ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο κενό η «θυσία» Τσιτουρίδη

Δεν είχε τα αναμενόμενα από τους εμπνευστές της αποτελέσματα η σκηνοθετημένη επιχείρηση εξαγνισμού της πολιτικής τζογαρίσματος των αποθεματικών των Ταμείων και εξευμενισμού των λαϊκών στρωμάτων

Στο κενό πέφτει η επιχείρηση εξαγνισμού της πολιτικής τζογαρίσματος των αποθεματικών των Ταμείων και εξευμενισμού των εργαζομένων, που έστησε η κυβέρνηση με τη «θυσία» του Σ. Τσιτουρίδη.

Η αποπομπή του πρώην υπουργού Απασχόλησης, που είχε όλα τα στοιχεία μιας σκηνοθετημένης «ιστορίας» για να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και να βγάλει λάδι την κυβέρνηση, δεν είχε τα αποτελέσματα που ανέμεναν οι εμπνευστές της, πράγμα που αποτυπώθηκε και στις δημοσκοπήσεις που έγιναν τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (περισσότεροι από έξι στους δέκα) πιστεύουν ότι ο αποκεφαλισμός Τσιτουρίδη αποτελεί «παραδοχή ενοχής» για την κυβέρνηση όσον αφορά την υπόθεση των ομολόγων και ταυτόχρονα πιστεύουν ότι πρόκειται για «επικοινωνιακή εκτόνωση». Το ίδιο υψηλά είναι τα ποσοστά εκείνων που πιστεύουν ότι με την αποπομπή Τσιτουρίδη ο πρωθυπουργός επιδίωκε συγκάλυψη του σκανδάλου των ομολόγων.

Η κυβέρνηση βέβαια, όπως φάνηκε και από τη δήλωση που έκανε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Κ. Καραμανλής, θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να κλείσει το σκάνδαλο των ομολόγων, που ως γνωστόν έχει περιορίσει στις μίζες που δόθηκαν για το ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ της «JP Morgan» που κατέληξε σε τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία, μεταξύ των οποίων και το ΤΕΑΔΥ. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο όμως αν τα καταφέρει, με δεδομένο ότι υπάρχουν ακόμα πλήθος αναπάντητα ερωτήματα και κυρίως γιατί η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική που παραδίδει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστηριακό και τραπεζικό κεφάλαιο.

Το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα εξόδου από την «πολιτική κρίση» δίχως να αποκλείει και τις πρόωρες εκλογές. Οι προθέσεις του Κ. Καραμανλή πάντως αναμένεται να αποσαφηνιστούν στην αυριανή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, όπου είναι βέβαιο ότι θα προκληθεί για πολλοστή φορά από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για άμεση προσφυγή στις κάλπες. Οι πληροφορίες, ωστόσο, επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός απορρίπτει τις πρόωρες εκλογές πριν το φθινόπωρο.

Ως προσφορότερο μέσο για την έξοδο από τη «δυσχερή θέση», στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση, ο Κ. Καραμανλής προκρίνει την εντατικοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, πράγμα που εκτιμά ότι ενισχύει συνολικά τη θέση της κυβέρνησης. Αυτό ακριβώς ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει με την ομιλία που έκανε χτες στην Κάσο, ότι δηλαδή «οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις μάς πηγαίνουν βήμα - βήμα, ημέρα με την ημέρα, πιο μπροστά». Μάλιστα, δε δίστασε να διαστρέψει πλήρως το νόημα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ταυτίζοντάς το με την προώθηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, που ως γνωστόν κατεδαφίζουν ό,τι με κόπους και θυσίες δεκαετιών κατέκτησε η εργατική τάξη. Προκλητικά, ο Κ. Καραμανλής υποστήριξε: «Και αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμά μας για τη σημερινή ημέρα της Πρωτομαγιάς: Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που υπηρετούν το κοινωνικό συμφέρον. Οι πολιτικές που οδηγούν σε μια πραγματικά ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία. Οι πολιτικές για δυναμική και ισόρροπη ανάπτυξη, που παράγει περισσότερες, σταθερότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις δουλιάς. Οι πολιτικές που αντιμετωπίζουν την ανεργία, την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Αυτή είναι η έμπρακτη απόδειξη σεβασμού στους αγώνες των εργαζόμενων που τιμούμε σήμερα»(!).

Πάντως, ο Κ. Καραμανλής δεν είπε λέξη για την υπόθεση των ομολόγων, αν και στη δήλωση του Σαββάτου είχε περιορίσει το θέμα στην «αγορά ομολόγου από τη διοίκηση ενός ταμείου, χωρίς όπως φαίνεται(!) να έγινε σεβαστή η αρχή της προσεκτικής επιλογής και απόφασης», μεταθέτοντας τις ευθύνες στις διοικήσεις των Ταμείων... Πάντως ούτε για το συγκεκριμένο ομόλογο υπήρχε μέχρι χτες κάποια εξέλιξη όσον αφορά την αποδοχή της πρότασης της «JP Morgan» για επαναγορά του ομολόγου, καθώς αντιδρούν οι «ενδιάμεσοι» προμηθευτές στην επιστροφή των προμηθειών. Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση θα δηλώσει ότι δεν κάνει αποδεκτή την πρόταση και θα υποδείξει στα Ταμεία να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Δεν ξεπλένεται η πολιτική καταλήστευσης των Ταμείων

Σχετικά με την παραίτηση Τσιτουρίδη, ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, δήλωσε: «Η κυβέρνηση θα βγει γελασμένη αν νομίζει ότι θα ξεπλυθεί η αντιλαϊκή και αντιασφαλιστική της πολιτική με την παραίτηση Τσιτουρίδη. Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι αυτό το πινγκ πονγκ ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, για τις λεγόμενες προσωπικές πολιτικές ευθύνες, στην ουσία αποσκοπεί στο να κρυφτούν οι ευθύνες που έχουν και τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο, για το θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει και με βάση αυτό λεηλατούνται τα αποθεματικά των ασφαλιστικών οργανισμών. Για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα εξακολουθεί να είναι επίκαιρο και αναγκαίο το αίτημα να σταματήσει η λεηλασία των αποθεματικών, να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα, να σταματήσει ο τζόγος στο χρηματιστήριο με οποιαδήποτε μορφή. Ταυτόχρονα, χρειάζεται οι εργαζόμενοι με την πάλη τους να διαμορφώσουν μια κατάσταση τέτοια που θα αποτρέψει και θα αποκρούσει τη νέα επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε βάρος μας, με στόχο τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, το ύψος των συντάξεων και του τρόπου υπολογισμού του, τα ΒΑΕ και άλλα».

ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τέχνη και ταξική πάλη

Το Σάββατο, 5 Μάη του 2007, στις 19.00, στην αίθουσα συνεδρίων της ΚΕ, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, με θέμα «Ο ρόλος της τέχνης και του καλλιτέχνη στην ταξική πάλη.Μπέρτολτ Μπρεχτ».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει εκτενή αναφορά στη ζωή και το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη, που τα αφιέρωσε στον αγώνα της εργατικής τάξης για καλύτερη ζωή σε μια σοσιαλιστική κοινωνία. Θα ακουστούν χαρακτηριστικά τραγούδια, ποιήματα και κομμάτια θεατρικών έργων του στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης παράστασης.

Η παράσταση είναι σε επιμέλεια κειμένων Μαρίας Καϋμενάκη και σκηνοθεσία Νίκου Ξυθάλη. Κίνηση - χορογραφία Σοφία Μάντη, σκηνογραφία Στράτος Σαραντίδης. Συμμετέχουν στην παράσταση Βαμβακίδης Τάκης, Δεστούνης Μανώλης, Δημαρόγκωνα Ευτυχία, Ζώκας Νίκος, Ηλία Ελεονόρα, Καϋμενάκη Μαρία, Κυριαζίδου Βαγγελιώ, Οικονόμου Λένια, Περπερίδης Μιχάλης, Σώχος Γιώργος, Τζαρέλα Βούλα, Τουντοπούλου Ανδριανή, Χόρτης Γιώργος. Μουσική επιμέλεια και πιάνο ο Κώστας Εγγλέζος, τραγούδι η Σύλβια Καπερνάρου.

ΚΚΕ
Στο απυρόβλητο οι αντιασφαλιστικοί νόμοι

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την παραίτηση του Σ. Τσιτουρίδη

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του για την παραίτηση του Σ. Τσιτουρίδη, σημειώνει τα παρακάτω:

«Οι προσωπικές ευθύνες σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να "ξεπλύνουν" τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες που έχει η κυβέρνηση για τη συνεχιζόμενη κλοπή των Ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων.

Η παραίτηση Τσιτουρίδη από μόνη της, σε καμιά περίπτωση δε συνιστά ουσιαστική εξέλιξη για τους εργαζόμενους, εφόσον η πολιτική και οι νόμοι που παραδίδουν τα αποθεματικά των Ταμείων τους στη λεηλασία των χρηματιστών και των τραπεζιτών παραμένουν άθικτοι.

Είναι φανερό ότι για την κυβέρνηση το κύριο είναι να προστατέψει την αντεργατική - αντιασφαλιστική πολιτική και τους σχεδιασμούς της από την αγανάκτηση και τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Σε αυτή της την προσπάθεια έχει βοήθεια και από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που επικεντρώνει την κριτική της σε παραιτήσεις προσώπων για τους δικούς της αντιπολιτευτικούς λόγους, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο την πολιτική, τους νόμους και το τζογάρισμα των αποθεματικών.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεγελαστούν. Δεν πρέπει να δείξουν καμία εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές δηλώσεις περί "διαφάνειας" και "καταπολέμησης των σκανδάλων". Αντίθετα πρέπει να κλιμακώσουν την πάλη τους, διεκδικώντας να σταματήσει το τζογάρισμα των αποθεματικών, να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα από το 1950 ως σήμερα.

Να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα, να αποδυναμώσουν τα κόμματα που υπηρετούν την πλουτοκρατία, να παλέψουν για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Στη Χαλκίδα η Αλέκα Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Χαλκίδα σήμερα Τετάρτη.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης είναι το ακόλουθο:

-- 08:00 Επίσκεψη στα Τσιμέντα Χαλκίδας, συνάντηση με το σωματείο και ομιλία σε συγκέντρωση εργαζομένων.

-- 11:00 Επίσκεψη στο ΤΕΙ στα Ψαχνά. Συνάντηση με τη διοίκηση του ΤΕΙ.

-- 12:00 Εκδήλωση - συζήτηση στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ με θέμα: «Αντιδραστικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση - Η πρόταση του ΚΚΕ για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ