Σάββατο 18 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΜΑΡΞ: Η μεγαλύτερη προσωπικότητα

ΟΠ. Καψής (Π. Κ.) στα «ΝΕΑ» (14.3.2000) σε σημείωμά του για το Χρηματιστήριο αναφέρθηκε στον Καρλ Μαρξ. Συγκεκριμένα έγραψε: «Ο Κ. Μαρξ έπεσε έξω σε όλες σχεδόν τις προβλέψεις του. Εκτός από -τουλάχιστον- μία: ότι οι καπιταλιστές είναι ικανοί να πουλήσουν στους προλετάριους ακόμα και το σχοινί με το οποίο θα τους κρεμάσουν».

Κατ' αρχήν εφ' όσον ο Π. Κ. αναφέρεται στο Χρηματιστήριο έπρεπε να μας πληροφορήσει τι είπε ο Καρλ Μαρξ γι' αυτό. Ο Κ. Μαρξ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το χρηματιστήριο, το ναό του κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό το συμπέρασμά του ότι «τα μικρά ψάρια καταβροχθίζονται από τους καρχαρίες και τα πρόβατα από τους λύκους του χρηματιστηρίου» («Κεφάλαιο», τόμος 3, σελ. 555, εκδόσεις «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»). Αλλά φαίνεται ότι αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον Π. Κ.

Το κύριο όμως είναι ότι αποφαίνεται πως ο Μαρξ έπεσε έξω σε όλες του τις προβλέψεις. Αυτό είναι απαράδεκτη διαστρέβλωση. Πολύ περισσότερο μάλιστα που γράφεται την ημέρα της επετείου του θανάτου του Κ. Μαρξ.

Ο Κ. Μαρξ είναι ο οικουμενικός δάσκαλος της εργατικής τάξης που ανακάλυψε τους νόμους εξέλιξης της ανθρώπινης κοινωνίας γενικά και ειδικά της καπιταλιστικής κοινωνίας.

ΟΚ. Μαρξ εξόπλισε το προλεταριάτο με επαναστατική - κριτική θεωρία που του έδωσε τη δυνατότητα να παλεύει για να βελτιώσει τη θέση του και να μετασχηματίσει ριζικά την καπιταλιστική κοινωνία. Είναι χαρακτηριστική η 11η θέση για το Φόιερμπαχ: «Οι φιλόσοφοι μονάχα εξηγούσαν με διάφορους τρόπους τον κόσμο, το ζήτημα όμως είναι να τον αλλάξουμε». Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η σφυγμομέτρηση του ΒΒC μέσω του ΙΝΤΕΡΝΕΤ ανέδειξε τον Κ. Μαρξ τη μεγαλύτερη προσωπικότητα της δεύτερης χιλιετίας.


Κώστας ΚΑΠΠΟΣ
Υ.Γ.Ο κ. Σημίτης υποστήριξε σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ» ότι ενόψει της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ δεν εφαρμόστηκε πολιτική λιτότητας. Να μας συγχωρεί, αλλά πρέπει να τον ρωτήσουμε: μήπως πιστεύει ότι ο λαός ευημερεί μέσω των εκπροσώπων του;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ