ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Υποταγή του πολιτισμού σε ιδιώτες

Καταψήφισε το ΚΚΕ το σ/ν για το «Ιδρυμα Β. Παπαθανασίου»

Την πεπατημένη της στήριξης, παντοιοτρόπως, των ιδιωτών και στον πολιτισμό ακολουθεί η κυβέρνηση, όπως φάνηκε με το νομοσχέδιο που ψήφισε στη Βουλή για την ίδρυση «Ιδρύματος ερευνών, επιστημών, μουσικής και τεχνών Β. Παπαθανασίου».

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γ. Χουρμουζιάδης, είπε ότι «σήμερα αντί να συζητάμε την απαραίτητη ίδρυση, λ.χ. μιας Ακαδημίας Μουσικής, δέκα μουσικών σχολείων ή τη χρηματοδότηση αρχαιολογικών χώρων, ψηφίζουμε για ένα ίδρυμα, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα σε ομάδα ιδιωτών ή σε έναν ιδιώτη να παρεμβαίνει στον πολιτισμό. Οι επιλογές αυτού του ιδρύματος», είπε ο βουλευτής, «εάν μάλιστα χρηματοδοτηθεί και ενισχυθεί από διάφορες χορηγίες, θα συνιστούν, εκ των πραγμάτων, παρέμβαση στα πολιτιστικά πράγματα, όπως γίνεται και με άλλα ιδρύματα, που παρεμβαίνουν πολιτιστικά, είτε στη μουσική, είτε ακόμα και στα μουσεία».

Ο βουλευτής υπογράμμισε: «Οταν μιλάμε για πολιτισμό μιλάμε για παραγωγή ιδεολογίας», ενώ «το υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να είναι αυτό που αναλαμβάνει τις πολιτιστικές δραστηριότητες και αν θέλουν κάποιοι ιδιώτες να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητες αυτές να το κάνουν και το ΥΠΠΟ να κατανέμει αυτά τα χρήματα όπου ακριβώς χρειάζεται».

Ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, όμως, υπερασπίστηκε την ίδρυση αυτού του ιδρύματος, λέγοντας ότι «στηρίχτηκε στα πρότυπα που ίσχυσαν για τα ιδρύματα "Α. Παπανδρέου", "Μ. Μερκούρη" και "Α. Τρίτσης"». Αναφερόμενος στο νέο Μουσείο Ακρόπολης είπε ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να έχει το μουσείο καθαρό περίγυρο από κτίρια που δεν «ταιριάζουν αισθητικά με τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του».

ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ
Αταλάντευτα προοδευτικός δημιουργός

Από τη χτεσινή ημερίδα
Από τη χτεσινή ημερίδα
Πτυχές της προσωπικότητας και του πολύπλευρου έργου του Μάνου Λοΐζου αναδείχτηκαν στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε χτες στην ΕΣΗΕΑ, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Τίποτα δεν πάει χαμένο», που διοργανώνουν η «Τέχνη Εντός», η «Πολιτιστική Παρέμβαση» και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, με αφορμή τα 70 χρόνια από τη γέννηση του αξέχαστου δημιουργού. Ομιλητές ήταν ο συγγραφέας, στιχουργός και δημοσιογράφος Φώντας Λάδης, στενός συνεργάτης και φίλος του Μ. Λοΐζου και ο καθηγητής εθνομουσικολογίας Λάμπρος Λιάβας.

«Ο Λοΐζος ήταν ένας προοδευτικός διανοούμενος, που πάσχισε και κατάφερε, περισσότερο απ' όλα με το έργο του, να μείνει μ' αυτούς που ξεκίνησε, με τους πολλούς», είπε ο Φ. Λάδης, σκιαγραφώντας το πολιτικό «πορτρέτο» του συνθέτη. Μίλησε για την αντίστασή του απέναντι στην τυποποίηση και στις πιέσεις της ψυχαγωγικής βιομηχανίας, την πρωτοπόρα δράση του για την υπεράσπιση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, την αριστερή ιδεολογία του, αλλά και τη συστηματική υποβάθμιση της πολιτικής πλευράς του έργου του τα τελευταία χρόνια. «Γνήσιο τέκνο της εποχής της πολιτικής και πολιτιστικής κοσμογονίας που έφερε η γενιά του '60», τον χαρακτήρισε ο Λ. Λιάβας, υπογραμμίζοντας το «συνειδητά ανεξάρτητο πνεύμα του» και τη «μελωδική απλότητα» του έργου του - ένα κοπάδι πυγολαμπίδες, το χαρακτήρισε. «Τα όνειρα και τα "γιατί" του παραμένουν και φωτίζουν το σκοτάδι μέσα στο τέλμα, όπου βρίσκεται το ελληνικό τραγούδι στις μέρες μας». Παραβρέθηκε ο πρέσβης της Κύπρου, Γ. Γεωργής, ενώ χαιρέτισε η μορφωτική ακόλουθος της Κυπριακής Πρεσβείας Ελένη Αντωνιάδου, η οποία ανακοίνωσε ότι το φθινόπωρο, στο Σπίτι της Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί έκθεση για το δημιουργό.

Το αφιέρωμα θα κορυφωθεί με μεγάλη συναυλία, στις 7/5 (9.30μμ), στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με ερμηνευτές τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Μαρία Φαραντούρη, Μανώλη Λιδάκη, Χρήστο Θηβαίο και Μελίνα Κανά. Συμμετέχει ο Λάκης Λαζόπουλος. «Αυτό που ζήσαμε στη Θεσσαλονίκη ήταν υπέροχο. Πιστεύουμε ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Αθήνα», είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. «Αν βέβαια ο κόσμος θέλει ν' αντιπαρατεθεί στην παγκοσμιοποιημένη χυδαιότητα που μας περιβάλλει. Τα τραγούδια του Λοΐζου δεν έχουν καμία σχέση με την ξινισμένη σούπα που μας σερβίρεται... Εχουμε ανάγκη από την τρυφερότητα, την αισθητική του. Τον ευχαριστούμε που "υπάρχει". Θεωρώ χρέος μου να μάθουν οι νέοι το έργο του». Το υλικό της συναυλίας θα ηχογραφηθεί και θα κυκλοφορήσει σε CD.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
Κλιμακώνουν τον αγώνα

Eurokinissi

Κλιμακώνονται οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των συμβασιούχων στο ΥΠΠΟ, λόγω της αδιαλλαξίας της κυβέρνησης, η οποία ακολουθεί την τακτική του στο ίδιο θέμα: Κυνική αδιαφορία. Χτες, από τις 10 π.μ., εκατοντάδες εργαζόμενοι απέκλεισαν συμβολικά, για μια ώρα, την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, απαιτώντας μόνιμη και σταθερή δουλιά.

Πανό, συνθήματα και ενημέρωση των επισκεπτών της Ακρόπολης ήταν τα αγωνιστικά «όπλα» των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, οι οποίοι και παλιότερα έκαναν ανάλογες συμβολικές κινήσεις σ' αυτό το χώρο.

Η χτεσινή κινητοποίηση - συνέχεια της προηγούμενης εβδομάδας έξω από τα δικαστήρια (Ευελπίδων) - συνοδεύτηκε με πορεία προς το ΥΠΠΟ, ενώ, ανάλογη κινητοποίηση ετοιμάζεται και στις 8/5, με αφορμή νέα δίκη συμβασιούχων, οι οποίοι απαιτούν επιστροφή στις θέσεις τους, μέσω προσωρινών διαταγών. Θυμίζουμε, ότι η αδιέξοδη δικαστική οδός διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων τους, έχει πλέον αποκλειστεί εντελώς, μετά από σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου που εγκρίνει την ανάκληση των ασφαλιστικών μέτρων, γεγονός που οδηγεί πρακτικά στην απόλυση.

Πάντως, οι συμβασιούχοι επιμένουν, καλώντας σε αγωνιστική παρέμβαση στον πεζόδρομο της Δ. Αεροπαγίτου, σήμερα, στις 8 μ.μ., ώρα των εγκαινίων της Γιορτής Βιβλίου, παρόντος του υπουργού Πολιτισμού.

ΑΤΙΤΛΟ

Λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος του κοινού, παρατείνεται έως τις 13/5 η έκθεση του Ισπανού καλλιτέχνη Fernando Serano Villegas με θέμα: «Ζωή και θάνατος. Το ταξίδι στο πουθενά», στο Μουσείο Νεότερης Κεραμικής (Μελιδώνη 4-6, 210.3318.491-5).

Εικαστική απώλεια

Εφυγε και κηδεύτηκε χτες στο νεκροταφείο Χαλανδρίου ο γνωστός ζωγράφος Δημήτρης Μάζης. Καλλιτέχνης με εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο Δ. Μάζης δημιούργησε σημαντικό έργο, με κυρίαρχη την ανθρώπινη μορφή. Γεννημένος στην Ελευσίνα (1946), σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ, με δασκάλους τους: Γιάννη Μόραλη και Νίκο Νικολάου. Οι πρώτες ζωγραφικές προσπάθειές του, χαρακτηρίζονταν από ρεαλισμό. Επειτα προχώρησε στην εξπρεσιονιστική αφαίρεση και στο συμβολισμό. Δουλεύοντας λάδι, ακουαρέλα και ακριλικά, φιλοτέχνησε έργα με χρωματική λιτότητα και ακινησία των μορφών που δημιουργούν αίσθηση μνημειακότητας, επιτείνουν το αίσθημα της μοναξιάς και της αποξένωσης. Στις ακουαρέλες του οι ανθρώπινες μορφές αποδίδονται με χρωματική και σχεδιαστική ελευθερία, τονίζοντας την ανθρώπινη αγωνία.

Περί παραδοσιακής μουσικής

Στις 5/5 και 6/5 (έναρξη 11πμ), θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), διημερίδα με θέμα«Η διδασκαλία της παραδοσιακής μουσικής στα ωδεία και τις σχολές μουσικής», υπό την αιγίδα του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων, με συμμετοχή του Μουσείου Μπενάκη. Οργανωτής είναι η «Ομάδα πρωτοβουλίας για το θεσμικό πλαίσιο της διδασκαλίας της παραδοσιακής μουσικής στα ωδεία και τις σχολές μουσικής». Θα συζητηθούν η αναγκαιότητα, οι μέθοδοι και το αδιαβάθμητο θεσμικό πλαίσιο διδασκαλίας της παραδοσιακής μουσικής στα ωδεία και τις μουσικές σχολές.

Η ομάδα πρωτοβουλίας έκανε προπαρασκευαστικές συναντήσεις (για το θεωρητικό πλαίσιο σπουδών)και με ομάδες εργασίας για τα μουσικά όργανα, ώστε να διαμορφωθεί σχέδιο πρότασης προς τη διημερίδα, όπου καλούνται να καταθέσουν εμπειρίες και προτάσεις τους όλοι οι εκπρόσωποι ωδείων και μουσικών σχολών που διδάσκουν παραδοσιακή μουσική, καθώς και οι μουσικοί που διδάσκουν λαϊκά και παραδοσιακά όργανα και δημοτικό τραγούδι.

Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής: Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων: τηλ. και φαξ: 210-3250198, 3254119, 3254129. melmoke@otenet.grκαι «Εν Χορδαίς»: τηλ.: 2310-253285, φαξ: 2310-257485. info@enmusic.gr.

Τα Μουσικά Σύνολα Δήμου Αθηναίων θα κάνουν ακρόαση μουσικών για κάλυψη κενών θέσεων στα όργανα: τρομπόνι (1ο 2ο μπάσο), βιόλα, όμποε, φαγκότο, κλαρινέτο, φλάουτο, τρομπέτα, βιολί, κοντραμπάσο. Τους υποψηφίους πρέπει να συνοδεύει ο πιανίστας τους. Επίσης, θα γίνει ακρόαση χορωδών. Οι εξετάσεις θα γίνουν από 20/5 έως 4/6. Οι ενδιαφερόμενοι ν' απευθύνονται στα Μουσικά Σύνολα (Αρτέμωνος 7 και Ιππάρχου, Ν. Κόσμος, τηλ. 210.9243.470) για υποβολή αιτήσεων έως τις 18/5.

Η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών, διοργανώνει σήμερα (8.30 μ.μ.), στην αίθουσα «Φίλιππος Νάκας» (Ιπποκράτους 41), συναυλία με τίτλο «Μουσική και όχι μόνο». Παρουσιάζονται έργα των Λεωνίδα Κανάρη, Λιλλής Κασάπογλου, Χαράλαμπου Ναβροζίδη, Κωνσταντίνου Τσιλίδη και Καλλιόπης Τσουπάκη. Συμμετέχει το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής. Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ