Σάββατο 18 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΕ
Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου για το κατοχικό δάνειο

Σχόλιο του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα

Πλήρη άγνοια για το έγκλημα και αναρμοδιότητα για το θέμα δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ντα Κόστα, (μη) απαντώντας σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Στρατή Κόρακα, σχετικά με το θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων.

Σχολιάζοντας την απάντηση του προεδρεύοντα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τη χαρακτήρισε «απάντηση Ποντίου Πιλάτου».

Συνεχίζοντας ο Στρ. Κόρακας σημείωσε: «Στα χρόνια της κατοχής, η γερμανική ναζιστική κυβέρνηση απέσπασε από την ελληνική κατοχική κυβέρνηση αναγκαστικό δάνειο, που σήμερα με τους τόκους και τον πληθωρισμό ανέρχεται γύρω στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι ένα δάνειο υπογεγραμμένο, είναι μια συγκεκριμένη υποχρέωση της Γερμανίας, που όπως διευκρινιζόταν στην ίδια τη σύμβαση του δανείου, θα πληρωνόταν οποιαδήποτε και αν ήταν η έκβαση του πολέμου. Πρόκειται, λοιπόν, για να αναφερθούμε, κατ' αρχήν, σ' αυτό το θέμα, για ζήτημα συναλλαγής, έστω και αναγκαστικής, ανάμεσα σε δύο χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν μπορεί το Συμβούλιο να κλείνει τα μάτια μπροστά στο γεγονός ότι, λόγω της ισχύος της προφανώς, η Γερμανία αρνείται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Η ίδια φυσικά εισπράττει μέχρι τελευταίας δεκάρας τα δάνεια που δίνει. Αλλά εκμεταλλεύεται τη σημερινή ισχύ της για να μην πληρώσει, όπως τότε στηρίχτηκε στην ισχύ της για να αρπάξει αυτά τα τεράστια ποσά».

«Το άλλο είναι - σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ - οι τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε με τα στρατεύματα κατοχής της η Γερμανία στην Ελλάδα. Αυτό ανέρχεται γύρω στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε άλλες χώρες πλήρωσε. Στην Ελλάδα δεν πληρώνουν. Γιατί; Βέβαια και οι έκτοτε ελληνικές κυβερνήσεις έχουν τεράστιες ευθύνες, αλλά κάποτε πρέπει αυτά τα ζητήματα να λυθούν. Κατά καιρούς η Γερμανία αναγνώρισε αυτή την υποχρέωσή της. Ομως, με διάφορα προσχήματα δεν την εκπλήρωσε. Τώρα, με τα γεγονότα και τις εξελίξεις των τελευταίων δέκα ετών, και οι δικαιολογίες εξέλιπαν, άρα είναι υποχρεωμένη να πληρώσει, και το Συμβούλιο δεν μπορεί να νίπτει τας χείρας του. Θεωρώ απαράδεκτη την απάντηση του κυρίου προεδρεύοντα».

Ανταπαντώντας ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου ζήτησε από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ να του υποδείξει το νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα μπορούσε να παρέμβει.

...Βέβαια για άλλες... παρεμβάσεις κατασκευάζουν το νομικό πλαίσιο, γράφοντας «στα παλιά τους τα παπούτσια» το υπάρχον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ