίσι ο πέντε φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος. Είχε γεννηθεί στις 23 Αυγούστου 1864. Στη Γαλλία κατέφυγε το 1935 μετά την αποτυχημένη απόπειρα να πάρει την εξουσία με πραξικόπημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ