ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΙΚΑ
Αποφασισμένοι να ροκανίσουν τα αποθεματικά

Τρεις - τέσσερις τράπεζες θα αναλάβουν να παίξουν στο χρηματιστήριο τα αποθεματικά των Ταμείων. Ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού για την εταιρία που θα «μελετήσει» τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης

Από την Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων στην οποία παραδόθηκαν τα αποθεματικά των ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - ΟΓΑ για να τα παίζει στο χρηματιστήριο, τώρα θα μεταφερθούν στα χέρια Funds manager (διαχειριστές κεφαλαίων), ώστε να εξασφαλιστεί πιο... αποτελεσματικά η στήριξη και ενίσχυση του χρηματιστηριακού τζόγου. Αυτό ομολόγησε χτες ο διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος, στην ομιλία του στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υγειονομικών Υπαλλήλων ΙΚΑ και ξεκαθάρισε πως«έχουμε δεσμευτεί να έχουν τελειώσει όλα στην περίθαλψη και στην κοινωνική ασφάλιση μέχρι τέλους του επόμενου χρόνου».

Χτες εξάλλου ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την πρόσληψη ξένης ιδιωτικής εταιρίας που θα αναλάβει τη «μελέτη» του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, με βάση τις προειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις για σφαγιασμό του κοινωνικού του χαρακτήρα. Ειδικότερα, χτες άνοιξαν οι προσφορές που έχουν υποβάλει ξένες εταιρίες και συνεδρίασε η αρμόδια επιτροπή του ΚΕΠΕ που έχει αναλάβει το διαγωνισμό, προκειμένου να αξιολογήσει τις προσφορές και να συντάξει λίστα με τις εταιρίες που θα κληθούν να υποβάλουν λεπτομερείς προσφορές.

Ο διοικητής του ΙΚΑ ανακοίνωσε χτες πως οι Funds manager, στους οποίους από την ΑΕΔΑΚ θα παραχωρηθούν τα αποθεματικά για να τα παίζουν στο χρηματιστήριο, «θα είναι ελληνικές τράπεζες. Βέβαια... δεν είναι τίποτα τυχαίοι, αλλά είναι αυτοί που στην ουσία χειρίζονται όλη την αποταμίευση της χώρας. Δηλαδή, μιλάω για τρεις - τέσσερις μεγάλες τραπεζικές επιχειρήσεις της χώρας». Η κυβέρνηση όχι μόνο πήρε την εγκληματική απόφαση να ρίξει τα χρήματα των ασφαλισμένων στο τζόγο, ρισκάροντας ακόμα και την ύπαρξη των Ταμείων, αλλά δημιουργεί όλο και περισσότερα στεγανά, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα και του πιο αμυδρού ελέγχου.

Να σημειώσουμε πως τον περασμένο Οκτώβρη αποφασίστηκε η ίδρυση Ανώνυμης Εταιρίας Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων, στην οποία παραδόθηκε όλη η ακίνητη περιουσία του ΙΚΑ. Σε αυτή την ανώνυμη εταιρία, με πρόσφατες αποφάσεις παραδόθηκαν οι περιουσίες και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και του ΟΓΑ. Στην ίδια ΑΕΔΑΚ ή σε άλλες και στη συνέχεια σε Funds manager στοχεύουν να ρίξουν τα αποθεματικά όλων των Ταμείων που ξεπερνούν σήμερα τα 3,5 τρισ. δρχ.

Την απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να ρίξει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων στο τζόγο του χρηματιστηρίου καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας.

«Η κυβέρνηση - τονίζει - για να ικανοποιήσει τις προεκλογικές της ανάγκες, αλλά και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τόνωση των χρηματαγορών, ληστεύει τα χρήματα των εργαζομένων και με αυτή την πολιτική υπάρχει κίνδυνος οι εργαζόμενοι να χάσουν και αυτές τις συντάξεις ψίχουλα». Οπως επισημαίνει, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ επωμίζεται τεράστιες ευθύνες, αφού με τη σιωπή της συγκαλύπτει τις ενέργειες της κυβέρνησης. Καλεί τα συνδικάτα - μέλη της να αντιδράσουν στην κυβερνητική απόφαση και τους εργαζόμενους με την ψήφο τους στις 9 του Απρίλη να καταδικάσουν την πολιτική της ΟΝΕ και του μεγάλου κεφαλαίου.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Αντιστέκονται στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού

Στις 10πμ στη πλατεία Κάνιγγος η κεντρική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση και συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις της χώρας

Ενάντια στα σχέδια ανατροπής του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, αλλά και στην πολιτική λιτότητας που τους οδηγεί στην εξαθλίωση, αγωνίζονται οι συνταξιούχοι της χώρας, πραγματοποιώντας σήμερα συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση έχει καθοριστεί στις10πμ στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ οι συνταξιούχοι Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση την ίδια ώρα στην Θεσσαλονίκη στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Στη Λάρισα, στις 10πμ, στο Εργατικό Κέντρο θα γίνει συγκέντρωση συνταξιούχων και από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, ενώ οι συνταξιούχοι Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση την ίδια ώρα στη Καβάλα, στο Εργατικό Κέντρο. Επίσης, συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στα Γιάννενα, στο Αγρίνιο, στη Λιβαδειά, στη Χαλκίδα, στον Πύργο κ.ά.

«Να ματαιώσουμε τα απάνθρωπα και βάρβαρα σχέδιά τους». Με αυτό το σύνθημα, οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - Δημοσίου, καλούν σε μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις τους συνταξιούχους, όπως επίσης να αξιοποιήσουν και το όπλο της ψήφου.

Οπως σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός, στη συνάντηση που είχαν μαζί του στις 13 του Γενάρη, για τρίτη φορά «είπε όχι σε όλα τα δίκαια αιτήματά μας και μάλιστα προκαλώντας τους εκατοντάδες χιλιάδες πεινασμένους συνταξιούχους, δήλωσε ότι βελτίωσε τη θέση μας». Ο πρωθυπουργός - συνεχίζουν - ενέκρινε και όλα τα αντιασφαλιστικά μέτρα που έχει πάρει ο διοικητής του ΙΚΑ και «μας είπε ότι το ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται ριζικές αλλαγές για να έχει βιωσιμότητα».

Η κυβέρνηση - υπογραμμίζουν - στο Ελσίνκι και στο ΕΚΟΦΙΝ ανέλαβε μια σειρά δεσμεύσεις για την ένταξη στην ΟΝΕ, η κυριότερη είναι η ισοπέδωση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης. Η αύξηση των ορίων ηλικίας - συνεχίζουν - το χτύπημα των κατώτερων συντάξεων, είναι ορισμένα από τα ισοπεδωτικά μέτρα, ενώ θα καταργηθεί η κρατική επιδότηση και θα μειωθούν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές. «Μπαίνει ένα ερώτημα - τονίζουν - αν κοπούν αυτοί οι πόροι πώς θα μπορούν να μας δώσουν τη σύνταξή μας, το γιατρό και το φάρμακό μας;».

«Μαγειρεύουν» νόθο αποτέλεσμα

Εκλογές χωρίς Μητρώο Μελών άρχισαν χτες στην Ενωση Υπαλλήλων Εμπορίου! Συνδικαλιστές καταγγέλλουν τις ΠΑΣΚΕ - ΑΠ ως πρωτεργάτες στη νοθεία 

 

Χωρίς Μητρώο Μελών ξεκίνησαν χτες οι εκλογές της Ενωσης Υπαλλήλων Εμπορίου, Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Αθηνών και Πειραιώς, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο σε νοθείες! Η δικαστική αντιπρόσωπος Μαρία Κουβαρά πέταξε στο «καλάθι» την ένσταση που κατέθεσαν συνδικαλιστές, αν και προφορικά αναγνώρισε το παράτυπο της διαδικασίας, αποφασίζοντας οι εκλογές να συνεχιστούν! Σημειώνεται ότι οι κάλπες θα κλείσουν αύριο Τετάρτη 22 του μήνα.

Την ένσταση κατέθεσαν οι συνδικαλιστές Ανδρέας Αβραμίδης, μέλος του ΔΣ του ΕΚΑ, Γιώργος Πέρρος, μέλος του ΔΣ του ΕΚΑ, Θωμάς Χόρτης, μέλος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, και Καλλιόπη Βαρκά, μέλος της Ενωσης, ζητώντας να διακοπούν οι εκλογές, καθώς η απουσία μητρώου δίνει τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε να ψηφίσει στις εκλογές και ας μην είναι μέλος! Παρών στις εκλογές ήταν και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Θάνος Βασιλόπουλος, ο οποίος, τηρώντας «σιγήν ιχθύος», ουσιαστικά στήριξε την παρανομία.

Οπως καταγγέλλει στο «Ρ» ο Πέτρος Βαμβακάς, οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, «τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχουν οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της "Αυτόνομης Παρέμβασης", στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που όχι μόνο κάλυψαν με την παρουσία τους τις εκλογές αυτές - παραβρέθηκε ο Θ. Βασιλόπουλος, γραμματέας της Ομοσπονδίας - αλλά έβαλαν εκπροσώπους της Ενωσης στα ψηφοδέλτιά τους στην Ομοσπονδία, όπως ο κ. Πολυμενάκος στο ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ και ο κ. Ακινήδης στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΝ».

Ο Γιώργος Πέρρος, μέλος του ΔΣ του ΕΚ Αθήνας, που παραβρέθηκε στις εκλογές, τόνισε: «Με τις εκλογές αυτές φαίνεται καθαρά ο στόχος των εργοδοτών, να ελεγχθούν οι συσχετισμοί στο ΕΚΑ και στην Ομοσπονδία, για να μην ανατραπούν οι συσχετισμοί που σήμερα είναι προς όφελός τους και για να μην υπάρχουν αντιστάσεις για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας. Η αγαστή συνεργασία των εργοδοτών και των εκπροσώπων των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ και της "Αυτόνομης Παρέμβασης" έχει οδηγήσει την Ομοσπονδία σε κατεύθυνση εργοδοτική και κυβερνητική, βάζοντας έτσι το συνδικαλιστικό κίνημα στο γύψο».

«Κροίσοι» και ... συσσίτια

Οι ταχύτατοι ρυθμοί αύξησης των αστρονομικών υπερκερδών των Ελλήνων εφοπλιστών από τη μια και η συνεχής αύξηση της ανεργίας των ναυτεργατών από την άλλη και κυρίως η εμφάνιση το 1997 των συσσιτίων για άνεργους ναυτεργάτες, φαινόμενο πρωτοφανές τουλάχιστον για τα μεταπολεμικά χρόνια, δεν επιτρέπουν καμία αυταπάτη τόσο στον κλάδο των ναυτεργατών όσο και σε όλους τους εργαζόμενους γενικότερα, για το ποιον εξυπηρετεί η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την οποία συμφωνεί και επαυξάνει η ΝΔ.

***

Τα τελευταία στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι το λιγότερο εξοργιστικά. Ανάμεσα στους «Κροίσους» της Ευρώπης είναι οι εφοπλιστές Σπύρος Λάτσης, Στέλιος Χατζηιωάννου, η οικογένεια του Ιωάννη Γουλανδρή και ο Λου Κολάκης. Η λίστα των «Κροίσων» δημοσιεύτηκε στους «Sunday Times» και παρουσιάζονται στη χτεσινή «Εξουσία».

Εχουμε και λέμε, στην 26η θέση του καταλόγου των πλουσιότερων Ευρωπαίων βρίσκεται ο Σπύρος Λάτσης, με περιουσία 3,37 δισ. στερλίνες. Το περασμένο έτος ο ίδιος βρισκόταν στην 42η θέση με περιουσία 1,93 δισ. στερλίνες. Στην 44η θέση βρίσκεται ο Στέλιος Χατζηιωάννου, με περιουσία 500 εκατ. στερλίνες (περίπου 275 δισ. δραχμές). Για τον Στέλιο Χατζηιωάννου μάλιστα επισημαίνεται ότι βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των ταχύτερα αυξανόμενων περιουσιών, με ρυθμό 100 εκατ. στερλίνες το χρόνο, καθώς πέρσι ήταν στην 124η θέση! Στην 120ή θέση βρίσκεται η οικογένεια Γουλανδρή, της οποίας η περιουσία εκτιμάται στα 250 εκατ. στερλίνες και στην 166η θέση βρίσκεται ο Λου Κολάκης με περιουσία 180 εκατ. στερλινών.

***

Για την κατάρτιση της λίστας υπάρχει η εξής σημαντική επισήμανση: Καταρτίστηκε με βάση τις ελάχιστες εκτιμήσεις για την περιουσία αυτών των προσώπων και κυρίως με την εκτίμηση των ακινήτων, έργων τέχνης ή μετοχές σε εισηγμένες εταιρίες. Τα πραγματικά μεγέθη των περιουσιών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα, αφού δεν υπήρξε πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς!


Z.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ