Σάββατο 18 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανοιχτές από την Ελλάδα οι πόρτες για τους μισθοφόρους του ΝΑΤΟ

Η κυβέρνηση έτοιμη να υποδεχτεί τις αμερικανικές δυνάμεις, που θα ενισχύσουν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα στο Κόσσοβο.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποδεχτεί τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, οι οποίες με το πρόσχημα της πραγματοποίησης ασκήσεων, θα περάσουν από τα λιμάνια του Λιτόχωρου και της Θεσσαλονίκης και θα προωθηθούν στο Κόσσοβο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν η διαδικασία της αποβίβασης θα ξεκινήσει πιθανότατα τα χαράματα της ερχόμενης Δευτέρας.

Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα έναντι των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, υποχρεώνουν την κυβέρνηση να αναλάβει το όποιο προεκλογικό κόστος συνεπάγεται η διέλευση των 1200 Αμερικανών μισθοφόρων που θα προωθηθούν στο Κόσσοβο. Μάλιστα, ο υπουργός εξωτερικών, έχει- κατά τα φαινόμενα- αναλάβει και το έργο της προειδοποίησης του Βελιγραδίου για τα επαπειλούμενα δεινά. Χτες, για παράδειγμα, ο Γ.Παπανδρέου συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κόσσοβο. Αμέσως μετά το τηλεφώνημα με τον Γιοβάνοβιτς, ο Γ.Παπανδρέου ενημέρωσε τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα για το κλίμα και την ατμόσφαιρα που διέγνωσε κατά την επικοινωνία του με το Βελιγράδι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, όταν ρωτήθηκε χτες για τη διέλευση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από τα ελληνικά εδάφη ισχυρίστηκε ότι «σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, τη συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων, αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη του ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας θα διέλθουν ειρηνευτικές δυνάμεις, οι οποίες και θα αναλάβουν αποστολή στην ταραγμένη αυτή περιοχή. Αυτό, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι κάτι που επιθυμούν όλες οι πλευρές, το επιθυμούμε και εμείς. Πιστεύω, είπε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο Δ.Ρέππας, ότι η παρουσία των δυνάμεων εκεί είναι προς το συμφέρον και της Σερβίας». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε επίσης ότι «η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, με διάφορους τρόπους έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της να είναι παρούσα μεγάλη ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή, προκειμένου να διασφαλίσει την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ».

Πάντως, αυτοί οι ισχυρισμοί του Ελληνα κυβερνητικού εκπροσώπου δεν επιβεβαιώνονται από το Βελιγράδι. Πηγές του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζουν ότι το Βελιγράδι ουδέποτε ρωτήθηκε για την ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Κόσσοβο και κατά συνέπεια δεν έχει εκφράσει τη συμφωνία του για μια τέτοια εξέλιξη.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η κατάσταση στο Κόσσοβο βρίσκεται στην «ατζέντα» των συζητήσεων που θα έχουν την προσεχή βδομάδα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Το Κόσσοβο θα είναι και το θέμα που θα συζητήσουν οι ηγέτες της ΕΕ στο δείπνο που θα έχουν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στη Λισαβόνα την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ