ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
«Προώθηση» αμερικανικών επιδιώξεων...

Μια από τις πολλές λαϊκές εκδηλώσεις ενάντια στον Κλίντον

Associated Press

Μια από τις πολλές λαϊκές εκδηλώσεις ενάντια στον Κλίντον
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΝΤΑΚΑ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ .-

Από το Νέο Δελχί, όπου κυριάρχησαν οι διαδηλώσεις εναντίον του και οι συζητήσεις με τους Ινδούς πολιτικούς υπήρξαν μάλλον ατέρμονες, ο Aμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, πέταξε χτες στην Ντάκα του Μπαγκλαντές, όπου τα πράγματα πήγαν μάλλον καλύτερα γ' αυτόν και τους ακολούθους του. Η συζήτησή του με την πρωθυπουργό Σεΐχ Χασίνα χαρακτηρίστηκε «εγκάρδια», ενώ ο Κλίντον υποσχέθηκε πλουσιοπάροχο... δανεισμό (700 εκατομ. δολάρια), καθώς και συμπληρωματικά κεφάλαια, προϋποτιθεμένου, βεβαίως, ότι αμερικανικές επιχειρήσεις θα αναλάβουν τα έργα άντλησης/διάθεσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας.

Ο Κλίντον στην εξαήμερη νοτιοασιατική περιοδεία του αναμένεται να επανέλθει στην Ινδία, αλλά και να κάνει μια στάση στο Ισλαμαμπάντ, την πρωτεύουσα του Πακιστάν. Αναμένεται να πιέσει την κυβέρνηση της Ινδίας για την κύρωση της συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (CTBT), καθώς και την «άντληση» προσωπικού του τομέα της πληροφορικής για τις ανάγκες της αμερικανικής βιομηχανίας.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψή του στο Πακιστάν, τα πράγματα θα είναι «λεπτά». Ο Κλίντον μάλλον θα πιέσει τον στρατηγό - δικτάτορα της χώρας, Περβέζ Μουσαράφ, για την CTBT, το Κασμίρ, την «επαναφορά στη δημοκρατία» και να μην εκτελεστεί ο αποπεμφθείς πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ (όπως ζήτησε χτες ο εισαγγελέας στη δίκη του). Επίσης, ο Κλίντον θα πιέσει εμμέσως πλην σαφώς τόσο την κυβέρνηση της Ινδίας όσο και τη χούντα του Πακιστάν για «διάλογο»...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αμερικανο-συριακή συνάντηση κορυφής

ΝΤΑΚΑ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Εντείνει τις προσπάθειές της η Ουάσιγκτον για να «αναθερμάνει» τις ισραηλινο-συριακές διαπραγματεύσεις, που έχουν περιπέσει σε τέλμα, μόλις λίγους μήνες, μετά την επανέναρξή τους, στα μέσα του Νοέμβρη. Εντούτοις, ο Λευκός Οίκος κρατά πολύ χαμηλά τους τόνους και τονίζει ότι «οι προσδοκίες» του δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές, αν και είναι γνωστό ότι ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως να υπάρξει συνολική, έστω και τυπική, «ειρήνη» στην περιοχή, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί ως προεκλογικό χαρτί για τις προεδρικές εκλογές του φθινοπώρου.

Συνάντηση με τον Σύρο Πρόεδρο, Χαφέζ αλ Ασαντ, θα έχει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, την πρώτη στα τελευταία πέντε χρόνια. Οπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος από την πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, όπου βρίσκεται, θα συναντήσει τον Σύρο ομόλογό του, την Κυριακή, στη Γενεύη της Ελβετίας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η αμερικανική διπλωματία, εδώ και καιρό, επιδίωκε μια τέτοια συνάντηση.

Επιφυλακτικός όσον αφορά τα αποτελέσματα της σημαντικότητας αυτής της συνάντησης εμφανίστηκε, πάντως, ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Μπιλ Κλίντον τόνισε ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει την επανάληψη των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών προκειμένου να επιτευχθεί συνολική «ειρηνευτική συμφωνία» στην περιοχή, παραδεχόμενος, όμως, ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. «Σημαντικό πρώτο βήμα», χαρακτήρισε τη συνάντηση Κλίντον - Ασαντ ο Σάντι Μπέργκερ, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου.

Θετική ήταν και η αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης. «Την ελπίδα του για επίτευξη προόδου και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στις οποίες το Ισραήλ προτίθεται να προσπαθήσει τα μέγιστα για την επίτευξη ειρήνης», εξέφρασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργούς, Εχούντ Μπάρακ, διά στόματος Γκάντι Μπαλτιάνσκι, εκπροσώπου του. Αντίθετα, κανένα σχόλιο δεν έγινε από την πλευρά της Δαμασκού.

Η συνάντηση των Κλίντον και Ασαντ θα πραγματοποιηθεί λίγα, μόλις, 24ωρα πριν τη μετάβαση στις Ηνωμένες Πολιτείες του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του Παλαιστινίου ηγέτη, με στόχο να αρχίσει, με μαραθώνιες συνομιλίες, ο τρίτος και τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων για την ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική διαδικασία».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ROVER»
Σε καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας

ΜΟΝΑΧΟ.-

Ο γερμανικός όμιλος BMW συνεχίζει τα «παιχνίδια» και τα παζαρέματα για την πώληση του μεγαλύτερου τμήματος της βρετανικής της θυγατρικής «Rover Cars», με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι στις βιομηχανικές μονάδες της «Ρόβερ» στη Βρετανία να βρίσκονται πλέον «στον αέρα», χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον.

Αν και την προηγούμενη βδομάδα η τρίτη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι πώλησε το «ζημιογόνο» θυγατρικής της «Ρόβερ» στο βρετανικό επενδυτικό όμιλο «Alchemy Partners», χτες διέρρευσε προς τον Τύπο ότι η συμφωνία καρκινοβατεί μέχρι τα μέσα Μάη, καθώς η γερμανική εταιρία κωλυσιεργεί ενόψει πιθανών καλύτερων προσφορών, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης της εφημερίδας «Financial Times».

Κατά αυτόν τον τρόπο, η στάση αυτή της BMW να αφήσει ανοιχτή την «πίσω πόρτα», επιτείνει και εντείνει στο μέγιστο βαθμό την αβεβαιότητα των περίπου 9.000 εργαζομένων στην κύρια μονάδα της «Rover» στο Λόνγκμπριτζ, κοντά στο Μπίρμιγχαμ, μιας και η «Alchemy» έχει δηλώσει πως προτίθεται να μειώσει την ετήσια παραγωγή του εργοστασίου από 180.000 οχήματα σε 100.000, αρνούμενη όμως, να προσδιορίσει τον αριθμό των θέσεων εργασίας που θα περικοπούν, αν και το τελευταίο τριήμερο, η «Alchemy» ανέφερε πως θα επιδιώξει να περικόψει τις μισές από τις θέσεις εργασίας στις εργοστασιακές μονάδες της «Rover».

Με δεδομένη τη θέση της νέα εταιρίας, της «Alchemy», τα βρετανικά εργατικά συνδικάτα είχαν αποφασίσει να εμποδίσουν την πώληση της «Rover» και εκ παραλλήλου παρότρυναν τους Βρετανούς να μποϊκοτάρουν τα προϊόντα της BMW. «Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε άμεση και έμμεση απώλεια 40.000, 50.000, 60.000 θέσεων εργασίας», είπε ο Τόνι Γοούντλι, στέλεχος του Σωματείου Εργαζομένων στις Μεταφορές για να συμπληρώσει ακόμη πιο χαρακτηριστικά για το νέο καθεστώς ότι «στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μείνουμε σε τρία χρόνια με 1.500 θέσεις εργασίας, εάν είμαστε πολύ τυχεροί»!

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η Α. Μέρκελ μοναδική υποψήφια για την ηγεσία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Μια γυναίκα είναι η μοναδική υποψήφια για την αναπλήρωση της κενής θέσης της ηγεσίας, μετά την παραίτηση του προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Βόλφανγκ Σόιμπλε, υπό το βάρος των σκανδάλων των «μαύρων τραπεζιτικών λογαριασμών» που έκαναν ολόκληρο το κόμμα να τρίζει συθέμελα. Ο λόγος για τη γενική γραμματέα του κόμματος Αγγελα Μέρκελ, η οποία καλείται να θέσει μία οριστική τελεία στην «εποχή» του πρώην καγκελάριου Χέλμουτ Κολ.

Ουσιαστικά η Μέρκελ «καπάρωσε» το αξίωμά του μετά από 35 ημέρες, αφότου ο Σόιμπλε παραιτήθηκε. Χτες έκλεισε κατ' ουσίαν ο κύκλος για την ανάδειξη του νέου προέδρου με την επίσημη αναγγελία της υποψηφιότητας της Μέρκελ και την ομόφωνη υποστήριξη του προεδρείου και της Διοικούσας Επιτροπής. Αν και οριστικώς και επισήμως το Συνέδριο της CDU είναι που θα κρίνει τον νέο πρόεδρο του κόμματος, στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 9-11 Απρίλη στο Εσσεν, η εκλογή της θεωρείται πλέον τυπική κάτι σαν ληξιαρχική πράξη, που, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, «θα σηματοδοτήσει το τέλος εποχής Κολ». Τώρα ουδείς μπορεί να γνωρίζει, αν η «έμπιστη πολιτική φίλη του Κολ» και πρώην Ανατολικογερμανίδα Μέρκελ, μπορεί όντως να χαράξει μια «νέα εποχή» για την κλυδωνιζόμενη CDU.

ΡΩΣΙΑ
Απεργία ανθρακωρύχων

ΜΟΣΧΑ.-

Οι ανθρακωρύχοι στα ορυχεία της Μπουριατίας (Σιβηρία) έφτασαν σε απόγνωση και ξεκίνησαν χτες απεργία, διεκδικώντας την καταβολή των καθυστερούμενων μισθών τους, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ανθρακωρύχων, τα καθυστερούμενα ανέρχονται σε 45.000.000 ρούβλια και οι εργάτες στις στοές δεν έχουν λάβει τους τελευταίους τέσσερις μήνες παρά μόνο «ψίχουλα» που μόλις φτάνουν τα 250 ρούβλια το μήνα. Ο ασκών καθήκοντα Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε υποσχεθεί, όταν ανέλαβε στα τέλη Δεκέμβρη, πως το ενδημικό στη χώρα πρόβλημα της καθυστέρησης στην καταβολή των μισθών, θα έχει ρυθμιστεί έως τις 15 Απρίλη. Σύμφωνα με την κρατική Επιτροπή Στατιστικής, οι καθυστερούμενοι μισθοί στις κρατικές επιχειρήσεις έφτασαν την 1 Φλεβάρη τα 44,86 δισ. ρούβλια.

ΚΙΝΑ - ΤΑΪΒΑΝ
«Εμμεσος» διάλογος...

ΤΑΪΠΕΪ, ΠΕΚΙΝΟ, ΝΤΑΚΑ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο νέος πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσεν Σούι - Μπιαν, κάλεσε χτες για «σύνοδο» μεταξύ της κυβέρνησης που θα συστήσει και της ηγεσίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, θέτοντας όμως ως προϋπόθεση να ισχύσει η αρχή της «ισοτιμίας» της νήσου με την ηπειρωτική Κίνα. Ο πρόεδρος της Κίνας, Ζιανγκ Ζεμίν, απάντησε ότι προϋπόθεση πριν υπάρξει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση είναι να αποδεχτεί η Ταϊπέι την αρχή της «μίας Κίνας» και τη μελλοντική επανένωσή της με τη μητέρα - χώρα.

Εν μέσω της διπλωματικής διελκυστίνδας, που ωστόσο δεν έχει το βάρος και τη βιαιότητα που αναλυτές «φοβούνταν» - προετοίμαζαν, προσπαθεί να παρέμβει και η αμερικανική διπλωματία. Χτες υπήρξαν δύο κινήσεις: η δήλωση από τη Ντάκα, του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Μπιλ Κλίντον, Σάντι Μπέργκερ, περί της ύπαρξης «ευκαιρίας» έναρξης διαλόγου που οι δύο πλευρές «είναι η ώρα να εκμεταλλευτούν», ενώ στο Πεκίνο έφθασε ο Αμερικανός πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, για συνομιλίες με στόχο την ενίσχυση του διεθνούς Οργανισμού, αλλά και για το «ευαίσθητο ζήτημα» της εκλογής νέου προέδρου στην Ταϊβάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ