Δευτέρα 20 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ
Αβεβαιότητα για τις εξελίξεις

ΤΑΪ-ΠΕΪ, ΠΕΚΙΝΟ, ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ,ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Η Ταϊβάν εξέλεξε νέο πρόεδρο έναν άνθρωπο που έχει δεσμευτεί ότι θα επιδιώξει την επίσημη ανεξαρτησία του νησιού - κάτι που η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας απορρίπτει, προειδοποιώντας με χρήση βίας αν συμβεί, αφού θεωρεί το νησί αναπόσπαστο κομμάτι της. Μέχρι στιγμής, η νίκη του Τσεν Σούι - Μπιαν δεν έχει προκαλέσει «δραματικές» εξελίξεις, αφού το Πεκίνο τηρεί «στάση αναμονής».

Ο Τσεν Σούι - Μπιαν, υποψήφιος του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) επικράτησε το Σάββατο με οριακό ποσοστό: 39%, έναντι ενός 37% του ανεξάρτητου υποψηφίου Τζέιμς Σουνγκ και 23% του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος, Κουομιτάνγκ (ΚΜΤ) Λιεν Τσαν. Ηταν μια πολιτική εξέλιξη που προκάλεσε σημαντικές αναταράξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, αφού σήμανε το τέλος της 50ετούς «μονοκρατορίας» των εθνικιστών.

Εσωτερικές εξελίξεις...

Οι υποστηρικτές του κόμματος ξεσηκώθηκαν εναντίον του απερχόμενου προέδρου, Λι Τενγκ-Χούι, και των υπολοίπων ηγετών του. Διαδήλωσαν έξω από τα γραφεία του κόμματος και υπήρξαν επεισόδια, με έναν πολιτικό να υφίσταται ξυλοδαρμό και τον υποψήφιο Λιεν Τσαν να μην καταφέρνει να φθάσει στη σύσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εκεί, καθώς αποκλείστηκε από διαδηλωτές οι οποίοι έσπασαν τα τζάμια του αμαξιού του. Η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να διαλύσει 3.000 εξ αυτών.

Οι διαδηλωτές είδαν το αίτημά τους να ικανοποιείται, αφού ο Λι Τενγκ - Χούι (τον οποίο κατηγόρησαν για την ήττα) ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη από την ηγεσία του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά το νικητή, Τσεν Σούι - Μπιαν, ο οποίος κέρδισε λόγω κυρίως της δέσμευσής του να πατάξει την οργιάζουσα διαφθορά στον κρατικό μηχανισμό, πρέπει πλέον να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Η στάση που θα κρατήσει θα κρίνει πολλά στη «νέα εποχή» των σχέσεων με την Κίνα. Αν και στην προεκλογική του εκστρατεία μίλησε για «απόρριψη της πολιτικής "μία χώρα, δύο συστήματα"», τις τελευταίες ημέρες δεσμεύτηκε να συζητήσει με το Πεκίνο τα επόμενα βήματά του. Εφημερίδες τόσο στην ηπειρωτική Κίνα όσο και στο Χονγκ Κονγκ επισημαίνουν ότι το Πεκίνο θα «παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τα λόγια και τις πράξεις» του Σούι - Μπιαν έως τις 20 Μαΐου, οπότε και θα αναλάβει καθήκοντα.

Η κατάσταση επιφυλακής στο στρατό της Ταϊβάν διατηρείται «επ' αόριστον», και το πότε θα αρθεί «θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις», όπως δήλωσε εκπρόσωπός του, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

...Και εξωτερικές αντιδράσεις

Σε μια μάλλον αναμενόμενη εξέλιξη, η διπλωματία των ΗΠΑ, διά στόματος του κορυφαίου εκφραστή της, του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον, κάλεσε για επίλυση μέσω διαλόγου των διαφορών Κίνας - Ταϊβάν. Ο Κλίντον έκανε λόγο για «νέα ευκαιρία»: «Πιστεύω ότι οι εκλογές δίνουν μια νέα ευκαιρία και στις δύο πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου». Με τη θέση του συντάχθηκαν η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη και οι χώρες της ASEAN.

Από την πλευρά της Ευρώπης, αίσθηση προκάλεσε η ψυχροπολεμική ρητορική του Βέλγου ΥΠΕΞ Λουί Μισέλ, ο οποίος χαρακτήρισε την εκλογή Σούι - Μπιαν «πολύ θετικό γεγονός» και προέβη σε εντυπωσιοθηρικά σχόλια: «Είναι η νίκη του σύγχρονου κόσμου, που είναι ο κόσμος μας και ο πολιτισμός μας... Προσωπικά δεν πίστεψα ποτέ στην αρχή "μια χώρα - δυο συστήματα", καθώς αυτή ανταποκρινόταν σε μια ιστορική ανάγκη... Ο κόσμος της Λαϊκής Κίνας... είναι η ιδεολογική φεουδαρχία... Αυτός ο κόσμος καλείται αργά ή γρήγορα να εξαφανιστεί» (!), είπε, σε μια έξαρση προπαγάνδας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ