ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 20 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ψύχραιμος αλλά και σε φάση επαγρύπνησης ο στρατός

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

«Η KFOR πρέπει να γνωρίζει ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης της επίθεσης κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας έχει ομήρους στο Κόσσοβο»! Αυτό το μήνυμα απηύθυνε χτες σε συνέντευξή του σε ημερήσια εφημερίδα του Βελιγραδίου, ο αρχηγός του ΓΕΣ της Ομοσπονδίας, στρατηγός Πάβκοβιτς, σημειώνοντας πως το Βελιγράδι δε θα ανεχθεί την επέκταση της «αλβανικής τρομοκρατίας» στο νότιο τμήμα της Σερβίας...

Ο στρατηγός Πάβκοβιτς μιλώντας στην εφημερίδα «Vecernje Novosti» με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, αντέκρουσε τις φήμες ΝΑΤΟικών κύκλων περί αυξημένης κινητικότητας ανδρών του ομοσπονδιακού στρατού στα όρια της Νότιας Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο λέγοντας πως «προς το παρόν ο γιουγκοσλαβικός στρατός δεν κινητοποιείται, δε συγκεντρώνει τις δυνάμεις του, δεν προβαίνει σε ασκήσεις τακτικής, αλλά επιδίδεται μόνο στις κανονικές του δραστηριότητες».

Αναφερόμενος, εντούτοις, στην κατάσταση αναβρασμού που φαίνεται να επικρατεί στις νότιες σερβικές πόλεις Πρέσεβο, Μέντεβα και Μπουγένοβατς (όπου κατοικούν περίπου 70.000 Αλβανοί), ο στρατηγός Πάβκοβιτς, εξέφρασε την ετοιμότητα του Βελιγραδίου να αποτρέψει την εκδήλωση μίας κρίσης στις περιοχές λέγοντας πως «ο γιουγκοσλαβικός στρατός έχει πάρει μέτρα για αποτροπή της επέκτασης της αλβανικής τρομοκρατίας». Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Για κάθε χώρα και κάθε στρατό που σέβονται τον εαυτό τους, είναι φυσικό όταν κραδαίνουν κάποιοι τα όπλα στα σύνορά τους ή στο έδαφός τους να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να αποφύγουν τις εκπλήξεις». Απαντώντας σε ερώτηση «αν υπάρχει πραγματικά κίνδυνος να επεκταθεί η τρομοκρατία του Κοσσόβου στο νότιο τμήμα της Σερβίας, στις περιοχές του Πρέσεβο, Μπουγένοβατς και Μεντέγια», ο ίδιος δήλωσε ότι ο «γιουγκοσλαβικός στρατός παρακολουθεί την κατάσταση, την εκτιμά και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα προετοιμασίας».

Αναφερόμενος δε στο ΝΑΤΟ, το οποίο αυτό το διάστημα προχωρεί στη διεξαγωγή των στρατιωτικών ασκήσεων στο Κοσσυφοπέδιο με την επωνυμία «Δυναμική Απάντηση 2000», ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού δήλωσε πως οι στρατιώτες της ΚΦΟΡ που έχουν αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο θα μπορούσαν να «καταστούν όμηροι σε περίπτωση κλιμάκωσης της επίθεσης κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας».

Αλλοι επτά Τσέχοι της ΚΦΟΡ «έχασαν» το δρόμο τους...

Αργά το βράδυ του Σαββάτου και μετά από ανακρίσεις οκτώ ωρών, η σερβική αστυνομία άφησε ελεύθερους τους επτά Τσέχους στρατιώτες της ΚΦΟΡ, που εισήλθαν παράνομα στο σερβικό έδαφος προχτές το μεσημέρι.

Σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις αξιωματούχου της ΚΦΟΡ, οι Τσέχοι στρατιώτες (οι οποίοι ας σημειωθεί είχαν ως αποστολή αναγνώριση εδάφους) υποβλήθηκαν σε ανακρίσεις και από τους αξιωματούχους της πολυεθνικής δύναμης στο Κόσσοβο σε μία προσπάθεια να γίνει αντιληπτό το πώς οι στρατιώτες εισήλθαν στο σερβικό έδαφος. Σύμφωνα με το ΝΑΤΟικό αντισυνταγματάρχη Χένινγκ Φίλιπς, οι επτά Τσέχοι στρατιώτες έχασαν τον προσανατολισμό τους περνώντας κατά λάθος τη διαχωριστική γραμμή ώσπου συνελήφθησαν από Σέρβους αστυνομικούς στο χωριό Μερντάρε, κοντά στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από την Πρίστινα στο Βελιγράδι.

Ωμή παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας

Καμία άδεια δεν έχει δοθεί από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση για τη ΝΑΤΟική άσκηση, που άρχισε χτες στο εσωτερικό του Κόσσοβου. Διαψεύδοντας ευθέως τον Ελληνα κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δ. Ρέππα, που την Παρασκευή δήλωσε ότι «το Βελιγράδι έδωσε τη συγκατάβασή του στην πραγματοποίηση της άσκησης του ΝΑΤΟ», ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης στην Ελλάδα, Ντράγκομιρ Βουτσίσεβιτς, μιλώντας στην δημοσιογράφο Αννα Μπαλλή, στην τηλεόραση του «902» και την εκπομπή «Ματιές στον Κόσμο», δήλωσε κατηγορηματικά:

«Η απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ξεκάθαρα αναφέρει ότι το Κόσσοβο - Μετόχια είναι τμήμα της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας. Από τη μέρα της παρουσίας τους, η KFOR και η UMNIK (δύναμη του ΟΗΕ) έχουν παραβιάσει αρκετές φορές και μάλιστα ωμά αυτή την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Να αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα, ότι οι Αμερικανοί αυτή τη στιγμή χτίζουν μια μεγάλη βάση στο Κόσσοβο χωρίς να έχουν την άδεια από τη Γιουγκοσλαβία. Αυτοί λανθασμένα ερμηνεύουν την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας και τώρα προετοιμάζουν τη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ. Αυτή η στρατιωτική άσκηση θα γίνει σε μια χώρα η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτή η άσκηση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο γίνεται χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, κάτι που σημαίνει ωμή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας».

Και ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι αυτές οι κινήσεις εντάσσονται στα δικά τους σχέδια αποσταθεροποίησης της Γιουγκοσλαβίας. Η κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, μέσω της διπλωματικής οδού, διαμαρτυρήθηκε και καταδίκασε σε διάφορες χώρες το γεγονός».

Σχετικά με την άσκηση, ο πρέσβης σημείωσε: «Στόχο έχει να ενδυναμωθεί η στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ σε αυτή την περιοχή και με ένα ιδιαίτερο τρόπο να δημιουργήσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης της Γιουγκοσλαβίας».

ΒΥΡΩΝΑΣ
Μνήμη για αγώνα

Μήνυμα μνήμης και αγώνα χτες βράδυ από τον Βύρωνα και την εκδήλωση που διοργάνωσαν - με αφορμή την επέτειο από την έναρξη των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία - το Πνευματικό Κέντρο του δήμου, το σωματείο «Βύρωνας - Βοσνία» και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Βύρωνα.

Μήνυμα μνήμης για τις θηριωδίες που διέπραξαν και συνεχίζουν να διαπράττουν οι ιμπεριαλιστές στα Βαλκάνια για την επιβολή της νέας τάξης, αλλά και αγώνα κατά της βαρβαρότητας. Μήνυμα ανυπακοής των λαών και ταυτόχρονα κάλεσμα για νέους αγώνες τη στιγμή μάλιστα που οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη βόρεια Ελλάδα και το καμπανάκι για ένα νέο γύρο αίματος στα Βαλκάνια ηχεί πιο δυνατά τις τελευταίες μέρες.

Κεντρικοί ομιλητές ο πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας Ντραγκομίρ Μπουτσίτσεβιτς, ο δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Ρογκάκος και η Λιάνα Κανέλλη. Χαιρετισμούς απηύθυναν οι εκπρόσωποι των συλλόγων που συνδιοργάνωναν την εκδήλωση, ενώ προβλήθηκε και ταινία - ντοκουμέντο για τις θηριωδίες, που επιμελήθηκε ο Β. Κολοβός.

Ο πρέσβης με τα στοιχεία που παρουσίασε, υπογράμμισε ότι ο γιουγκοσλαβικός λαός είναι αποφασισμένος να αντιστέκεται στη βαρβαρότητα της νέας τάξης και έχει εμπιστοσύνη στις δικές του δυνάμεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ολοκληρώθηκε το Νοέμβρη η πρώτη φάση ανασυγκρότησης της χώρας από τις καταστροφές του πολέμου. Η πρώτη φάση αφορούσε ανοικοδόμηση σε υποδομές και η δεύτερη αφορά τη βιομηχανία.

Αυτό το έργο προσπαθούν να εμποδίσουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ αλλά εμείς συνεχίζουμε γιατί στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις, είπε ο πρέσβης.

Η Λιάνα Κανέλλη επισήμανε ότι η εισβολή στη Γιουγκοσλαβία είναι συνεχής και αναφέρθηκε στη νέα απόβαση των Αμερικανών στο Λιτόχωρο λέγοντας: «των εχθρών τα φουσάτα κατεβαίνουν στο Λιτόχωρο». Αναφέρθηκε σ' αυτούς που με τα διάφορα Σύμφωνα Σταθερότητας επενδύουν στα πτώματα των λαών και στα χρηματιστήρια, αντιπαραθέτοντας: «εμείς επενδύουμε στο συναίσθημα, στη μνήμη και στον αγώνα των λαών», τονίζοντας ότι θα πρέπει να επενδύσουμε και στην ψήφο του λαού. Κάλεσε, τέλος το λαό να αναχαιτίσει τη νέα τάξη με τους αγώνες του και να αντιμετωπίσει αποφασιστικά την ηττοπάθεια.

«Φρένο» στα σχέδια των φονιάδων

Κάλεσμα στους νέους να μπουν μπροστάρηδες στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα απηύθυνε από τη ΦΜΣ Αθήνας η ΕΕΔΥΕ

Ενα χρόνο μετά τους απάνθρωπους βομβαρδισμούς κατά του γιουγκοσλαβικού λαού, ο πόλεμος συνεχίζεται. Και η ελληνική κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, ανοίγει το δρόμο στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, ενώ το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ετοιμάζει πυρετωδώς την απάντησή του. Μια από τις πολλές εκδηλώσεις ενημέρωσης - παρέμβασης ήταν και αυτή που έγινε στο Φυσικομαθηματικό Τμήμα, με πρωτοβουλία της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας.

«Τα σύννεφα του πολέμου σκιάζουν για μια ακόμη φορά τη χώρα μας, σε μια προσπάθεια να αλυσοδέσουν οι ιμπεριαλιστές, τους λαούς των Βαλκανίων», τόνισε ο Γρηγόρης Πετρόπουλος, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση. Και κάλεσε τους φοιτητές να πάρουν μέρος στο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη. «Το μέλλον ανήκει στη νεολαία και η νεολαία πρέπει να είναι μπροστάρης», είπε χαρακτηριστικά.

Οι ροκ ήχοι του συγκροτήματος «Over dose» πυροδότησαν την ατμόσφαιρα, ενώ την ίδια στιγμή οι φοιτητές της ΠΚΣ υπογράμμιζαν την απόφασή τους να «μπει φρένο στα σχέδια των φονιάδων. Να μπει φρένο στην ελληνική κυβέρνηση, που για δεύτερη φορά παραχώρησε τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας μας, στους φονιάδες των λαών. Η δική μας απάντηση πρέπει να είναι δυναμική».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή της αντιπολεμικής ταινίας: «Τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ