Σάββατο 18 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Καταδίκασε από τη μια... συνεργάζεται από την άλλη

Σφοδρή επίθεση κατά του δικομματισμού, η οποία, όμως, συνοδεύτηκε από την πολιτική πρόθεση του ΔΗΚΚΙ, να προχωρήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, έκανε χτες το μεσημέρι από το Ζάππειο ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ενόψει των εκλογών της 9ης Απρίλη. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ ανακοίνωσε επίσημα και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματός του.

Ο Δ. Τσοβόλας ζήτησε την ψήφο του ελληνικού λαού, προκειμένου να ανατραπεί το δίπολο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ υποστήριξε ότι αν μετά τις εκλογές δεν υπάρξει αυτοδυναμία για το σχηματισμό κυβέρνησης, το κόμμα του θα προχωρήσει σε συνεργασία με τις προοδευτικές δυνάμεις, θα επιβάλει μια φιλολαϊκή πολιτική και θα χαράξει άλλη εθνική στρατηγική. Είναι ξεκάθαρο ότι η ηγεσία του ΔΗΚΚΙ και ο Δ. Τσοβόλας προσβλέπουν στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι θα επιβάλουν στο μέχρι πρότινος κυβερνών κόμμα - το οποίο έχει δώσει ρεσιτάλ νεοφιλελευθερισμού - τις δικές τους «φιλολαϊκές» απόψεις! Πάντως, για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο, ο Δ. Τσοβόλας δεν έδωσε καμιά ουσιαστική απάντηση, στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Αρκέστηκε απλά να αναλύσει εκ νέου τις θέσεις που πρεσβεύει το ΔΗΚΚΙ και τους στόχους του.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, έγινε σαφές ότι το ΔΗΚΚΙ έχει ξεκάθαρο στόχο στην πολιτική του φιλοσοφία, τη διαχείριση του συστήματος. Μάλιστα, ο Δ. Τσοβόλας υποστήριξε επί λέξει ότι «ακόμη και μ' αυτήν την απαράδεκτη και βλαπτική για την πορεία της ΕΕ πολιτική που περιλήφθηκε στη σύμβαση του Μάαστριχτ μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ρωγμές και τις αντινομίες που έχει το σύστημα και να εφαρμόσουμε μια πολιτική που πράγματι θα κάνει ισχυρή παραγωγικά την Ελλάδα στην Ευρώπη...». Δηλαδή, με άλλα λόγια, ο Δ. Τσοβόλας χτες από το Ζάππειο υποστήριξε ότι μια άλλη κυβέρνηση... που έχει την ικανότητα να βλέπει τα κενά... σε συνθήκες που έχουν φτιάξει κυβερνήσεις για να εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, μπορεί - με καλύτερη διαπραγμάτευση - να αποβεί προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων... Κατ' επέκταση, οι εντολές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών μπορούν με διαπραγματευτική ικανότητα να αποδειχθούν και ...φιλολαϊκές!

Σ' άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ καταδίκασε τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζουν την τελευταία δεκαετία της διακυβέρνησης του τόπου, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ. Υποστήριξε ότι το κόμμα του έχει πρόγραμμα, που βάζει στο επίκεντρο την ανάπτυξη της χώρας, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του αγροτικού κόσμου. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι ο Δ. Τσοβόλας, καθόλη τη διάρκεια της ομιλίας του, καυτηρίαζε την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων που εφαρμόστηκε τα 10 τελευταία χρόνια. Προφανώς, ο Δ. Τσοβόλας θεωρεί ότι μέχρι εκείνη την περίοδο τα πάντα λειτουργούσαν προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Μάλιστα, για να δώσει περισσότερη αίγλη... στη διαπίστωσή του, τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση: «Ο λαός, οκτώ χρόνια μέχρι το 1989, χόρτασε ψωμάκι...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ