Σάββατο 18 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ο εφιάλτης πίσω από το «σόου»
  • Ο Κ. Καραμανλής επιχείρησε να εμφανίσει ως καινούριο το νεοφιλελευθερισμό, την ΟΝΕ και τη «νέα τάξη»
  • Ολοφάνερη η αδυναμία να διαφοροποιηθεί από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ: «Η πολιτική δεν πρέπει να αλλάζει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση»!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ενα «πολυθέαμα», ένα χολιγουντιανό σόου, με το οποίο επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ως καινούριο το σκουριασμένο και αποτρόπαιο πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού, ήταν η χτεσινή πρώτη μέρα του συνεδρίου της ΝΔ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

«Η καλύτερη Ελλάδα», που επαγγέλλεται η ηγεσία της ΝΔ, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την Ελλάδα της ΟΝΕ και της «νέας τάξης», η Ελλάδα των λίγων σε βάρος των πολλών.

Το «όραμα» και η «πολιτική πρόταση» που περιέγραψε στην ομιλία του ο Κ. Καραμανλής δεν είναι παρά ο εφιάλτης που ετοιμάζουν για την πλειοψηφία του λαού μετά τις εκλογές.

Η «πολιτική πρόταση» της ΝΔ δεν έχει καμία διαφορά από αυτή που εφαρμόζει το «εκσυγχρονισμένο» ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό και το κυριότερο επιχείρημα του Κ. Καραμανλή ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι καλός διαχειριστής της «δικής μας» πολιτικής και ιδεολογίας.

Ο Κ. Καραμανλής εμφάνισε το κόμμα του ως αυθεντικό εκφραστή του φιλελευθερισμού και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, αλλά ταυτόχρονα επιχείρησε να ντύσει αυτή την απάνθρωπη πολιτική με «κοινωνικό πρόσωπο».

Μάλιστα, παρουσίασε το φιλελευθερισμό ως μονόδρομο: «Αξονας πολιτικής στη σημερινή εποχή, πέρα από το φιλελευθερισμό δεν υπάρχει», αποφάνθηκε πολλές φορές στην ομιλία του. Προσδιορίζοντας την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματός του είπε ότι «είμαστε η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη, η ήρεμη δύναμη του μεσαίου χώρου». Ταυτόχρονα είπε, «είμαστε οι αυθεντικοί εκφραστές του ευρωπαϊκού προσανατολισμού».

Ολοφάνερη ήταν η αδυναμία του προέδρου της ΝΔ να δείξει ότι η πολιτική της διαφέρει από αυτή που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ. Επανέλαβε άλλη μια φορά την κατηγορία ότι «οι κυβερνώντες μάς αντιγράφουν». Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει μια πολιτική «επειδή αναγκάστηκε». Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι η φιλοδοξία, όπως είπε, της κυβέρνησης της ΝΔ δεν είναι «να έρθουμε στην εξουσία ως ανατροπέας», αλλά «να συνεχίσουμε τα θετικά που βρίσκονται σε εξέλιξη και να επιτύχουμε ταχύτερους ρυθμούς»! «Δεν μπορεί και δεν πρέπει - πρόσθεσε - να αλλάζει η πολιτική από κυβέρνηση σε κυβέρνηση»!

Δυο είναι, είπε, οι στόχοι της ΝΔ: Πρώτον, «είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τολμηρά την ιδιωτική πρωτοβουλία», και δεύτερον, «να μειώσουμε αποτελεσματικά την όποια επιχειρηματική δράση του δημόσιου τομέα». Παράλληλα όμως, προκειμένου να πείσει ότι ο νεοφιλελευθερισμός διαθέτει και «κοινωνική ευαισθησία», έκανε μια εκτενή αναφορά στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα (ανεργία, φτώχεια, υγεία, παιδεία, ναρκωτικά, εγκληματικότητα), επιχειρώντας να δείξει ότι διαθέτει λύσεις, και μάλιστα φιλολαϊκές!

Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος της ΝΔ προσπάθησε να τονώσει το ηθικό των στελεχών, εμφανιζόμενος βέβαιος για τη νίκη στις εκλογές - «είμαστε η κυβέρνηση της άνοιξης» - και τονίζοντας ότι για πρώτη φορά η παράταξη κατεβαίνει ενωμένη στις εκλογές.

Ο Κ. Μητσοτάκης

Σχεδόν πανομοιότυπη με την ομιλία του Κ. Καραμανλή ήταν η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη που τον διαδέχτηκε στο βήμα.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε με τη σειρά του ότι «υπάρχει σήμερα παγκόσμια μία ιδεολογία, η δική μας φιλελεύθερη ιδεολογία», καυχήθηκε γιατί ως πρωθυπουργός υπέγραψε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και επέκρινε το ΠΑΣΟΚ που προσπαθεί ανεπιτυχώς να εφαρμόσει «τη δική μας πολιτική». Ομως, «εμείς είμαστε αρμοδιότεροι να εφαρμόσουμε τη δική μας πολιτική», τόνισε.

Δεν παρέλειψε να προσδιορίσει τις «μεγάλες τομές» που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ: «Διαρθρωτικές αλλαγές, απελευθέρωση αγορών, καινοτομίες στα κίνητρα ανάπτυξης, στην ανταγωνιστικότητα, στην απασχόληση και τη φορολογία».

Από την πλευρά του συνέβαλε στη δημιουργία εικόνας συσπείρωσης και νίκης, αρκεί, όπως είπε, να γίνει συνολική προσπάθεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ