Σάββατο 18 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Προεκλογικοί λεονταρισμοί από την Αθήνα

Η προεκλογική περίοδος επιβάλλει στην Αθήνα να υιοθετήσει μια, δικαιολογημένη μεν ασυνήθιστη δε για την ελληνική κυβέρνηση, «σκληρή γλώσσα» έναντι της Τουρκίας. Αφορμή για την προεκλογική σκληρότητα, με την οποία αναφέρθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας έναντι της Τουρκίας, στάθηκε η δημοσιοποίηση της γνωστής άποψης της Αγκυρας, η οποία εν ολίγοις αρνείται να «κοινοτικοποιήσει» τα προβλήματα που θεωρεί ότι έχει με την Αθήνα.

Την περασμένη Πέμπτη στο Στρασβούργο έγινε γνωστό από τον Γερμανό επίτροπο Γκ. Βερχόιγκεν ότι η Αγκυρα μέσω του Ι. Τζεμ «εγείρει στην ΕΕ θέμα για τους 120.000 Τούρκους της Θράκης, εφόσον η Ελλάδα έχει ζητήσει να συζητηθεί στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης της Ευρώπης με την Τουρκία το θέμα των 5.000 Σλλήνων της Κωνσταντινούπολης».

Οταν χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε την τοποθέτηση του Τούρκου ΥΠΕΞ, είπε, μεταξύ άλλων: «Η ηγεσία της Τουρκίας θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η πορεία της προς την ΕΕ περνά μέσα από την εκπλήρωση συγκεκριμένων υποχρεώσεων, που αναλήφθηκαν από την Τουρκία με την απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι. Υπάρχει ένας χάρτης διαδρομής, υπάρχουν πολιτικοί κανόνες διαρκείς και όλα αυτά πρέπει να γίνουν σεβαστά από την Τουρκία. Διαφορετικά δεν υπάρχει ευρωπαϊκό μέλλον για την Τουρκία. Αυτό πρέπει να είναι σαφές για τον κ. Τζεμ, γιατί πράγματι οι δηλώσεις του βρίσκονται σε απόκλιση από αυτό το οποίο η Τουρκία έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει ως δέσμευση, προκειμένου να επιτύχει την ευρωπαϊκή προσέγγιση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ