Σάββατο 18 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κοντά στους λιμενικούς το ΚΚΕ

Περιοδεία στο λιμάνι των υποψήφιων βουλευτών Γιάννη Κατσαρού και Κώστα Ζουράρι

Οσο δυσκολεύει η ζωή του λαού, όσο δυναμώνει ο αυταρχισμός, τόσο θα οξύνονται και τα προβλήματα του Λιμενικού Σώματος και των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας, τόνισαν στους λιμενικούς της Θεσσαλονίκης οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Κατσαρός και Κώστας Ζουράρις, οι οποίοι επικεφαλής κλιμακίου της ΚΟΘ περιόδευσαν χτες το πρωί στο λιμάνι.

Στη συνάντηση με τον λιμενάρχη, κ. Παπαϊωάννου, τον υπολιμενάρχη και εκπρόσωπο του σωματείου των Λιμενικών Θεσσαλονίκης, αναδείχτηκε ως μείζον πρόβλημα της υπηρεσίας η έλλειψη προσωπικού και επαρκών σύγχρονων καταδιωκτικών μέσων. Οι ελλείψεις αυτές δεν επιτρέπουν στο Λιμενικό να ανταποκριθεί με επιτυχία στα σοβαρά καθήκοντα φύλαξης της εκτεταμένης ακτογραμμής της χώρας.

Ο Γιάννης Κατσαρός βεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι για το ΚΚΕ δεν είναι άγνωστα τα προβλήματα του Λιμενικού, αλλά αντίθετα έχουν επανειλημμένα απασχολήσει το Κόμμα, το οποίο έχει καταθέσει στη Βουλή δεκάδες Αναφορές και Ερωτήσεις, προωθώντας λύσεις στα χρόνια αυτά προβλήματα. Ο εκπρόσωπος του Σωματείου Λιμενικών Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που μόλις πρόσφατα κατέθεσε Επερώτηση στη Βουλή για συγκεκριμένα προβλήματα του σώματος.

Οι αξιωματικοί από την πλευρά τους επιβεβαίωσαν την οξύτητα του προβλήματος έλλειψης προσωπικού με τα στοιχεία που έδωσαν, σύμφωνα με τα οποία σε όλη την Ελλάδα υπηρετούν σήμερα 4.500 λιμενικοί, ενώ στη Θεσσαλονίκη περίπου 90. Σύμφωνα με μελέτη του ίδιου του κράτους, στις αρχές της δεκαετίας του '80 το προσωπικό του Λιμενικού έπρεπε να είναι 6.500. Το Λιμενικό Σώμα ανεβάζει αυτό τον αριθμό σε 9.000 και σύμφωνα με διεθνή μελέτη, που παίρνει υπόψη της τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ο αριθμός των λιμενικών στην Ελλάδα έπρεπε να είναι σήμερα 13.500 για να μπορεί το σώμα να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις σύγχρονες αυξημένες απαιτήσεις φύλαξης της ακτογραμμής και παρεμπόδισης της αυξημένης κίνησης λαθρεμπόρων και λαθρομεταναστών.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, με μια ακτογραμμή συνολικού μήκους 16.000 χιλιομέτρων, έχει μεγαλύτερη παραλία από ό,τι η υπόλοιπη μαζί Ευρωπαϊκή Ενωση και κατά συνέπεια έπρεπε αυξημένη να είναι και η κρατική μέριμνα για τις πραγματικές ανάγκες του Λιμενικού Σώματος.

Στην παρατήρηση των Λιμενικών ότι δε φαίνεται να υπάρχει πολιτική βούληση για νέες προσλήψεις στο σώμα, ο Κώστας Ζουράρις υπογράμμισε ότι αυτό εκπορεύεται από τις Βρυξέλλες, που επιδιώκουν τη συρρίκνωση του δημοσίου σε όλους τους τομείς και κατά συνέπεια πρέπει να καταψηφιστούν τα κόμματα του ευρωπαϊκού μονόδρομου. Για την Αστυνομία δεν ισχύουν βέβαια αυτοί οι περιορισμοί, γιατί παίζει ρόλο καθαρά κατασταλτικό και το κράτος την ενισχύει με κάθε τρόπο σε προσωπικό και μέσα, επισήμανε ο Γιάννης Κατσαρός.

Μετά τη συζήτηση το κλιμάκιο επισκέφθηκε όλους τους εργαζόμενους στα δύο κτίρια του Λιμεναρχείου, μοίρασε υλικό με τις θέσεις του Κόμματος για τα Σώματα Ασφαλείας και συζήτησε με πολλούς θέματα των εκλογών και των επικείμενων αντιπολεμικών κινητοποιήσεων, που θα βάλουν ξανά το λιμάνι στο επίκεντρο της δημόσιας προσοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ