ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 20 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ
Αβεβαιότητα για τις εξελίξεις

ΤΑΪ-ΠΕΪ, ΠΕΚΙΝΟ, ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ,ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Η Ταϊβάν εξέλεξε νέο πρόεδρο έναν άνθρωπο που έχει δεσμευτεί ότι θα επιδιώξει την επίσημη ανεξαρτησία του νησιού - κάτι που η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας απορρίπτει, προειδοποιώντας με χρήση βίας αν συμβεί, αφού θεωρεί το νησί αναπόσπαστο κομμάτι της. Μέχρι στιγμής, η νίκη του Τσεν Σούι - Μπιαν δεν έχει προκαλέσει «δραματικές» εξελίξεις, αφού το Πεκίνο τηρεί «στάση αναμονής».

Ο Τσεν Σούι - Μπιαν, υποψήφιος του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) επικράτησε το Σάββατο με οριακό ποσοστό: 39%, έναντι ενός 37% του ανεξάρτητου υποψηφίου Τζέιμς Σουνγκ και 23% του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος, Κουομιτάνγκ (ΚΜΤ) Λιεν Τσαν. Ηταν μια πολιτική εξέλιξη που προκάλεσε σημαντικές αναταράξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, αφού σήμανε το τέλος της 50ετούς «μονοκρατορίας» των εθνικιστών.

Εσωτερικές εξελίξεις...

Οι υποστηρικτές του κόμματος ξεσηκώθηκαν εναντίον του απερχόμενου προέδρου, Λι Τενγκ-Χούι, και των υπολοίπων ηγετών του. Διαδήλωσαν έξω από τα γραφεία του κόμματος και υπήρξαν επεισόδια, με έναν πολιτικό να υφίσταται ξυλοδαρμό και τον υποψήφιο Λιεν Τσαν να μην καταφέρνει να φθάσει στη σύσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εκεί, καθώς αποκλείστηκε από διαδηλωτές οι οποίοι έσπασαν τα τζάμια του αμαξιού του. Η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να διαλύσει 3.000 εξ αυτών.

Οι διαδηλωτές είδαν το αίτημά τους να ικανοποιείται, αφού ο Λι Τενγκ - Χούι (τον οποίο κατηγόρησαν για την ήττα) ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη από την ηγεσία του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά το νικητή, Τσεν Σούι - Μπιαν, ο οποίος κέρδισε λόγω κυρίως της δέσμευσής του να πατάξει την οργιάζουσα διαφθορά στον κρατικό μηχανισμό, πρέπει πλέον να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Η στάση που θα κρατήσει θα κρίνει πολλά στη «νέα εποχή» των σχέσεων με την Κίνα. Αν και στην προεκλογική του εκστρατεία μίλησε για «απόρριψη της πολιτικής "μία χώρα, δύο συστήματα"», τις τελευταίες ημέρες δεσμεύτηκε να συζητήσει με το Πεκίνο τα επόμενα βήματά του. Εφημερίδες τόσο στην ηπειρωτική Κίνα όσο και στο Χονγκ Κονγκ επισημαίνουν ότι το Πεκίνο θα «παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τα λόγια και τις πράξεις» του Σούι - Μπιαν έως τις 20 Μαΐου, οπότε και θα αναλάβει καθήκοντα.

Η κατάσταση επιφυλακής στο στρατό της Ταϊβάν διατηρείται «επ' αόριστον», και το πότε θα αρθεί «θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις», όπως δήλωσε εκπρόσωπός του, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

...Και εξωτερικές αντιδράσεις

Σε μια μάλλον αναμενόμενη εξέλιξη, η διπλωματία των ΗΠΑ, διά στόματος του κορυφαίου εκφραστή της, του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον, κάλεσε για επίλυση μέσω διαλόγου των διαφορών Κίνας - Ταϊβάν. Ο Κλίντον έκανε λόγο για «νέα ευκαιρία»: «Πιστεύω ότι οι εκλογές δίνουν μια νέα ευκαιρία και στις δύο πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου». Με τη θέση του συντάχθηκαν η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη και οι χώρες της ASEAN.

Από την πλευρά της Ευρώπης, αίσθηση προκάλεσε η ψυχροπολεμική ρητορική του Βέλγου ΥΠΕΞ Λουί Μισέλ, ο οποίος χαρακτήρισε την εκλογή Σούι - Μπιαν «πολύ θετικό γεγονός» και προέβη σε εντυπωσιοθηρικά σχόλια: «Είναι η νίκη του σύγχρονου κόσμου, που είναι ο κόσμος μας και ο πολιτισμός μας... Προσωπικά δεν πίστεψα ποτέ στην αρχή "μια χώρα - δυο συστήματα", καθώς αυτή ανταποκρινόταν σε μια ιστορική ανάγκη... Ο κόσμος της Λαϊκής Κίνας... είναι η ιδεολογική φεουδαρχία... Αυτός ο κόσμος καλείται αργά ή γρήγορα να εξαφανιστεί» (!), είπε, σε μια έξαρση προπαγάνδας...

ΙΝΔΙΑ
Αρχισε η επίσκεψη Κλίντον

Το κάψιμο ενός ομοιώματος του Μ.Κλίντον σε μια απο τις πολλές διαδηλώσεις

Associated Press

Το κάψιμο ενός ομοιώματος του Μ.Κλίντον σε μια απο τις πολλές διαδηλώσεις
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ .-

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, έφθασε χτες στο Νέο Δελχί για την επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία, εν μέσω έντονων μέτρων ασφαλείας, καθώς μία βόμβα εξερράγη πριν την άφιξή του σε μια πόλη κοντά στο Ταζ Μαχάλ (το οποίο θα επισκεφθεί ο ίδιος και η συνοδεία του), με έναν νεκρό και 16 τραυματίες.

Κατά την παραμονή του στην Ινδία ο Κλίντον - πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τη χώρα 22 χρόνια μετά τον Τζίμι Κάρτερ - θα εγείρει το ζήτημα των πυρηνικών, του διαλόγου με το Πακιστάν και άλλα διμερή ζητήματα, όπως η «άντληση εργαζομένων» σε τομείς της τεχνολογίας. Ο Κλίντον θα επισκεφθεί στη συνέχεια το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές.

Υπήρχαν πολλές προγραμματισμένες διαδηλώσεις για χτες, με την Αριστερά να πρωτοστατεί σε αυτές. Σε μία, εκατοντάδες διαδηλωτές έκαψαν ένα ομοίωμά του και φώναξαν συνθήματα εναντίον της νεοαποικιακής πολιτικής των ΗΠΑ.

ΟΥΓΚΑΝΤΑ
Πάνω από 400 οι νεκροί οπαδοί των «Δέκα Εντολών»

ΚΑΜΠΑΛΑ.-

Στο πένθος έχει τυλιχτεί από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής η μικρή επαρχιακή πόλη της Ουγκάντας, Κανούνγκου. Εκατοντάδες από τους κατοίκους της πόλης έχασαν σε μία νύχτα αδέλφια, γονείς, φίλους, συγγενείς... Ολοι τους μέλη της αίρεσης «Κίνημα για την Αποκατάσταση των Δέκα Εντολών του Θεού»... και θύματα της παράνοιας του αρχηγού και «ψευδοπροφήτη» της σέκτας, Τζόζεφ Κιμπουετεέρε. Ο άνθρωπος, που επί μήνες προέβλεπε επί ματαίω το τέλος του κόσμου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2000, κατάφερε να πείσει πάνω από 200 έως και 400 άτομα να αυτοπυρποληθούν για να κερδίσουν μία καλή θέση στον ...Παράδεισο!

Οι ιατροδικαστικές αρχές που έσπευσαν στην πόλη Κανούνγκου από την πρωτεύουσα της Ουγκάντας Καμπάλα δεν πίστευαν στα μάτια τους. Μέσα στο κτίριο του ναού της πόλης Κανούνγκου, καμένη σάρκα, έπιπλα και χώμα είχαν γίνει ένα... Οπως είπαν χτες σε δημοσιογράφους, θα χρειαστούν τουλάχιστον μία βδομάδα για να καθορίσουν τον ακριβή αριθμό των θυμάτων της μαζικής αυτοκτονίας. Οι αστυνομικές αρχές πρόσθεταν πως ο αρχικός αριθμός των 235 νεκρών ενδέχεται να διπλασιαστεί, καθώς τα τελευταία στοιχεία φανερώνουν πως ο τελικός απολογισμός των θυμάτων αυτής της ολέθριας πράξης μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 470 άτομα! Οσο για την ταυτότητα των οπαδών του «Κινήματος Αποκατάστασης των Δέκα Εντολών του Θεού»; Οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες, με μόνο βέβαιο πως η ηλικία των θυμάτων ποικίλλει και κυμαίνεται από παιδιά ηλικίας έξι, οκτώ ή δέκα χρόνων, αλλά και ηλικιωμένους άνω των 70...

ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
«Ανεπαρκή αλλά ελαφρώς θετικά» τα ανοίγματα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Επιφυλακτική και ελαφρώς αρνητική παραμένει η ιρανική ηγεσία απέναντι στο, παρουσιαζόμενο ως, «άνοιγμα» της Ουάσιγκτον προς το Ιράν με την ανακοίνωση, διά στόματος Ολμπράιτ, της «μερικής χαλάρωσης» των δευτερογενών κυρώσεων σε βάρος του.

«Ανάμειξη στα εσωτερικά του Ιράν», χαρακτηρίζει σε ανάλυσή της η ιρανική εφημερίδα «Tehran Times» την άρση της απαγόρευσης εισαγωγής φιστικιών, χαβιαριού και περσικών χαλιών, που εξήγγειλε η Μαντλίν Ολμπράιτ πριν από λίγα 24ωρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, επί της ουσίας η αμερικανική πολιτική απέναντι στο Ιράν δεν αλλάζει, καθώς η Ουάσιγκτον επιμένει στις «άδικες κατηγορίες περί τρομοκρατίας». Ανάλογες απόψεις εξέφρασε και ο γραμματέας του ανώτατου Σώματος Ασφαλείας, Χασάν Ρουχανί. Ελαφρά θετικότερες ήταν οι δηλώσεις του Ιρανού πρεσβευτή στα Ηνωμένα Εθνη, Χάντι Νεζάντ Χοσεϊνιάν, ο οποίος μίλησε για «ενδιαφέρουσες» αμερικανικές απόψεις. Εντούτοις, έσπευσε να συμπληρώσει ότι «οι εξαγγελίες της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών δεν είναι αρκετές για να μεταβάλουν ουσιαστικά τις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν».

ΧΙΛΗ
Να προσαχθεί σε δίκη ο Πινοτσέτ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-

Μπορεί ο πρώην δικτάτορας, Αουγκούστο Πινοτσέτ, να βρίσκεται ασφαλής πίσω στη χώρα του και στον οίκο του, αλλά η αναταραχή που προκλήθηκε εξαιτίας της σύλληψής του στη βρετανική πρωτεύουσα δε λέει να κοπάσει, καθώς ολοένα και περισσότεροι Χιλιάνοι ζητούν πια ανοιχτά να δικαστεί ο δικτάτορας για τα εγκλήματά του.

Τουλάχιστον αυτό δήλωσαν ολοκάθαρα περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι, που συγκεντρώθηκαν το Σάββατο σε ένα γήπεδο του Σαντιάγο - αυτό που μετατράπηκε το 1973 σε στρατόπεδο συγκέντρωσης για χιλιάδες αντιφρονούντες και πολλοί πέθαναν εκεί - για να παρακολουθήσουν μια συναυλία υπέρ των θυμάτων της δικτατορίας του Πινοτσέτ και να ζητήσουν την προσαγωγή του γηραιού πρώην δικτάτορα σε δίκη. Την εκδήλωση οργάνωσε ο Σύλλογος των Οικογενειών των Εξαφανισθέντων, αίτημα του οποίου είναι να γίνει γνωστό τι απέγιναν 1.198 άνθρωποι που συνελήφθησαν στο διάστημα 1973-1990 και έκτοτε δεν έχουν δώσει κανένα σημείο ζωής.

ΑΛΓΕΡΙ
Σφαγές χωρίς τελειωμό

ΑΛΓΕΡΙ.-

Στο αίμα πνίγηκε, για άλλη μια χρονιά, η μουσουλμανική γιορτή των θυσιών -Αϊντ αλ Καμπίρ- εξαιτίας αλλεπάλληλων επιδρομών και επιθέσεων, που οι αλγερινές αρχές αποδίδουν στους εξτρεμιστές ισλαμιστές. Εντεκα άνθρωποι (εκ των οποίων οι 7 μικρά παιδιά) σφαγιάστηκαν, στα μέσα της βδομάδας, στο χωριό Σάιμπα, 40 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας, σε μια περιοχή που θεωρείται ορμητήριο των ισλαμιστών. Αλλοι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας, σε χωριό κοντά στην πόλη Μεντέα, 80 χλμ. νοτίως του Αλγερίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ