Σάββατο 18 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ολη η περιοχή ένα πεδίο ΝΑΤΟικών «στρατιωτικών ασκήσεων»...

ΝΑΤΟικοί κινούνται στη περιοχή της Μιτρόβιτσα

Associated Press

ΝΑΤΟικοί κινούνται στη περιοχή της Μιτρόβιτσα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Σε απέραντο πεδίο «στρατιωτικών ασκήσεων» μετατρέπεται από την Κυριακή το Κοσσυφοπέδιο, οπότε αρχίζει η πρώτη φάση απόβασης των ενισχύσεων, που αποστέλλουν ΝΑΤΟικές και μη ΝΑΤΟικές χώρες, με σκοπό τη συμμετοχή τους στην άσκηση «Δυναμική Απάντηση 2000». Οπως ανακοίνωσε χτες και ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, κομβικό σημείο για την πραγματοποίηση της «άσκησης» θα είναι και πάλι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, απ' όπου θα περάσουν 1.100 Αμερικανοί πεζοναύτες και άλλοι 900 στρατιώτες από Αργεντινή, Πολωνία και Ρουμανία. Το ερώτημα που πλανάται είναι, βέβαια, εάν η «Δυναμική Απάντηση 2000» θα «παγώσει» ή θα ανάψει για τα καλά τις εστίες έντασης στην περιοχή... Πολλά φαίνεται πως θα κριθούν κατά το διάστημα 27 Μάρτη-3 Απρίλη, οπότε θα διεξαχθεί το σημαντικότερο και κρισιμότερο μέρος των ασκήσεων.

Αμερικανικό Πεντάγωνο: «Από τη Θεσσαλονίκη θα αναπτυχθούμε σ' όλο το Κοσσυφοπέδιο»!

Εκτεταμένη αναφορά στις προγραμματισμένες ασκήσεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο έκανε χτες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Κρόουλι. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η «Δυναμική Απάντηση 2000» θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή 2.000 Αμερικανών και άλλων στρατιωτών, που θα καταφθάσουν στο Κοσσυφοπέδιο, μέσω ΠΓΔΜ, ξεκινώντας από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η δύναμη των 2.000 στρατιωτών θα συναντήσει μέσα στην ερχόμενη βδομάδα τους περίπου 42.000 στρατιώτες της KFOR που εδρεύουν στο Κοσσυφοπέδιο.

«Οι στρατιώτες θα μετακινηθούν πιθανότατα μέσω του ελληνικού λιμένα, όπως έκαναν και στο παρελθόν», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, που ισχυρίστηκε πως ο σκοπός της άσκησης είναι «να αποδείξει το ΝΑΤΟ ότι είναι έτοιμο να διασφαλίσει κλίμα ασφάλειας στο Κοσσυφοπέδιο και ταυτόχρονα να εξετάσει τις δυνατότητες που διαθέτει για ταχεία επέμβαση και ενίσχυση της KFOR εάν και όταν αυτό κριθεί απαραίτητο»... Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι δυνάμεις, που θα πάρουν μέρος στην άσκηση, θα αναπτυχθούν σ' όλο το Κοσσυφοπέδιο και θα παραμείνουν σ' αυτό έως τις αρχές του Απρίλη. Αρνούμενος πως η «Δυναμική Απάντηση 2000» διεξάγεται με αφορμή τις κλιμακούμενες ταραχές στο Κοσσυφοπέδιο, ο Κρόουλι σημείωσε πως «η συγκεκριμένη άσκηση γίνεται σταθερά τα τελευταία πέντε χρόνια, μετά την αρχική αποστολή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Βοσνία»!

Μιλώντας αναλυτικότερα για τη δύναμη των 2.000 στρατιωτών, που θα σταλούν για να συμμετάσχουν σ' αυτή την καλά συντονισμένη επίδειξη ισχύος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανακοίνωσε πως καλούνται να πάρουν μέρος 1.100 επίλεκτοι πεζοναύτες του στρατού των ΗΠΑ και άλλοι 900 από την Αργεντινή, την Ολλανδία, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Η βάση των δυνάμεων αυτών θα είναι στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Αναλυτικότερα στοιχεία από την KFOR

Σύμφωνα με νεότερες ανακοινώσεις από το Γραφείο Τύπου της KFOR, η «Δυναμική Απάντηση 2000» θα διεξαχθεί σε τέσσερις φάσεις: Προετοιμασία, Απόβαση, Ενεργός Συμμετοχή και Διαδικασία τερματισμού της άσκησης. Βασικοί άξονες της άσκησης θα είναι η «πρακτική» και η «εξασφάλιση στρατηγικών, επιχειρησιακών και τακτικών εφαρμογών» για την ανάπτυξη των «Στρατηγικών Εφεδρικών Δυνάμεων» (έτσι αποκαλούνται οι έκτακτες δυνάμεις που συμμετέχουν στην άσκηση). Οι δυνάμεις αυτές αποτελούνται από την 4η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών της Αργεντινής, το 1ο Τάγμα Πεζοναυτών της Ολλανδίας, το 10ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού του πολωνικού στρατού, στρατιώτες από το 26ο Τάγμα Πεζικού του ρουμανικού στρατού και την 24η Μονάδα Πεζοναυτών Ειδικών Αποστολών των ΗΠΑ. Οι «Στρατηγικές Εφεδρικές Δυνάμεις» θα αναπτυχθούν μεν σ' ολόκληρη την επαρχία του Κοσσυφοπεδίου αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους θα είναι συγκεντρωμένο στην περιοχή του Πρίζρεν. Το βασικό επιχειρησιακό στάδιο της «Δυναμικής Απάντησης 2000» θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή ταξιαρχιών, στο βόρειο, στο κεντρικό και το ανατολικό Κοσσυφοπέδιο.

Στρατιωτικό υλικό και μεταγωγικά θα αρχίσουν να μετακινούνται από τις βάσεις των χωρών που συμμετέχουν στην άσκηση από την ερχόμενη Κυριακή (19 Μάρτη), ενώ η KFOR έχει ήδη τεθεί στη φάση προετοιμασίας. Η φάση απόβασης των δυνάμεων αυτών θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 26 του Μάρτη, ενώ η κυριότερη φάση των επιχειρησιακών ασκήσεων εδάφους θα πραγματοποιηθεί από τις 27 του Μάρτη έως τις 3 του Απρίλη.

«Η KFOR απέτυχε», διαπιστώνει ο Ρώσος υπουργός Αμυνας

«Η KFOR εγκατέλειψε στην τύχη του τον μη αλβανόφωνο πληθυσμό του Κοσσυφοπεδίου, ώστε να μπορεί να εξοντωθεί σε διαστάσεις ανθρώπινης τραγωδίας», δήλωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ.Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας, η αποστολή της KFOR στην περιοχή περί «διατήρησης της ειρήνης και διαφύλαξης της ασφάλειας απέτυχε», καθώς, αντίθετα, έλαβε χώρα γενοκτονία και εθνική εκκαθάριση του μη αλβανόφωνου πληθυσμού.

Ο Σεργκέγιεφ στη διάρκεια ομιλίας του στη Ρωσική Δούμα επανέλαβε την «απειλή» της Μόσχας, πως εάν η κατάσταση στην KFOR χειροτερεύσει, τότε η διοίκηση της ρωσικής δύναμης που συμμετέχει σ' αυτήν θα «εξετάσει ορισμένες λύσεις». Αν και δεν ξεκαθάρισε ποιες ακριβώς «λύσεις» θα εξετάσει η Ρωσία σ' αυτή την περίπτωση, εντούτοις, ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης των Ρώσων στρατιωτών από την πολυεθνική ΝΑΤΟική δύναμη.

«Σχετικά καλή», θεωρεί ο Σολάνα την κατάσταση στο Κόσσοβο

«Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είναι σχετικά καλή. Οι πρόσφατες συγκρούσεις στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα δεν είναι τόσο σοβαρές όσο φαίνονται, επειδή σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες η ασφάλεια στην περιοχή έχει βελτιωθεί». Αυτά μεταξύ άλλων δήλωσε στο χτεσινό φύλλο της ιταλικής εφημερίδας«ΚΟΡΙΕΡΕ ΝΤΕΛΑ ΣΕΡΑ», ο ανώτατος υπεύθυνος της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, προχωρώντας μάλιστα και σε μία έκκληση προς τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου: «Δεν πρέπει να απομονωθούν», είπε, «αλλά να συμμετάσχουν στα κυβερνητικά όργανα που θα δημιουργηθούν στην επαρχία».

Σε διάφορα σημεία της συνέντευξής του ο Σολάνα επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις πως επίκειται ανάφλεξη των συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο, αυτή τη φορά, ανάμεσα στις δυνάμεις της πολυεθνικής KFOR και εξτρεμιστικά στοιχεία των Κοσσοβάρων Αλβανών.

Σ' άλλο σημείο επανέλαβε πως η KFOR θα παραμείνει στο Κοσσυφοπέδιο για πολύ καιρό λέγοντας πως «η ανοικοδόμηση και η σταθερότητα απαιτούν χρόνο». «Κανείς δε θα πρέπει να περιμένει θαύματα», δήλωσε χαρακτηριστικά...

Το Βελιγράδι διαψεύδει κινήσεις σε βάρος του Μαυροβουνίου

Η διοίκηση του 2ου Σώματος Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας με έδρα το Μαυροβούνιο διέψευσαν, χτες, κατηγορηματικά με κοινή ανακοίνωση τους τις πληροφορίες ΝΑΤΟικών αξιωματούχων ότι ο γιουγκοσλαβικός στρατός προχωρεί σε δραστηριότητες στο Μαυροβούνιο, που μπορούν να οδηγήσουν σε συγκρούσεις με την τοπική αστυνομία.

«Το 2ο Σώμα Στρατού και το Πολεμικό Ναυτικό σέβονται το σύνταγμα της Γιουγκοσλαβίας και δε θα επιτρέψουν την οποιαδήποτε παράνομη συμπεριφορά απέναντι στο γιουγκοσλαβικό στρατό από όποια πλευρά και να προέλθει», τονίζεται στην ανακοίνωση, που σημειώνει μεταξύ άλλων πως ο ομοσπονδιακός στρατός «επιθυμεί την επίλυση όλων των πολιτικών διαφορών με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο».

Τέλος, ο γιουγκοσλαβικός στρατός διαψεύδει ότι η 7η Ταξιαρχία Στρατονομίας στο Μαυροβούνιο είναι παραστρατιωτική ομάδα, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου εκτοξεύει τέτοιες κατηγορίες επιχειρώντας να αποκρύψει «διάφορες δραστηριότητες», που συντελούνται στο έτερο μέλος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας υπό την αιγίδα των κρατικών οργάνων.

Επιπλέον, χτες, ο γγ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, μετά τη συνάντηση που είχε στη Βουδαπέστη με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, απηύθυνε, όπως είπε ο ίδιος, «δημόσια έκκληση» προς τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Μιλόσεβιτς προκειμένου να άρει τον οικονομικό αποκλεισμό του Μαυροβουνίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ