Τρίτη 21 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αμερικανο-συριακή συνάντηση κορυφής

ΝΤΑΚΑ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Εντείνει τις προσπάθειές της η Ουάσιγκτον για να «αναθερμάνει» τις ισραηλινο-συριακές διαπραγματεύσεις, που έχουν περιπέσει σε τέλμα, μόλις λίγους μήνες, μετά την επανέναρξή τους, στα μέσα του Νοέμβρη. Εντούτοις, ο Λευκός Οίκος κρατά πολύ χαμηλά τους τόνους και τονίζει ότι «οι προσδοκίες» του δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές, αν και είναι γνωστό ότι ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως να υπάρξει συνολική, έστω και τυπική, «ειρήνη» στην περιοχή, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί ως προεκλογικό χαρτί για τις προεδρικές εκλογές του φθινοπώρου.

Συνάντηση με τον Σύρο Πρόεδρο, Χαφέζ αλ Ασαντ, θα έχει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, την πρώτη στα τελευταία πέντε χρόνια. Οπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος από την πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, όπου βρίσκεται, θα συναντήσει τον Σύρο ομόλογό του, την Κυριακή, στη Γενεύη της Ελβετίας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η αμερικανική διπλωματία, εδώ και καιρό, επιδίωκε μια τέτοια συνάντηση.

Επιφυλακτικός όσον αφορά τα αποτελέσματα της σημαντικότητας αυτής της συνάντησης εμφανίστηκε, πάντως, ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Μπιλ Κλίντον τόνισε ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει την επανάληψη των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών προκειμένου να επιτευχθεί συνολική «ειρηνευτική συμφωνία» στην περιοχή, παραδεχόμενος, όμως, ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. «Σημαντικό πρώτο βήμα», χαρακτήρισε τη συνάντηση Κλίντον - Ασαντ ο Σάντι Μπέργκερ, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου.

Θετική ήταν και η αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης. «Την ελπίδα του για επίτευξη προόδου και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στις οποίες το Ισραήλ προτίθεται να προσπαθήσει τα μέγιστα για την επίτευξη ειρήνης», εξέφρασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργούς, Εχούντ Μπάρακ, διά στόματος Γκάντι Μπαλτιάνσκι, εκπροσώπου του. Αντίθετα, κανένα σχόλιο δεν έγινε από την πλευρά της Δαμασκού.

Η συνάντηση των Κλίντον και Ασαντ θα πραγματοποιηθεί λίγα, μόλις, 24ωρα πριν τη μετάβαση στις Ηνωμένες Πολιτείες του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του Παλαιστινίου ηγέτη, με στόχο να αρχίσει, με μαραθώνιες συνομιλίες, ο τρίτος και τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων για την ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική διαδικασία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ