ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ψήφος - βόλι στο κατεστημένο, η ψήφος στο ΚΚΕ

Στο Ιλιον μίλησε χτες το βράδυ η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ

Η θερμή ατμόσφαιρα εξουδετέρωσε χτες βράδυ το τσουχτερό κρύο στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου του Ιλίου και μετέτρεψε τη συγκέντρωση, στην οποία μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και οι υποψήφιοι βουλευτές της Β` Αθήνας Αγγελική Σαμούρη, Γιώργος Ρούσης και Αλέκος Βερναδάκης, σε λαϊκή διαδήλωση υπέρ του ΚΚΕ, συμπαράταξης για το λαϊκό μέτωπο.

Η ψήφος στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, είπε η Αλέκα Παπαρήγα, είναι βόλια, πολιτικές σφαίρες στο κατεστημένο και στη «νέα τάξη πραγμάτων» του ιμπεριαλισμού.

Ασκώντας κριτική στις απόψεις που κατά καιρούς σκόπιμα διοχετεύονται, ότι τάχα ξεπεράστηκαν οι αγώνες, τα κινήματα και οι επαναστάσεις, η Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι η ζωντανή πραγματικότητα είναι διαφορετική και σήμερα η κατάσταση προσφέρεται για αφύπνιση.

Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, έπαιξαν αρνητικό ρόλο τα χρόνια αυτά καλλιεργώντας τη μοιρολατρία. Ετσι, είπε, ο λαός μας δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είχε να αντιμετωπίσει και τα αμφιλεγόμενα των άλλων κομμάτων, όπως αυτό που λένε ότι «δεν είναι η ΟΝΕ αυτή καθαυτή κακή πολιτική, αλλά είναι ο τρόπος που εφαρμόζεται». Ομως, είναι δυνατόν σε μια πολιτική να διαχωρίζεις την ουσία από τον τρόπο που την ασκείς; Η ΟΝΕ σημαίνει σάρωμα των λαϊκών κατακτήσεων, πλήρη χειραγώγηση της εργατικής τάξης και των άλλων στρωμάτων, επομένως και η πολιτική διαχείρισης της ΟΝΕ θα είναι ανάλογη.

Και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πρόσθεσε: «Βεβαίως για μας το κύριο μέτωπο είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, δεν το συζητάμε αυτό. Εκεί είναι εγκλωβισμένος ο λαϊκός κόσμος. Αν ασκούμε κριτική στα άλλα κόμματα δεν το κάνουμε για λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας. Το κάνουμε γιατί μολύνεται η συνείδηση του λαού μας, όταν από κόμματα ή παράγοντες, που εμφανίζονται με αριστερά και προοδευτικά συνθήματα, ακούγονται τέτοια πράγματα, ότι δηλαδή μπορούμε να πάμε για αλλαγές, για αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης, για ευημερία του λαού, παλεύοντας μέσα στη Βουλή, στα θεσμικά όργανα με κοινωνικό διάλογο, παλεύοντας περιφερειακά, κάνοντας δηλαδή μια επιφανειακή αντιπολίτευση».

Αναγκαστικός ο δρόμος της σύγκρουσης

Η Αλ. Παπαρήγα συμπλήρωσε: «Αν μας βρείτε έναν εύκολο δρόμο να πάμε για βαθιές αλλαγές, θα πάμε κι εμείς. Αλλά δεν υπάρχει. Εύκολο δρόμο βαφτίζουν το δρόμο του συμβιβασμού και της συναίνεσης. Δεν είμαστε μαζοχιστές εμείς οι κομμουνιστές, ούτε όλοι όσοι συνεργαζόμαστε μαζί. Δε θα διαλέγαμε τις ανηφόρες, αν μπορούσαμε να πάμε από έναν άλλο δρόμο στην κορυφή. Αλλά η ζωή δείχνει ότι όχι μόνο τα μεγάλα προβλήματα του λαού δεν μπορούν να λυθούν δίχως διαδοχικές αναμετρήσεις μικρές ή μεγάλες, αλλά και τα καθημερινά μας απλά προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν, αν πέρα από τις μικρές καθημερινές μάχες, δε διαμορφωθεί ένα μεγάλο λαϊκό ρεύμα. Ενα ρεύμα αποφασισμένο στην αρχή να συγκρούεται, να κάνει ρήγματα και στη συνέχεια να διεκδικήσει βαθιές ανατροπές και εξουσία.

Η Γενική Γραμματέας του Κόμματος κάλεσε το λαό με την ψήφο του να προκαλέσει στα δύο κόμματα του δικομματισμού σημαντικές απώλειες και να ενισχύσει το ΚΚΕ, ώστε «να μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε πανικοβάλει το κατεστημένο». Πρέπει να αισθανθούν πανικοβλημένοι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, βιομήχανοι και λοιποί και αυτό μπορούμε να το κάνουμε με την ψήφο μας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δε θα μεταβάλει τους στόχους τους. Κυβέρνηση θα φτιάξουν, έστω κι αν ζοριστούν. Να δουν όμως ότι ο λαός είναι πιο ώριμος, πιο έτοιμος να τους αντιμετωπίσει και από την άλλη μεριά τα ρήγματα αυτά που θα υποστούν, θα διευρυνθούν αμέσως μετά τις εκλογές.

Αντίπαλο δέος αυτή η λαϊκή συμμαχία

Τότε, συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα, η υπόθεση του αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, του λαϊκού μετώπου που παλεύει ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο, τον ίδιο τον καπιταλισμό, θα πάρει σάρκα και οστά. Γιατί ένα καλύτερο κλίμα θα δυναμώσει την υπόθεση του λαϊκού μετώπου και οι άνθρωποι που σήμερα αμφιταλαντεύονται, θα έχουν ένα αναπτερωμένο ηθικό. Αυτό είναι το μεγάλο χαρτί που έχει στα χέρια του το ΚΚΕ και οι δυνάμεις που σήμερα συναντώνται μαζί του. Την υπόθεση της μόνης ελπιδοφόρας και αγωνιστικής συμμαχίας που έχει ανάγκη σήμερα ο τόπος. Εξάλλου συμμαχίες έχει γνωρίσει πολλές ο τόπος μας και ανοιχτές και συγκεκαλυμμένες. Γιατί; Δεν υπάρχει συμμαχία ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ; Ανταγωνισμός υπάρχει μόνο στη διεκδίκηση της πρωτοκαθεδρίας. Εμείς ακριβώς αντιτάσσουμε μια άλλη συμμαχία που ξεπηδά και δένεται με τους αγώνες και την ταξική πάλη, είναι μια συμμαχία που χωράει μέσα της όλη την εργατική τάξη, τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού, είναι μια συμμαχία που χωράει κόμματα, δυνάμεις, κινήσεις, κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες. Είναι ανοιχτή στους πάντες, με έναν όρο, ότι θα συμφωνήσουμε πως πρέπει να αντιπαρατεθούμε στην πολιτική που συμφέρει το μεγάλο κεφάλαιο, στην πολιτική της ιμπεριαλιστικής «νέας τάξης πραγμάτων». Θα αντιπαρατεθούμε, θα συγκρουστούμε για να βρούμε τους δρόμους, τις τακτικές, αλλά είναι καθαρό ότι είναι μία συμμαχία που δεν αλληθωρίζει σε συμμετοχή σε κυβερνήσεις διαχείρισης. Είναι μία συμμαχία που δεν πατάει σε δύο βάρκες. Είναι μία συμμαχία που δε θα κουράζεται να είναι λαϊκή αντιπολίτευση όσο χρειάζεται να είναι και δε θα διστάσει να διεκδικήσει εξουσία, όταν πρέπει να τη διεκδικήσει για να την κατακτήσει.

Να καταψηφιστούν έγκαιρα

Η Αλέκα Παπαρήγα στο ερώτημα που θέτει ο λαός «ωραία μας τα λέτε. Τι μας προσφέρετε όμως άμεσα;» απάντησε αναρωτώμενη «Τι σας προσφέρει άμεσα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ;» και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουν ακάθεκτοι την πολιτική τους, αν εξασφαλίσουν ένα ποσοστό ανάλογο με τα προηγούμενα. Και όχι μόνο δε θα προσφέρουν τίποτα καινούριο, αλλά θα προσθέσουν καινούρια βάσανα και βάρη».

Αντίθετα, με την ψήφο στο ΚΚΕ, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, ενισχύεται η δυνατότητα του λαού να αντισταθεί, να βελτιώσει τη θέση του, να περισώσει ό,τι μπορεί από τις κατακτήσεις του. Ενισχύεται η δυνατότητά του να συγκεντρώσει δυνάμεις, να δώσει μάχες και να τις κερδίσει. Απευθυνόμαστε, είπε, σε αυτούς που μιλάνε για το δίκιο τους, αλλά δεν έχουν ανακαλύψει τη δύναμη με την οποία θα το διεκδικήσουν και εμείς τους υπενθυμίζουμε ότι κινδυνεύετε, αν δε διεκδικήσετε το δίκιο σας, να σας πουν ότι ή δεν πιστεύετε σε αυτό ή δεν έχετε δίκιο.

Με το ΚΚΕ για να ορθώσουμε αντίσταση

Αποσπάσματα από το χαιρετισμό του Γ. Ρούση

Είμαστε εδώ γιατί - όπως το λέει ο ποιητής και το μετέφερε χτες στο χαιρετισμό του ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, καθηγητής Γ. Ρούσης - το ζήτημα έχει πια τεθεί: «'Η θα εξακολουθούμε να γονατίζουμε, όπως αυτός ο δραπέτης, ή θα σηκώσουμε άλλον πύργο ατίθασο απέναντί τους». Απέναντι στο συντηρητισμό, είτε αυτός είναι μπλε, είτε πράσινος, είτε ροζ. «Στο συντηρητισμό που, όπως υπογράμμισε ο Γ. Ρούσης, αποδέχεται την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων σαν φυσική κατάσταση της ανθρωπότητας. Στο συντηρητισμό που σαν μόνη διέξοδο έχει τη διαχείριση της βαρβαρότητας κι όχι την ανατροπή της».

«Είμαστε εδώ, συνέχισε ο Γ. Ρούσης, γιατί απέναντι στη βαρβαρότητα του πολέμου που για δεύτερη φορά μέσα σ' ένα χρόνο χτυπά την πόρτα μας, απέναντι στη βαρβαρότητα της οικολογικής καταστροφής, της εκμετάλλευσης, της αποξένωσης του ανθρώπου από την ίδια του την ουσία, τη φύση του, απέναντι στο βασίλειο του χρήματος, αντιτάσσουμε μια διαφορετική κοινωνία, όπου ο ένας άνθρωπος δε θα είναι όπως μας θέλουν σήμερα: Λύκος στο συνάνθρωπό του». Μια κοινωνία που η κυβέρνηση θα είναι υπάλληλος του λαού κι όχι αφέντης του. Μια κοινωνία που δεν περιορίζει τη δημοκρατία στο να βγαίνουν οι άνθρωποι κάθε τέσσερα χρόνια από το καβούκι τους και μετά να ξαναμπαίνουν μέσα.

«Είμαστε εδώ - το είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Ρούσης - γιατί δεν πάει άλλο με την πράσινη ή μπλε Δεξιά, της υποταγής και του ραγιαδισμού, της συμμετοχής στον πόλεμο, που είναι η έσχατη μορφή της βαρβαρότητας». Είμαστε εδώ - κατέληξε - γιατί δε δεχόμαστε να εμφανίζονται ως αριστεροί αυτοί που το μόνο που έχουν διατηρήσει, αν το είχαν ποτέ στο όνομά τους, είναι το Σ (σοσιαλιστικό) και τώρα έπρεπε να λέγονται «Πανελλήνιο Νεοφιλελεύθερο Κίνημα». Απέναντι σ' αυτούς λοιπόν, σε όσους στηρίζουν την πράσινη Δεξιά, Αμερικανούς, Δυτικοευρωπαίους, Μπούτεσμπανκ, Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες, «είμαστε εδώ για να ορθώσουμε, με το ΚΚΕ, την πιο συνεπή μαζική δύναμη, αντίσταση που δεν κλείνει το μάτι στην αστική εξουσία».

Αυτό συμφέρει τους εργαζόμενους

Αποσπάσματα από το χαιρετισμό της Α. Σαμούρη

Αν καταδικαστούν τα κόμματα του δικομματισμού θα τρομοκρατηθούν. Μαζί τους και ο ΣΕΒ, η Κομισιόν, τα κοράκια του ΝΑΤΟ, αυτοί στους οποίους λογοδοτούν. Τη βεβαιότητα αυτή εξέφρασε η υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελική Σαμούρη, χαιρετίζοντας τη χτεσινή συγκέντρωση του Κόμματος και κάλεσε τους παρευρισκόμενους στις ερχόμενες εκλογές να στείλουν μήνυμα αισιοδοξίας πως υπάρχουν λαοί που αντιστέκονται. Να δυσκολέψουν τα στρατηγικά σχέδια όλων των παραπάνω σε βάρος τους και αντίθετα να υπερασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα.

«Εμείς λέμε, σημείωσε η Αγγ. Σαμούρη, ότι υπάρχει η δυνατότητα οι εργαζόμενοι να κρίνουν με βάση το συμφέρον τους, με βάση τις εμπειρίες τους από τη ζωή. Εμείς λέμε κριτήριο σ' αυτές τις εκλογές πρέπει να είναι η στάση της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων απέναντι στη νέα πολιτική πραγματικότητα, όπου προέχει το συμφέρον της νέας τάξης ή της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης». Να κρίνουν, με λίγα λόγια, ποιον ωφελεί η πολιτική που εφαρμόζεται κι αυτούς που την πρεσβεύουν. Κι αυτοί - τόνισε η υποψήφια βουλευτής - δεν είναι μόνο τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά και εκείνα, όπως ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, που έριξαν νερό στο μύλο της κυρίαρχης πολιτικής. Που καλλιέργησαν αυταπάτες ότι δήθεν μπορούν να γίνουν κοινωνικές αλλαγές με ανώδυνο τρόπο, με το «μαλακό» και με ολίγον «εθνικό διάλογο». Λες και μπορεί να δεχτεί ανώδυνα ο εργαζόμενος «πως σε λίγο δε θα έχει μόνιμη και σίγουρη δουλιά» - το 'πε ο πρωθυπουργός - ή την προοπτική «κόψτε συνεχώς από δημόσιες δαπάνες» - το διέταξαν οι Βρυξέλλες. «Αλλαγές όμως - συνέχισε η Αγγ. Σαμούρη - που κατά τη γνώμη μας μπορούν να γίνουν μόνο με ρήξη, με συγκρούσεις και με ισχυρό λαϊκό μέτωπο». Και κάλεσε στην κατεύθυνση αυτή σε υπερψήφιση του ΚΚΕ, σε αξιοποίηση των εκλογών της 9ης Απρίλη για μια άλλη εξουσία που θα υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα, κόντρα στο κεφάλαιο και τους ξένους προστάτες.

Μαζί σας, για μέτωπο λαϊκό

Αποσπάσματα από το χαιρετισμό του Α. Βερναδάκη

Να μετατρέψουν τα αισθήματα οργής, πικρίας και αγανάκτησης, που τους προκαλεί ο οικονομικός στραγγαλισμός τους, η φίμωση της σκέψης τους, οι φραγμοί στη συμμετοχή τους σε όσα τους αφορούν, στη μόνη ουσιαστική αντίδραση που πιάνει τόπο σ' αυτές τις εκλογές, σε ψήφο στο ΚΚΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους, τους νέους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, όλους όσοι έχουν κάθε δικαίωμα να οργίζονται ο Αλέκος Βεναρδάκης, από την «Κομμουνιστική Ανανέωση».

«Μαζί σας - είπε ο υποψήφιος βουλευτής χαιρετίζοντας χτες τη συγκέντρωση - με το λαό, τις δυνάμεις του ΚΚΕ και εμείς η "Κομμουνιστική Ανανέωση". Μαζί σας στο σύνθημα ΚΚΕ δυνατό, μέτωπο λαϊκό. Μαζί σας και στους αγώνες, εκεί που συναντηθήκαμε. Μαζί σας ενάντια σε μια πολιτική που κάνει τη μισή Ελλάδα να μαραζώνει, να υποφέρει. Που υποτάσσεται στον παγκόσμιο τρομοκράτη, ο οποίος ετοιμάζεται για νέο αιματοκύλισμα των λαών». Απέναντι σ' αυτήν την πολιτική ο Αλέκος Βεναρδάκης κάλεσε τους παρευρισκόμενους να δώσουν σαφή, αποστομωτική και αγωνιστική απάντηση. Να συμπαραταχτούν στο μέτωπο «για δημόσια συζήτηση για τα δικά μας συμφέροντα. Για την υλοποίηση του οράματος μιας ελεύθερης δημοκρατικής και δίκαιης κοινωνίας».

Πώς μπορεί η Ελλάδα να αναπτύσσεται μόνη της χωρίς τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), την ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση; Δεν υπάρχουν κίνδυνοι χωρίς το ΝΑΤΟ;

Είναι γεγονός ότι δε συμμετέχουν όλα τα κράτη του πλανήτη σε ανάλογες ενώσεις και οργανισμούς, ούτε καν όλα τα κράτη της Ευρώπης. Αυτό βεβαίως δεν τα εμποδίζει να αναπτύσσουν διμερείς σχέσεις σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Δηλαδή, οι διεθνείς σχέσεις μεταξύ κρατών και λαών δεν απαιτούν συγκρότηση ανάλογων οργανισμών ούτε η εξωτερική πολιτική τους απαιτεί τη συμμετοχή σε διακρατικές ενώσεις και επιθετικούς στρατιωτικοπολιτικούς οργανισμούς.

Οι κίνδυνοι για το λαό από τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ έγιναν ορατοί με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Η ελληνική ολιγαρχία, με τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και στη δράση της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, επιδιώκει να ενισχύσει την εξουσία της πάνω στο λαό και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει μερίδιο από τη λεία των ιμπεριαλιστών, προκειμένου να αυξάνει τα κέρδη της. Αλλωστε, ο ρόλος της στα Βαλκάνια, μέσω του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μαζί με την προώθηση των ευρωατλαντικών συμφερόντων, προωθεί και τα επιχειρηματικά συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Ταυτόχρονα εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα, π.χ. ο στρατός και η άμυνα της χώρας βρίσκονται υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, παίρνουν μέρος σε επιθετικές αποστολές κλπ.

Ηεφαρμογή της πολιτικής των κυβερνήσεων και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την ενσωμάτωση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η πολιτική των λεγόμενων αναδιαρθρώσεων. Δηλαδή η πολιτική που επιβάλλει το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, για να αναπτύσσεται ακόμη πιο γοργά, να έχει τη δυνατότητα να μεγαλώνει τα κέρδη του και να συνεργάζεται όλο και πιο στενά με το ξένο κεφάλαιο, γιατί μέσα απ' αυτή τη διαδικασία ελπίζει να αυξήσει το μερίδιό του στην παγκόσμια αγορά.

Ταυτόχρονα, «παγώνουν» οι μισθοί, επιβάλλονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, που καταργούν το σταθερό εργάσιμο χρόνο, καθιερώνουν το ωρομίσθιο και τη μερική απασχόληση, αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης και οδηγούν την ασφάλιση στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, υποβαθμίζουν τη δημόσια εκπαίδευση, εντείνοντας τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση για να διαμορφώνουν φτηνό εργατικό δυναμικό, ιδιωτικοποιούν την υγεία και την πρόνοια.

Αυτή η πολιτική επιβάλλει τις αλλαγές στις καλλιέργειες, τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα, μειώνει τις τιμές στα αγροτικά προϊόντα, ενώ αυξάνεται το κόστος των καλλιεργητικών μέσων και οδηγεί στο ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και για τους ΕΒΕ, οι οποίοι, μη αντέχοντας τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών, οδηγούνται στο «λουκέτο».

Απ' αυτή την πολιτική η πλουτοκρατία κερδίζει, για παράδειγμα η κυβέρνηση καυχιέται ότι πέτυχε ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 3,5% στο ΑΕΠ, αδιάφορο αν ο λαός οδηγείται στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στην απομόνωση, αν αυξάνονται οι ρυθμοί της ανεργίας και της φτώχειας.

Υπάρχει βεβαίως και ο άλλος δρόμος, του Λαϊκού Μετώπου, που θα επιχειρεί διεθνείς συνεργασίες, ενάντια στις επιλογές της ολιγαρχίας και των πολυεθνικών, ενάντια στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Παίρνοντας υπόψη τις ανάγκες των ανθρώπων του μόχθου αλλά και τις δυνατότητες της Ελλάδας, θα μπορεί να αναπτύσσει την παραγωγή, βιομηχανική και αγροτική, και την οικονομία προς όφελος του λαού και να συνάπτει διεθνείς οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με κράτη και λαούς αμοιβαία επωφελείς. Γιατί κίνητρο δε θα 'ναι τα επιχειρηματικά κέρδη, αλλά η ικανοποίηση των αναγκών του λαού. Αυτός ο δρόμος απαιτεί μια άλλη λαϊκή εξουσία. Αυτή η προοπτική βεβαίως οδηγεί σε απομόνωση την πλουτοκρατία, και όχι το λαό.

Στην Ηλεία ο Κ. Καζάκος

Αύριο Τετάρτη στην προεκλογική συγκέντρωση στον Πύργο Ηλείας, που θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 μ.μ., στην Πλατεία Δημαρχείου, ομιλητές θα είναι ο Κώστας Καζάκος, ο Σταύρος Κοντονής και άλλοι υποψήφιοι στο Νομό Ηλείας. Πρίν απο τη συγκέντρωση, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Πρόγραμμα περιοδειών και ομιλιών Αλέκας Παπαρήγα
  • Σήμερα, Τρίτη: Συγκέντρωση στον Αγιο Δημήτριο, στις 7.30μ.μ., στον πεζόδρομο Αλκινόου (ΙΚΑ). Θα μιλήσουν η Αλέκα Παπαρήγα και ο υποψήφιος βουλευτής Αλέκος Βερναδάκης από την «Κομμουνιστική Ανανέωση». Πριν από τη συγκέντρωση, από τις 6.30 μμ θα γίνει σύντομη περιοδεία στις γειτονιές της περιοχής.
  • Επίσης, σήμερα: Η Αλέκα Παπαρήγα και η Αλέκα Ζορμπαλά, μέλος της Γραμματείας της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης», θα επισκεφτούν το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, στις 12 το μεσημέρι.
  • Σήμερα: Στις 11.15 το βράδυ θα μεταδοθεί η συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο «Σταρ Τσάνελ». Στη συνέντευξη η Αλέκα Παπαρήγα συζητά με τον δημοσιογράφο Θ. Ρουσόπουλο.
  • Αύριο, Τετάρτη: Προεκλογική συγκέντρωση στη Λάρισα, στις 7.30μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου. Θα μιλήσουν η Αλέκα Παπαρήγα, ο Χαρίλαος Αρχοντής, στέλεχος της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης», ο Γιάννης Πατάκης και ο Αγις Παπαστεργίου, υποψήφιοι στο νομό Λάρισας.
  • Πέμπτη, 23/3: Η Αλέκα Παπαρήγα, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Κώστας Καζάκος και ο Αλέκος Βερναδάκης, από την «Κομμουνιστική Ανανέωση», θα περιοδεύσουν στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30) στις 10.30 το πρωί.
Ομιλίες Νίκου Σοφιανού

Σήμερα, Τρίτη, στη 1 το μεσημέρι, ο Νίκος Σοφιανός, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, μιλάει σε συγκέντρωση φοιτητών στην ΑΣΟΕ. Την εκδήλωση διοργανώνει η Οργάνωση ΑΣΟΕ της ΚΝΕ.

Αύριο, Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Πάτρας (αμφιθέατρο 12), σε εκδήλωση της Οργάνωσης της Σπουδάζουσας της ΚΝΕ.

Αύριο, το απόγευμα, στις 7 μ.μ. ο Νίκος Σοφιανός θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας της ΚΝΕ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χαλκίδας.

Στο πλευρό του ΚΚΕ η Ζιζή Μακρή

Η ζωγράφος - χαράκτρια Ζιζή Μακρή, σύζυγος του γλύπτη Μέμου Μακρή, δήλωσε τη στήριξή της στο ΚΚΕ, ενόψει και των εκλογών της 9ης Απρίλη.

Ο Μιχάλης Θεοδοσάκης στηρίζει ΚΚΕ

Το κείμενο στήριξης του ΚΚΕ, που υπογράφουν δεκάδες προσωπικότητες των γραμμάτων, συνυπογράφει και ο Μιχάλης Θεοδοσάκης, αρχιτέκτονας - εικαστικός, γενικός γραμματέας της Ενωσης Ελλήνων Λογοτεχνών.

Σε σχετική του επιστολή, με την οποία γνωστοποιεί ότι συνυπογράφει το κείμενο στήριξης, σημειώνει: «Στο βαθμό που τούτο είναι ωφέλιμο για την πολιτική μάχη στις ερχόμενες εκλογές, της 9/4/2000, δηλώνω πως στηρίζω ΚΚΕ και ενισχύω το λαϊκό μέτωπο των δυνάμεων αντίστασης, ενάντια στο γκρέμισμα των κοινωνικών κατακτήσεων και στην καταρράκωση των αξιών που συνοδεύει την αυταρχικότητα της Νέας Τάξης Πραγμάτων του ελληνικού και όχι μόνο κεφαλαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ